Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
[img_assist|nid=1159|title=|desc=|link=none|align=left|width=87|height=100]Δόθηκε στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της από κοινού μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Υπουργείου Επικοινωνιών για τον υπό κατάρτηση εθνικό χάρτη συχνοτήτων. Ο νέος χάρτης συχνοτήτων, έτσι όπως παρουσιάστηκε, αλλάζει άρδην το τοπίο της τηλεόρασης, δρομολογώντας την ψηφιακή τεχνολογία και περιγράφοντας τη σταδιακή μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα. Ωστόσο, ο αντίστοιχος χάρτης συχνοτήτων για το ραδιόφωνο αναμένεται ότι θα καθυστερήσει ακόμη.
Σε μια εκδήλωση διάρκειας 90 λεπτών, οι Υπουργοί Μεταφορών & Επικοινωνιών και Επικρατείας, με τη συμμετοχή του Καθηγητή ΕΜΠ κ. Χ. Καψάλη, παρουσίασαν αναλυτικά τον τρόπο μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή για την τηλεόραση. Παρότι δεν συνηθίζουμε να εμβαθύνουμε σε θέματα που αφορούν την τηλεόραση, αξίζει να δούμε τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό των κατά τόπους συχνοτήτων -μια διαδικασία η οποία πιθανότατα θα εφαρμοστεί και για το ραδιόφωνο.
Η μελέτη βασίζεται στη διαπίστωση ότι η τυχαία και αυθαίρετη κατάληψη ελεύθερων διαύλων συχνοτήτων έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στις γειτονικές περιοχές και σπατάλη του ραδιοφάσματος. Συνήθης πρακτική δε, είναι η αλόγιστη αύξηση ισχύος ως λύση σε κάθε πρόβλημα, κάτι που απλώς λύνει τα προβλήματα παρεμβολών σε τοπικό επίπεδο, επιφέροντας ωστόσο παράπλευρες παρενέργειες. Παράλληλα, η κατανομή των συχνοτήτων με βάση παλιότερη Κοινή Υπουργ. Απόφαση (του 1997) σε 40 κέντρα εκπομπής έχει ξεπεραστεί κατά πολύ τόσο από τις πραγματικές ανάγκες όσο και από τα πρόσφατα αποτελέσματα κατανομής συχνοτήτων στη Συνδιάσκεψη της Γενεύης. Οι προθέσεις των ερευνητών ήταν να αντικαταστήσουν το ανεπαρκές αυτό δίκτυο κέντρων εκπομπής με ένα επιμελώς σχεδιασμένο πρότυπο δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απαραίτητες παραμέτρους.
Το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του σχεδιασμού, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο, ήταν η χρήση λογισμικού προσομοίωσης των εκπομπών. Το λογισμικό αυτό (ATDI-ICS Telecom) διαθέτει τρισδιάστατο χάρτη σε ηλεκτρονική μορφή, πάνω στον οποίο είναι δυνατή η πρόβλεψη της διάδοσης της ακτινοβολίας και συνεπώς της εμβέλειας των εκπομπών. Πάνω στο χάρτη σημειώνονται κατ' αρχήν τα υπάρχοντα κέντρα εκπομπής και κατά περίπτωση αντικαθίστανται με άλλα σε καλύτερες θέσεις. Αποφεύχθηκε η δημιουργία νέων κέντρων εκπομπής. Επίσης, το λογισμικό υπολογίζει τον αριθμό των διπόλων που σε οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο, σε συνάρτηση με την επιθυμητή κάλυψη.
Η καταγραφή των κέντρων εκπομπής για την τηλεόραση διήρκεσε 2 χρόνια και ανανεώνεται διαρκώς, η τελευταία δε ανανέωση έγινε στις 11 Σεπτέμβρη, απαριθμώντας 146 κέντρα εκπομπής. Τα 80 από αυτά θεωρούνται σημαντικά για την ψηφιακή τηλεόραση. Ωστόσο, όσον αφορά το ραδιόφωνο, πέραν της εκκρεμότητας των αδειών, η ψηφιακή αποτύπωση του χάρτη ραδιοφώνου, η οποία είναι και πιο δύσκολη από την τηλεόραση και θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Ο Καθηγητής Χ. Καψάλης σημείωσε ότι όντως απαιτείται περισσότερος χρόνος, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξεις σημείο εκπομπής στο ραδιόφωνο". Αν και δεν είναι σαφές, υποθέτουμε ότι η διαδικασία για το ραδιόφωνο απαιτεί αφ' ενός την ψηφιακή καταγραφή των υπάρχοντων σταθμών αλλά και την κατάρτηση πρότασης για πιθανές μετακινήσεις κέντρων εκπομπής που θα έφερναν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, παραμένει απορίας άξιον πώς θα οργανωθούν οι περιοχές εκπομπής στο ραδιόφωνο, δεδομένου ότι η μέχρι τώρα κατανομή είναι ανά νομό, ενώ σε παλαιότερο χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου κατανέμει γεωγραφικές περιφέρειες, ενώ είναι γνωστό ότι οι ραδιοφωνικές άδειες δίνονται ανά νομό.
Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και σε ένα ακόμη επίπεδο: αυτό των αδειοδοτήσεων. Ακόμη και για την τηλεόραση, που βρίσκεται σε υψηλότερη προτεραιτότητα από το ραδιόφωνο, οι αδειοδοτήσεις φαίνεται να αργήσουν καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους νόμιμους να συμμετάσχουν στην μετάβαση. Να υποθέσουμε και σχετική καθυστέρηση και στο ραδιόφωνο; Απλώς αναμένουμε τι θα μας φέρει η ψηφιακή εποχή...
[img_assist|nid=1159|title=|desc=|link=none|align=left|width=380|height=435]
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
γεια σας φιλοι
πετρος αντωνιου replied on Μόνιμος σύνδεσμος
γεια σας φιλοι μου!
με αφορμη αυτο το χαρτη που υπαρχει εδω, τι χαρτης ειναι αυτος;
τα μερη με κιτρινα ειναι κεντρα εκπομπης; ειναι για tv ή ραδιοφωνο;
ειναι σχετικα παλιος ή φρεσκος;
πολλες αποριες ε;
για πειτε παιδια....
Xartis kai radiofono
spyros evangelou replied on Μόνιμος σύνδεσμος
TELIKA EMEIS POY EIXAME ERASITEXNIKO RADIOFONO , TI THA GINEI , THN PITA THA THN PAROYN MONO OI EXONTAS KAPOIO APLO XARTI OTI PLHRONON EFORIA..?
TO RADIOFONO PREPEI NA DINEI KAI ERASITEXINIKES ADEIES.
EYXARISTO POLY
Έλα να σου πω που θα ανοίξεις!
Ο γνωρίζων replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Σε κουιζ που παρέθεσα στις σελίδες αυτής της πραγματικά καταπληκτικής ιστοσελίδας, σε λίγες μέρες θα αναφερθώ σε ποιές συχνότητες της Θεσσαλονίκης και σε ποιές της Αθήνας μπορεί κάποιος να ανοίξει από 1 έως 100001 Watt. Ποιοί γνωστοί σταθμοί κα με ποιόν τρόπο απέκτησαν δεύτερες συχνότητες, ποιούς και πως εκβίασαν και πέταξαν έξω από τη συνιδιοκτησία των κεντρικών σταθμών κλπ... Διάβασε, θα έχει πλάκα.
ΠΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕ
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
ΠΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 70 ΚΑΙ 80
ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΗΤΑΝΕ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΤΟΥ
ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΤΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ..ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Κ ΠΑΛΙ ΡΑΔΙΟ
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
ΤΙ ΘΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ?ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΙΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΔΕΙΟΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ..ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ Κ ΑΥΤΟΙ,Κ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ...ΕΛΕΟΣ....