Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Άρθρο από το ΤετΡάδιο της Ελευθεροτυπίας του Σαββάτου, με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου. Κατά τη συνήθη τακτική αναδημοσιεύουμε:
Ευκαιρία να μιλήσουμε για τη δικτατορία του σύγχρονου ραδιοφώνου: το playlist.
'Ητοι, την προεπιλογή των τραγουδιών που μεταδίδονται στη διάρκεια μίας ημέρας, εβδομάδας, έτους και αιώνα (ή μεσαίωνα).
(Προ)Επιλογή που γίνεται αποκλειστικά από τον διευθυντή προγράμματος ή την ολιγομελή ομάδα του.
Προσοχή όμως. Άλλο πράγμα η φυσιογνωμία ενός σταθμού και τα τραγούδια που επιθυμεί να παρουσιάζει και άλλο το playlist. Κάθε Ρ/Σ έχει συγκεκριμένο μουσικό στιλ και βάσει αυτού πορεύεται - δεν θα προσληφθεί λόγου χάριν στον «Λάμψη 92,3» κάποιος που ειδικεύεται στην αυτοσχεδιαστική τζαζ των 50's. Λογικά και θεμιτά ετούτα.
Εμείς αναφερόμαστε στο αυστηρό playlist που μετατρέπει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς σε μαριονέτες. Κάποιοι δεν επιλέγουν ούτε ένα από τα τραγούδια των εκπομπών (τους;).
δού λοιπόν η χούντα που λέμε: ο πλήρης και ασφυκτικός έλεγχος της μουσικής πληροφορίας. Λογοκρισία καραμπινάτη. Χώρια το επιπλέον «καλό» που προκύπτει (για τους ιδιοκτήτες): μειωμένο κόστος. Τι χρειάζονται οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί που γνωρίζουν το αντικείμενο κι εκ των πραγμάτων στοιχίζουν πιο ακριβά; Δεν είναι προτιμότεροι οι κατ'ευφημισμόν παραγωγοί, οι άσχετοι δηλαδή, πού πληρώνονται λίγα (ένεκα της άγνοιάς τους) και κάνουν περισσότερες ώρες εκπομπής (μια και δεν κουράζονται και πολύ); Έτσι ο «Λάμψη» βγάζει την εβδομάδα με οχτώ παραγωγούς, ο «Oasis 88» με δύο κ.ο.κ.
Να το προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο; Τι χρειάζονται γενικότερα οι άνθρωποι όταν την ίδια δουλειά μπορούν να την κάνουν ακόμα πιο φθηνά οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές;Η κυριαρχία του playlist βέβαια συνεπάγεται και πτώση της ποιότητας. Ε και; Ελάχιστοι από τους υπεύθυνους νοιάζονται για την ... πιότητα (που έλεγε και ο Σημίτης). Αρκεί να πηγαίνει καλά το μαγαζί. Εξ ου και τις επιτελικές θέσεις καταλαμβάνουν κυρίως οικονομολόγοι και όχι άνθρωποι που αγαπούν το καλό ραδιόφωνο.
Μεγάλη ευθύνη για το σημερινό ερτζιανό χάλι όμως φέρουν και οι ακροατές που επιβραβεύουν (με ακροαματικότητες) ραδιοσταθμούς με playlist. Ανεξαρτήτως αν αυτοί παρουσιάζουν καλά τραγούδια. Οταν ο «Δίεση 101,3» ήταν ... κανονικός πέρυσι, με ... κανονικό πρόγραμμα, παρέπαιε στην 19η θέση. Φέτος που το γύρισε στο τσάμικο (playlist) ανέβηκε στην 8η.Η χούντα του playlist είναι εδώ. Χωρίς να διακρίνεται στον ορίζοντα κάποιο Πολυτεχνείο ...Δημοκρατία
Μερικοί μουσικοί Ρ/Σ χωρίς playlist
Εν Λευκώ 87,7
Best 92,6
Kosmos 93,6
Τρίτο 90,9
Rock 96,9
Love 97,5
Μελωδία 99,2
Δεύτερο 103,7
Nitro 102,5
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Μην ξεχναμε και
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Μην ξεχναμε και τους παλιους διδαξαντες του ραδιοφωνου τους πρωην ερασιτεχνες που ποτε δεν εβαζαν playlist...καμια φορα αξιζει να τους ακουσουμε λιγο...
Playlists και ποιότητα
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Το άρθρο υποθέτει ότι οι αυτόματες playlists είναι πάντα κακές και ότι ένας παραγωγός θα έχει καλύτερες επιλογές. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός από πολύ καλούς παραγωγούς (ιδιαίτερα σε σχέση με τον αριθμό από Ρ/Σ).
Η ερώτηση κατά βάση είναι κατά πόσο ένας μέτριος παραγωγός θα κάνει καλύτερο πρόγραμμα από ένα αυτόματο software. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλές τεχνικές για δημιουργία αυτόματων playlists, και σίγουρα το αντίστοιχο software θα βελτιώνεται συνεχώς.
Οι (αυτόματες) playlists εν τέλει θα βοηθήσουν και τους παραγωγούς (οι οποίοι θα γίνουν πιο αποδοτικοί) αλλά και το καλό ραδιόφωνο.
Όσο και να
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Όσο και να βελτιώνεται το αντίστοιχο software δεν θα μπορέσει ποτέ να μεταφέρει ένα απλό, αλλά θεμελιώδες, στοιχείο. Το feeling. Το ότι δεν υπάρχουν καλοί παραγωγοί, είναι μια εξαιρετικά γενικευμένη ιδέα, η οποία ανατρέπεται από το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν καινούριους. Άνθρωποι που να ξέρουν από μουσική υπάρχουν άπειροι και με βαθύ ταλέντο.
Πιστεύω το να παίζει ο παραγωγός ό,τι θέλει είναι δικαίωμα αναφαίρετο του ραδιοφώνου, ως εναλλακτικό μέσο, το οποίο πρέπει επιτέλους να ξαναγίνει. Τί να το κάνω να ακούω έναν ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος βάσει playlist, αναγκαστικά θα ξεπέσει στην λούπα, το πολύ σε 2 μέρες;
Το καλό ραδιόφωνο που αναφέρεις, είναι εντελώς υποκειμενικό. Τϊ είναι καλό ραδιόφωνο δηλαδή, να ακούς το ίδιο τραγούδι 15 φορές την ημέρα, επειδή αναγκαστικά πρέπει να προβληθεί; Ο παραγωγός πια δεν υφίσταται στην περίπτωση του playlist, καθώς είναι απλά εκφωνητής... Άρα να ψάχνουμε μόνο φωνούλες για να λένε 2-3 πραγματάκια και να αφήσουμε το περιεχόμενο του ραδιοφώνου (που στην πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών είναι μουσικό) στα χέρια κάποιου ιδιοκτήτη που φοβάται να δώσει ελευθερία επιλογής στον παραγωγό, ενώ απαιτεί ελευθερία κινήσεων από το κράτος;
Play List
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Εδώ και καιρό διαβάζω σκληρή κριτική για την περιβόητη Play List και αντιλαμβάνομαι ότι τα γραφόμενα προέρχονται από παραγωγούς κυρίως. Θα σας αναφέρω την 19χρονη εμπειρία μου σαν διευθυντής προγράμματος. Για μια 12 χρόνια δίναμε μεγάλη ελευθερία κινήσεων στους παραγωγούς (να επιλέγουν όποιο τραγούδι ήθελαν από έναν δίσκο) και το αποτέλεσμα ήταν να βρισκόμαστε πάντα στις τελευταίες θέσεις των μετρήσεων.Εδώ και 7 χρόνια τα πράγματα άλλαξαν. Οι παραγωγοί πρέπει να μεταδώσουν πλέον τα τραγούδια ενός δίσκου που έχουν επιλεγεί μέσα από "σύσκεψη" και το αποτέλεσμα είναι να φιγουράρουμε πλέον στις πρώτες θέσεις και να εξασφαλίζεται η λειτουργία του σταθμού με ιδιαίτερη άνεση. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Δημήτρης
play lists
Dimitra S replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Γι' αυτό και εγώ ακούω 3 σταθμούς πάντα τους ίδιους για να μπορέσω να ακούσω 5-10 καλά τραγούδια.Παρεπιπτώντως tv δεν βλέπω ποτέ....
Play List
Thou replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Αν θέλω να ακούω playlist, θα ακούσω μουσική στο spotify και στο akazoo που έχουν σαφώς πιο αποδοτικούς αλγορίθμους για να προσφέρουν μουσικό περιεχόμενο βάσει των προτιμήσεών του χρήστη. Με το playlist οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αναιρούν την ουσία της ύπαρξής τους...