Ολοκληρώθηκε η ημερίδα για το Ραδιόφωνο

Μεγάλη ημερίδα για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της διοργάνωσης για τα 1α Ραδιοφωνικά Βραβεία, από το ερευνητικό κέντρο Νόησις. Μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων ομιλητών κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μέσο. Η απονομή των ραδιοφωνικών βραβείων Ελλάδας Κύπρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα.

Ομιλητές

Αρκετοί σημαντικοί συντελεστές του ραδιοφώνου βρέθηκαν ανάμεσα στη λίστα των προσκεκλημένων, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ημερίδα με τίτλο «η πορεία του ραδιοφώνου». Ανάμεσα σε αυτούς προσκεκλημένοι ομιλητές για το θέμα «Το ραδιόφωνο .. η πορεία.. η εξέλιξη» ήταν ο  Λευτέρης Μαρόγλου, (Ερωτικός), ο Γιάννης Ιωαννίδης (Λαϊκός fm), ο Παύλος Ανδρώνης (Μετρόπολις), ο Στέφανος Διαμαντόπουλος (Ράδιο Θεσσαλονίκη), ο Σωτήρης Βακάρος (Rock Radio), ο Φόρης Σωτηράκης (Ράδιο 1 99fm), ο Φίλιος Στάνγκος (Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης), ο Γεώργιος Παπανικολάου (Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών) και ο Νίκος Τσινίκας (Καθηγητής Αρχιτεκτόνων). 

Πάνω στο θέμα «Διαμορφώνοντας το Μέλλον» κλήθηκαν να μιλήσουν οι Μίλτος Καρατζάς (Διευθυντής Δισκογραφικών Εταιρειών), Ρόμπερτ Ουίλιαμς (AΕΠΙ), Δημήτρης Βουδρισλής (3ds.gr - Webdesign, Multimedia, Mobile Applications), Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης (Δημοσιογράφος-Συνεργάτης Ευρωπαικού Κοινοβουλίου), Νίκος Πετρουλάκης (ARENA fm), Μπέτυα Σάλεχ (Brandcon)

Εξαιρετικό ξεκίνημα έκανε ο Λευτέρης Μαρόγλου λέγοντας ότι το ραδιόφωνο φτιάχτηκε ως μέσο επικοινωνίας, κάτι που υποχώρησε με την έλευση της διαφήμισης. Προέτρεψε μάλιστα τους νεαρούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς του μαθητικού δικτύου να κρατήσουν τον αυθορμητισμό και να μείνουν ανεπηρέαστοι από την επιρροή του διαφημιστή.

Παραμένει δημοφιλές το ραδιόφωνο

Εξαιρετικό ενδιαφέρον απέσπασε η έρευνα που παρουσίασε το Νόησις στα πλαίσια της ημερίδας, η οποία αποδεικνύει ότι το κοινό του ραδιοφώνου στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά μεγάλο. Η έρευνα έγινε πάνω σε δείγμα 490 ατόμων από 12 έως 74 ετών και απόδεικνύει ότι το 74% ακούει ραδιόφωνο από μία έως τρεις ώρες καθημερινά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 19% του ακροατηρίου ακούει ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, το 23% ακούει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 26% από το κινητό του και το 30% παραμένει σταθερό σε κλασικές ραδιοφωνικές συσκευές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι «σύγχρονες» συσκευές (κινητό, υπολογιστής) συγκεντρώνουν τα ίδια ποσοστά με τις παραδοσιακές (ραδιόφωνο αυτοκινήτου ή σπιτιού).

Οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα είναι 30% από 12 έως 15 ετών, 21% από 16 έως 25 ετών, 21% από 26 έως 35, 21% από 36 έως 45, 15% από 46 έως 55 ετών και 5% ήταν άνω των 56 ετών. Έλαβε χώρα από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2012, με την υποστήριξη των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του European School Radio και εθελοντών.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Θα ήθελα να ήξερα το βιογραφικό των ομιλούντων, πώς ξεκίνησαν, από πού χρηματοδοτήθηκαν και με ποιό δικαίωμα τους κάλεσαν να δώσουν τα "φώτα" τους στους νεότερους. Έτσι για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιοί!

αγαπητέ φίλε, αν υπονοείς ότι οι μισεοί από αυτούς έγιναν από το τίποτα καναλάρχες, έχεις πιθανότατα απόλυτο δίκιο. Αν εξαιρέσεις τους δυο καθηγητές πανεπιστημίου, οι περισσότεροι ραδιοφωνατζήδες ξεκίνησαν σαν ερασιτέχνες και έχουν γίνει επαγγελματίες, πολλοί από αυτούς αμόρφωτοι, άλλοι με τις πλάτες των χρημάτων ή των γνωριμιών των οικογενειών τους. Και αν βγεις να πεις ότι αυτοί φταίνει για το ξεπούλημα του ραδιοφώνου, πάλι δίκιο θα έχεις. Έτσι είναι όμως, έχουν καθιερωθεί, είναι αυτοί που είναι και αυτούς είχαν να καλέσουν να μιλήσουν. Τι να πω.

Εγγραφή στο all greek radio news