Δωράκι στους ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών: καταργείται το ελάχιστο προσωπικό

Σε ένα ιδιότυπο δωράκι προς τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, με εμφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζομένους, προέβη η κυβέρνηση στα πλαίσια του νέου πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα καταργεί την παράγραφο 14 του άρθρου 8 του νόμου Ρουσόπουλου, η οποία θέτει μίνιμουμ περιορισμούς προσωπικού για διάφορες κατηγορίες ραδιοφωνικών σταθμών. Αφαιρώντας τη διάταξη αυτή, αυτομάτως καταργείται ο περιορισμός όχι μόνο για το επερχόμενο ψηφιακό ραδιόφωνο, αλλά και για το λειτουργόν ραδιόφωνο στα FM. Κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος για τη συρρίκνωση του προσωπικού των υπαρχουσών ραδιοφωνικών επιχείρησεων και προφανώς για πιθανές απολύσεις, αφού πλέον θα έχουν την ευχέρεια να λειτουργούν με λιγότερους υπαλλήλους.

Είναι απορίας άξιον πώς η αυτοχαρακτηριζόμενη αριστερή κυβέρνηση επιτρέπει την μείωση του προσωπικού εις βάρος των εργαζομένων, παρά τα επισταμένα αιτήματα των ενώσεων των εργαζομένων. Όταν είχε ερωτηθεί σχετικά κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής  στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Λευτέρης Κρέτσος είχε απαντήσει ότι «δεν πρέπει να μπουν περιορισμοί, καθότι η προστασία των εργαζομένων διασφαλίζεται από την εργατική νομοθεσία», κάτι που ωστόσο περιορίζεται στις παραβάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι στις σημερινές υπαρκτές περιπτώσεις όπου ένας ραδιοφωνικός σταθμός να λειτουργεί με ελάχιστους υπαλλήλους,  αυτοματοποιημένο πρόγραμμα, αλλά και διαμοιρασμό προσωπικού του ιδίου ομίλου (από εφημερίδες, διαδικτυακές σελίδες κλπ) σε πολλά ραδιόφωνα.

Η μέχρι τώρα υπάρχουσα νομοθεσία ανάγκαζε τους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας να διαθέτουν τουλάχιστον 20 άτομα προσωπικό και 5 άτομα τους μη ενημερωτικούς και σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη 9 άτομα στους ενημερωτικούς και 5 στους μη ενημερωτικούς. Στις πιο μικρές περιοχές, ο αριθμός έπεφτε στα 5 άτομα για τους ενημερωτικούς και στα 3 άτομα για τους μη ενημερωτικούς. Οι περιορισμοί αυτοί πλέον αίρονται.

Οι ενώσεις εργαζομένων έχουν καταγγείλει τα τελευταία χρόνια ότι πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ακόμακαι στις μεγάλες πόλεις, πλέον λειτουργούν έως και χωρίς κανένα υπάλληλο.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Να και ένα από τα ελάχιστα σωστά που έκαναν. Δηλαδή ένας μικρός σταθμός στην επαρχία, σε ένα νησί για παράδειγμα, θα πρέπει να κλείσει (και ενδεχομένως να μείνει η περιοχή του χωρίς τοπικό σταθμό) επειδή δεν απασχολεί ένα (τεχνητό) αριθμό προσωπικού; Υπάρχουν πολλές αδικίες στην ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και στις κινήσεις της "πρώτης φοράς αριστεράς" αλλά αυτή δεν είναι μια από αυτές!

Ειδικά στην περιφέρεια αυτή την στιγμή, το κρίσιμο δεν είναι ο αριθμός του προσωπικού, ιδιαίτερα στα μουσικά ραδιόφωνα (μη ενημερωτικά), διότι τίθεται πρώτιστος θέμα επιβίωσης. Ας ευημερήσουν οι επιχειρήσεις (και στον χώρο της διαφήμισης) και βλέπουμε... Εκτός αν δεν θέλουμε τοπικά ανεξάρτητα ραδιόφωνα. Γιατί η περιφέρεια στην πλειοψηφία της δεν διαθέτει διαπλεκόμενα μέσα...Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να καταστούν ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την διατήρηση του μέσου περιφερειακά στην χώρα μας.

Είναι αντιληπτό το πρόβλημα των μικρών σταθμών της περιφέρειας, ωστόσο ας μην κοροϊδευόμαστε, στην πραγματικότητα ευνοεί ξεκάθαρα τους μεγάλους σταθμούς της Αθηνας και κυρίως αυτούς με ενημερωτικό πρόγραμμα. Όσο ευνοούνται οι μεγάλοι σταθμοί, τόσο πιο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός για τους μικρότερους.

Εγγραφή στο all greek radio news