To δημόσιο ραδιόφωνο και η ψηφιακή ραδιοφωνία. [1]
Υποβλήθηκε από radiofono.gr [2] στις .
Η “Μελέτη για τη δημόσια ραδιοφωνία στην Ευρώπη 2007”, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU) εστιάζει σε καίρια ζητήματα σχετικά με το μέλλον του ραδιοφώνου. Πρόκειται για μια μελέτη που ασχολείται σαφώς με το ρόλο των δημόσιων σταθμών (PSBs) στην ανάπτυξη της ψηφιακής ραδιοφωνίας. Υπογραμμίζει τις κύριες τάσεις στην Ευρώπη και τις τελευταίες προοπτικές για το μέλλον, όσον αφορά τους σταθμούς, τις ρυθμιστικές αρχές και τους ειδήμονες της αγοράς.
Η μελέτη, που συντάχθηκε από την Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών της EBU (SIS) παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Γενεύη, στο Συνέδριο για την Ψηφιακή Ραδιοφωνία, όπου ειδικοί συζήτησαν για τα μέσα και τις διαθέσιμες πλατφόρμες καθώς και τις προσδοκίες και τους περιορισμούς που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της ραδιοφωνίας.
Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η δημόσια ραδιοφωνία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της ψηφιακής ραδιοφωνίας και σε θέση κρίσιμη για την υιοθέτηση και επιτυχία των τεχνολογιών DAB/DAB+ και DRM. Με διαρκείς δοκιμές, παροχή περιεχομένου, αλλά και με επέκταση της πληθυσμιακής κάλυψης, οι δημόσιοι φορείς εργάζονται ώστε όλοι οι πολίτες της Ευρώπης να απολαμβάνουν τα προτερήματα της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ωστόσο, η εμφάνιση νέων προτύπων μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και να διακόψει την εγκατάσταση της ψηφιακής ραδιοφωνίας σε ορισμένες χώρες, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τις δυνατότητες της κάθε τεχνολογίας. Επιπλέον, η λειτουργία των ρυθμιστικών αρχών δεν έχει ξεκινήσει σε πολλές χώρες. Η μελέτη κατά συνέπεια υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι ραδιοφωνικοί φορείς στην επιλογή των κατάλληλων ψηφιακών προτύπων μέσα σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.
Η συμφωνία όλων των κύριων επιχειρηματικών και κυβερνητικών φορέων είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του ραδιοφώνου. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, επίσης, οφείλουν να παίξουν το ρόλο της διευκόλυνσης της ψηφιακής ραδιοφωνίας και να παρέχουν κίνητρα στους μετέχοντες.
Βεβαίως, την παρούσα χρονική στιγμή, η απομάκρυνση από την αναλογική ραδιοφωνία δεν προβλέπεται στον ορίζοντα, και θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία μέχρι να γίνει μια ρεαλιστική προοπτική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα FM θα παραμείνουν και μετά το 2020, σε πολλές αγορές.
Η μελέτη επίσης υπογραμμίζει το γεγονός ότι χωρίς ένα αποκλειστικό δίκτυο εκπομπής, το ραδιόφωνο μπορεί να εκτοπιστεί από άλλες πλατφόρμες, όπου κυριαρχεί η τηλεόραση και άλλες υπηρεσίες. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορεί στην πραγματικότητα να χάσουν την ειδοποιό ταυτότητά τους, αν αποτελέσουν συμπληρωματικές δυνατότητες σε συγκεντρωτικές υπηρεσίες που ελέγχουν τα μενού, τους ηλεκτρονικούς οδηγούς προγράμματος και τις τεχνικές παραμέτρους της εκπομπής.