Υποβλήθηκε από radiobuzzer στις .
Οι υπάλληλοι της Φωνής της Αμερικής γίναμε πρόσφατα αποδέκτες μια σειράς κακών νέων. Πρώτα, την 1η Φλεβάρη, μάθαμε ότι στα πλαίσια προγράμματος αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού, η VOA θα περικόψει περί τις 250 ώρες εκπομπής στα βραχέα, ημερησίως. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί στη μία ανά τρεις συχνότητες, από αυτές που χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες εκπομπές. Μετά, στις 6 Φλεβάρη, πληροφορηθήκαμε ότι η VOA θα διακόψει τις ραδιοφωνικές εκπομπές σε 12 από τις ξενόγλωσσες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και του παγκόσμιου English VOA News Now. Και, σα να μην έφταναν αυτά, ένα e-mail στις 24 Φλεβάρη μας ενημέρωσε ότι θα κλείσουν οι Ελληνικοί αναμεταδότες του Διεθνούς Γραφείου Εκπομπών (ΙΒΒ, φορέα πατρικού της VOA). Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μερικούς πομπούς βραχέων και ενός μεσαίων (AM) καθώς και έναν πομπό μεσαίων στη Ρόδο.
Η μεγάλη απεύθυνση της Καβάλας
Οι πομποί των βραχέων στην Καβάλα εξυπηρετούσαν επισήμως την Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, ακόμη και την Ανατολική Ασία. Το σήμα από την Καβάλα συνήθως έφτανε πέρα από αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ (παρά το νόμο Smith-Mundt για την απαγόρευση εγχώριας λήψης των προγραμμάτων της VOA). Κατά τη διάρκεια των ειδικών πρωτοχρονιάτικων εκπομπών της πρώην εκπομπής μου "Κόσμος επικοινωνίας" (Communications World), μου τηλεφωνούσαν ή μου έστελναν e-mail ακροατές από τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείας -και όλοι άκουγαν τη συχνότητα της Καβάλας: 15205 kHz. Αυτός ο εκπληκτικός αναμεταδότης βρίσκεται ακριβώς στη σωστή τοποθεσία για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της υδρογείου. Από τους δύο πομπούς μεσαίων στην Ελλάδα, οι 1260 χιλιόκυκλοι ξεχώριζαν. Κάλυπταν καλά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η συχνότητα ήταν πολύ δημοφιλής στους ακροατές του VOA News Now (της παγκόσμιας υπηρεσία της VOA στα αγγλικά), συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών μετοίκων στο Ισραήλ. Το 2002, το νέο αραβόφωνο πρόγραμμα Radio Sawa κατέλαβε τους 1260. Αργότερα το 2002, όταν το Radio Sawa άνοιξε νέο αναμεταδότη στην Κύπρο, συνέχισε να χρησιμοποιεί τους 1260 kHz αντί να τους επιστρέψει στο VOA News Now. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο συνεισέφερε στην κατάργηση του VOA News Now, που προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη.
Στρατηγικής σημασίας
Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της αμερικανικής συμφωνίας με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τους αναμεταδότες αυτούς. Ίσως οι οικονομικοί όροι ή το κόστος ηλεκτροδότησης να ήταν υπερβολικά ακριβοί. Ίσως το ότι σπίτια χτίζονται κοντά στις εγκαταστάσεις, και είναι της μόδας αυτήν την περίοδο να παραπονιέται ο κόσμος για τις λεγόμενες επιπτώσεις στην υγεία, σε αποστάσεις κοντά σε ραδιοφωνικούς πομπούς. Από την άλλη, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί μια εξίσου σταθερή και αξιόπιστη χώρα στην περιοχή, για να φιλοξενήσει έναν αναμεταδότη. Η απώλεια της Καβάλας μπορεί να αντισταθμιστεί κάπως από τρεις νέους αναμεταδότες στις πρώην εγκαταστάσεις εκπομπής βραχέων του IBB στο Κουβέιτ. Παρότι ο IBB έχει άλλες 11 εγκαταστάσεις βραχέων στον κόσμο, για να επιτευχθεί πραγματική παγκόσμια κάλυψη, απαιτείται επιπλέον δυναμικότητα σε ένα νοητό τρίγωνο που ορίζεται γενικά από την Ελλάδα, το Τζιμπουτί και το Κουβέιτ. Από αυτήν την περιοχή απέχουν μόλις δυο ιονοσφαιρικές αντανακλάσεις πολλές χώρες που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όπου η ελευθερία των ΜΜΕ εκλείπει ή κινδυνεύει να εκλείψει.
Το μέσο της τελευταίας καταφυγής
Γιατί το 2006, με τόσες νέες τεχνολογίες στη διάθεσή του κάποιος, είναι ανάγκη να έχει παγκόσμια εμβέλεια βραχέων; Έχω καλύψει αυτό το θέμα σε παλιότερο άρθρο αυτής τη ιστοσελίδας, No Comprendo. Στην ουσία, καθώς οι ραδιοφωνικοί δέκτες βραχέων συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο, τα βραχέα παραμένουν η τελευταία λύση για παγκόσμια εκπομπή. Είναι η ασφάλεια. Οι πομποί του IBB στην Καβάλα και τη Ρόδο θα λείψουν. Δεν το λέω από συναισθηματική άποψη. Εννοώ ότι όταν υπάρχει παγκόσμια κρίση, οι ΗΠΑ χρειάζεται να παρέχουν ακριβή πληροφόρηση στους ξένους πληθυσμούς και του Αμερικανούς στο εξωτερικό. Τα σύγχρονα μέσα διεθνούς μαζικής επικοινωνίας θα μπλοκάρουν, θα καταστραφούν ή θα βαλτώσουν από την υπερβολική χρήση. Όταν αυτό συμβεί, ένα παγκόσμιο δίκτυο βραχέων θα είναι η ασφάλεια. Μειώνουμε αυτό το δίκτυο με πολύ ρίσκο.
Ο Kim Andrew Elliott, εκφράζει τις δικές του απόψεις, ως υπεύθυνος ηχητικής έρευνας στο IBB. Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι http://kimandrewelliott.com.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια