Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
[img_assist|nid=1275|title=|desc=|link=none|align=left|width=87|height=88]Με τα νεύρα της Ένωσης Συντακτών και τα απεργιακά δικαιώματα των εργαζομένων φαίνεται ότι παίζουν ολοένα και περισσότεροι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, προκειμένου να παρακάμψουν τις απεργίες της ΕΣΗΕΑ. Το ίδιο έγινε και χτες, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας: ΜEGA και ANT1 μετέδωσαν κανονικά, με... Κύπριο σχολιαστή τους αγώνες ΑΕΚ και ΠΑΟ, εμφανίζοντας σκρολ που έλεγε ότι οι σχολιαστές δεν είναι δημοσιογράφοι του σταθμού. Ο Σκάι, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να κοντραριστεί με την ΕΣΗΕΑ και να αμφισβητήσει στην πράξη τις αποφάσεις της, έβγαλε κανονικά στον αέρα το δελτίο ειδήσεων του BBC, όπως συνηθίζει.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέφανος Διαμαντόπουλος αυτή τη φορά είπε να απεργήσει, γιατί λέει "του την έχουνε στημένη" (άκου να δεις οι παλιάνθρωποι) ενώ κανονικά βγήκε στον αέρα εκπομπή του δημοσιογράφου του City International 106.1, καθώς και οι αναμεταδόσεις των ενημερωτικών προγράμματων της Voice of America (βλ. greekmedianews ).
Να υπενθυμίσουμε ότι η πάγια εντολή της ΕΣΗΕΑ είναι σαφής: κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης δεν πρέπει να "μεταδοθεί κανένα δελτίο ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές εκπομπές, που είναι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους που απασχολούνται σε αυτές. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μεταδοθεί ούτε μαγνητοσκοπημένη ή ηχογραφημένη εκπομπή".
Φυσικά τα λεφτά είναι πολλά και οι υψηλά ιστάμενοι των μέσων, αφού άλλωστε δεν μπορούν να υφίστανται πειθαρχικές κυρώσεις από την ΕΣΗΕΑ, ουδόλως τους ενδιαφέρει η τήρηση των προσχημάτων απέναντι στους συνδικαλιστικούς φορείς. Αλλά τι θέση παίρνουν απέναντι στις ιδιοκτησίες τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που βλέπουν τους εργοδότες τους να παραβαίνουν τους κανόνες (φυσικά όλοι έχουμε στο νου μας τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και συνεργάτη του MEGA που δεν ντράπηκε να κάνει την καραμπινάτη παράβαση).
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Dimokratia kyrioi kai
EK replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Dimokratia kyrioi kai dikaioma stin enimerosi. Mas exei kourasei pleon olous i apopsi oti opoios den apergei to kanei gia ta xrimata, les kai aftoi pou apergoun to kanoun apo ideologia. Afiste ton kosmo elefthero na ekfrastei epitelous!
telos stis vlakies ton kanalion
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
anti na diamartireste gia tis kanivalistikes "enimerotikes" proines ekpombes ton idiotikon kanalio pou lene oti dithen niazonte gia tin enimerosi mas giati oso ki an prospathon sto epipedo tou radiofonou den tha ftasoun ki as exoun tin eikona gia voitho, katheste k asxoliste an se oli tin ellada dio dimosiografoi den apergisan sto radiofono eno tin methepomeni mera tis apergias oles oi efimerides ta kanalia k ola to enimerotika edipa eixan themata apo tin imera tis apergias. gia na sovareutoume ligo.
Σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
(α) Σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας, εφόσον επιλέγεις να είσαι μέλος ενός συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο είναι υπεύθυνο να περιφρουρήσει τα εργασιακά σου δικαιώματα, τότε είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τις αποφάσεις του οργάνου αυτού σχετικά με τις απεργίες. Αλλιώς θεωρείσαι "απεργοσπάστης" δηλαδή μεμονωμένο άτομο που "σπάει" την απεργιακή κινητοποίηση με την προσωπική του στάση. Όπως αντιλαμβάνεσαι υπάρχει πρόβλημα τόσο ηθικό, καθώς η στάση σου αυτή κρίνεται αντισυναδελφική, όσο και πολιτικό αφού με αυτόν τον τρόπο συμβάλλεις στην εξασθένιση του αγώνα των συναδέλφων σου, που επέλεξαν να χάσουν το μεροκάματό τους, ενώ εσύ το τσέπωσες κανονικά. (Όταν όμως αύριο τα δικαιώματά τους ικανοποιηθούν, θα απολάβεις κι εσύ το κέρδος της απεργίας. Είναι δίκαιο αυτό;)
Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μάλιστα, αρκούν μερικοί απεργοσπάστες για να λειτουργήσουν όλα κανονικά, στα μάτια του κοινού. Άρα οι απεργοσπάστες στα ΜΜΕ εμποδίζουν τους απεργούς να κοινοποιήσουν την απεργία τους, αφού μπαίνουν ανάμεσα στους απεργούς και το κοινό.
(β) Τόσο η εργασία όσο και η απεργία αποτελούν δικαιώματα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα. Κι όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας κατά κάποιον τρόπο υπερισχύει του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της εργασίας: μια απεργία υφίσταται για να προασπίσει τους όρους και τα δικαιώματα αυτών που ασκούν το δικαίωμά τους στην εργασία. Για να μην κουράσω με τα νομικά, θα σε παραπέμψω σε σχετική εργασία εργατικού δικαίου του Πανεπ. Αθηνών.
(γ) Το αν όντας απεργοσπάστης θα τιμωρηθείς, εξαρτάται από την ισχύ που διαθέτει το συνδικαλιστικό σου όργανο. Σε πολλά επαγγέλματα τα σωματεία είναι όχι ισχυρά και άρα κυρώσεις δεν υπάρχουν. Στην περίπτωση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, το συνδικαλιστικό όργανο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα εργασιακά σου δικαιώματα: η εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ (ή στα αντίστοιχα όργανα της περιφέρειας) είναι σχεδόν απαραίτητο προσόν για ένα σωρό παραμέτρους του δημοσιογραφικού επαγγέλματος (ασφάλιση, πρόσληψη, αποδοχές, συλλογική σύμβαση εργασίας κλπ). Οι παράμετροι αυτοί αποτελούν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί από την ύπαρξη του συγκεκριμένου συλλογικού οργάνου. Εάν πιστεύεις ότι δεν επιθυμείς να συνεχίσεις να προασπίζεσαι αυτά τα δικαιώματα, μπορείς να διαγραφείς από το συλλογικό όργανο, αλλά τότε θα χάσεις και αυτά που το συλλογικό όργανο σου προσφέρει. Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Δεν είναι θέμα στέρησης "ατομικής ελευθερίας", λοιπόν. Έχεις την ατομική ελευθερία να επιλέξεις ανάμεσα στις δύο πολύ λογικές επιλογές: να τηρείς τους κανόνες που θέτει το συνδικαλιστικό σου όργανο, που είναι αμεσα συνδεδεμένοι με την υπόσταση του επαγγέλματός σου, ή είσαι έξω από αυτό.
(δ) Εφόσον λοιπόν η απεργοσπασία αποτελεί λόγο ρίξης των σχέσεών σου με το συνδικαλιστικό σου όργανο, αυτό αφορά όλους τους χώρους στους οποίους ασκείς την εργασία σου, είτε είναι στην Ελλάδα είτε εκτός. Δεν ξέρω αν σου λέει τίποτα η έννοια "συναδελφική αλληλεγγύη", πάντως είναι προς τιμήν της Κυπριακής Ένωσης που μεριμνά για την τήρηση των κανόνων από τα μέλη της και εκτός της χώρας.
Και σου φέρνω δυο παραδείγματα
- (αα) Νομικά, στην απεργία σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 1264/1982 συμμετέχουν και τα μη μέλη της ΕΣΗΕΑ. Κατά συνέπεια, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι παρέβησαν την ελλαδική εργατική νομοθεσία.
- (ββ) Αν η Κυπριακή Ένωση αποδέχονταν την κίνηση αυτή των μελών της, θα ήταν ένα μπούμεραγκ, αφού στην πιθανή μεθαυριανή απεργία της Κύπρου θα αναμεταδίδονταν με τεράστια ευκολία προγράμματα στην ελληνική γλώσσα, παραγμένα στην Ελλάδα.
Αυτά τα ολίγα- μετά λύπης για το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η εργασιακή συνείδηση πολλών