Εκτός αέρα Βήμα FM και Flash. Θα δούμε και άλλα χρεωκοπημένα ραδιόφωνα στην Αθήνα; [1]
Υποβλήθηκε από radiofono.gr [2] στις .
Μπορεί οι ανερχόμενοι επιχειρηματίες που στοχεύουν ψηλά στα media (Μαρινάκης, Σαββίδης) να μοίρασαν κάποια κομμάτια της τηλεοπτικής πίτας, αγοράζοντας μερικούς από τους προϋπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να είναι έτοιμοι για τη νέα αδειοδότηση (αν και όταν γίνει), ωστόσο το ραδιόφωνο παραμένει για μια ακόμη φορά μια παράπλευρη απώλεια. Τραγικό παράδειγμα ο Βήμα FM, το ραδιόφωνο του ΔΟΛ, το οποίο παρά το γεγονός ότι θεωρητικά μαζί με κομμάτι από το MEGA βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εταιρίας συμφερόντων Μαρινάκη, έχει αφεθεί στο έλεος της εγκατάλειψης. Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ομίλου ΔΟΛ υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία, ο Βήμα FM έχει συσσωρευμένα τεράστια χρέη τόσο προς το προσωπικό, όσο και προς δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ. Έτσι το προσωπικό βρίσκεται σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού βγάζοντάς τον εκτός αέρα (προσωρινά ευτυχώς, χάρι στις ηρωικές κινήσεις των τεχνικών). Ο όμιλος Μαρινάκη φαίνεται να έκανε το οικονομικό άνοιγμα που θα του δώσει αβάντα στα επόμενα βήματα της εταιρίας, δεν είναι ωστόσο αποφασισμένος αρκετά ώστε να αξιοποιήσει άμεσα τους πόρους της εταιρίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό παραπαίουν. Βέβαια η πολιτική αλληλεπικάλυψη με άλλους φιλικά προσκείμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως τα Παραπολιτικά ή το επερχόμενο Πρώτο Θέμα στα FM, δυσκολεύουν την παροχή κινήτρων για την ανάσταση του Βήμα FM.
Ο Βήμα FM βέβαια δεν είναι το μόνο θύμα της αβεβαιότητας. Ο πάλαι ποτέ ενημερωτικός Flash βγήκε επίσης εκτός αέρα λόγω χρεών, χωρίς να καταφέρει ποτέ να βρει ένα επιχειρηματικό σχήμα να τον στηρίξει. Ο Σκάι μείωσε κι άλλο το ενημερωτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, ενώ σκληρές περικοπές λαμβάνουν χώρα στο αθλητικό ραδιόφωνο του ομίλου Αλαφούζου, τον Σπορ FM. Στον αυτόματο πιλότο παραμένει για έναν ακόμη χρόνο το Party FM του ομίλου Βρυώνη (ο οποίος παραμένει μόνος του μετά την πώληση του τηλεοπτικού καναλιού Έψιλον). Τα δείγματα δεν μπορεί παρά να είναι ανησυχητικά. Τα πρώτα χρόνια του μνημονίου επί ΝΔ μετρήσαμε 4 χρεωκοπημένες συχνότητες μόνο στην Αττική -ελπίζουμε το σκηνικό αυτό να μην επαναληφθεί επί μνημονίου... ΣΥΡΙΖΑ. Η έλευση της Athens Voice 102,5, του Ραδιοφώνου 24/7 και του Μουσικού 98,6 αλλά και η ενίσχυση του Real και των Παραπολιτικών δίνει ενδεχομένως κάποια συγκρατημένη ελπίδα ότι τουλάχιστον δεν πάνε όλα τα ραδιόφωνα "για φούντο".
Στην όλη αβεβαιότητα των ερτζιανών και την αναποφασιστικότητα των επιχειρηματικών συμβάλλει βέβαια και η συνεχής παράταση του καθεστώτος προσωρινής νομιμότητας ή παρανομίας. Στην περίπτωση του ραδιοφώνου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπρωξε άλλους τουλάχιστον 8 μήνες πίσω την τακτοποίηση του αναλογικού ραδιοφωνικού τοπίου, προσπαθώντας να περάσει ταυτόχρονα και το ψηφιακό ραδιόφωνο αλλά και να ανεβάσει το κασέ, μοσχοπουλώντας πανελλαδικές και περιφερειακές άδειες ψηφιακού ραδιοφώνου. Το πόσο αυτό θα πετύχει δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο μέχρι τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε κι άλλες συχνότητες να σβήνουν ή να εγκαταλείπονται.