Εξασθενημένοι οι τοπικοί ραδιοσταθμοί στην Αϊτή

Οι δημοσιογράφοι του Ράδιο Μετροπόλε, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν κάτω από μία σκηνή που έχει στηθεί στον κήπο του κτιρίου του ραδιοσταθμού, στο Πορτ-ο-Πρινς, δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στον κανονικό τρόπο ζωής, μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από το σεισμό της 12ης Γενάρη. Ο σταθμός επέστρεψε στο κανονικό του πρόγραμμα την 1η Φλεβάρη, ενώ πριν μετέδιδε ειδήσεις μέσω του ίντερνετ.

Ο Ρίτσαρντ Βίντμαερ, γενικός διευθυντής του Ράδιο Μετροπόλε, είπε ότι δεν υπήρχαν θάνατοι ή τραυματισμοί στο προσωπικό. Το κτίριο υπέστη μικρές ζημιές και ο εξοπλισμός παραμένει χρηστικός, είπε. Παρ' όλ' αυτά, υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους του σταθμού δεν έχουν πια σταθερή διεύθυνση. Έχουν χάσει ουσιαστικά τα πάντα και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Ένας από αυτούς έχασε τη σύζυγο του στην καταστροφή.

«Έχουμε επιστρέψει στις δραστηριότητές μας, αλλά με τι κόστος;» αναρωτήθηκε ο κ. Βίντμαερ, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση του ραδιοσταθμού είναι τόσο επισφαλής, που θα είναι δύσκολο να βρει χρήματα για να πληρώσει υπαλλήλους. Το Ράδιο Μετροπόλε, είπε, είναι μια αποκλειστικά εμπορική επιχείρηση κι εξαρτάται από τα διαφημιστικά έσοδα. Από τους 50 συνεργάτες που διαφημίζονταν στο ραδιοσταθμό, μόνο οι 10 παρέμειναν και αυτοί για περίοδο μόνο μιας εβδομάδας, είπε, προβάλλοντας το ενδεχόμενο ότι λειτουργώντας μετά από ένα μήνα αποτελμάτωσης, υπάρχει μια ρεαλιστική και τρομακτική πιθανότητα ότι θα χρειαστεί να μειώσει το ειδησεογραφικό προσωπικό κατά το ήμισυ.

Η ζημιά στον επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα στο Πορτ-ο-Πρινς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, έχει επηρεάσει σημαντικά τους εμπορικούς ραδιοσταθμούς. Μαζί με τους συναδέλφους του από την Εθνική Ένωση ΜΜΕ της Αϊτής, ο Βίντμαερ σχεδιάζει εκδώσει μια γενική έκθεση αποτίμησης της τρέχουσας κατάστασης στα ιδιωτικά ΜΜΕ, μετά την καταστροφή. Η αποτίμηση, είπε, θα λάβει υπόψη της την τεράστια απώλεια σε κτίρια και εξοπλισμό.

Το Ράδιο Μετροπόλε, που είναι στον αέρα του Πορτ-ο-Πρινς από το 1970, ήταν ο πρώτος ραδιοσταθμός της περιοχής που εξέπεμψε στα FM. Οι άλλοι σταθμοί μεσαίων μεταφέρθηκαν κι αυτοί στα FM, στη συνέχεια.

Η αποκατάσταση των εμπορικών ραδιοφωνικών σταθμών θα πρέπει να είναι μέρος του συνολικού σχεδίου αποκατάστασης της πρωτεύουσας, είπε ο κ. Βίντμαερ, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους σταθμοί καλύπτουν περίπου το 80% του μιντιακού τοπίου στην Αϊτή. Κατά τη γνώμη του, ένα σχέδιο Μάρσαλ για τα ΜΜΕ είναι απαραίτητο, αλλιώς η δραστηριότητα των ΜΜΕ κινδυνεύει να εκλείψει.

Πηγή: Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων. Μετάφραση: radiofono.gr

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

H Μιντέλ Ντελατόρε, Διευθύντρια του Διεθνούς Γραφείου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, επέστρεψε από αποστολή στην Αϊτή, όπου βρέθηκε μετά από αίτημα του ρυθμιστικού τηλεπικοινωνιακού φορέα της Αϊτής, Conatel, σε συνεργασία με την USAID, που συντονίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Αϊτή. Στο επίσημο ιστολόγιο της FCC, γράφει για την κατάσταση των ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρινς, την προηγούμενη εβδομάδα:

«Ο σεισμός στην Αϊτή επηρέασε όλες τις υποδομές τηλεπικοινωνιών της χώρας, αλλά η ζημιά στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν εξουθενωτική, καθώς συνήθως διαθέτουν προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα. Κατά συνέπεια η αναλογική απώλεια ζωών, κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών ήταν τεράστια. Μόνο 6 από τους 18 αδειούχους τηλεόρασης βρίσκονταν στον αέρα, και η λειτουργία τους ήταν διακοπτόμενη. Οι δυο αδειοδοτηθέντες σταθμοί μεσαίων βρίσκονταν εκτός αέρα, επειδή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο καύσιμο που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρογεννήτριες που τροφοδοτούν τους πομπούς τους. Από τους 40 αδειούχους σταθμούς FM, εκπέμπουν οι 30, λίγοι εκ των οποίων μπορούν να φτάσουν τις 12-16 ώρες την ημέρα. Κατεστραμμένες υποδομές κι εξοπλισμός, έλλειψη καυσίμων και έλλειψη εσόδων από διαφημίσεις, αποτελούν πραγματικό χτύπημα για την Αϊτή, τη στιγμή αυτή».

Εγγραφή στο all greek radio news