Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Έφυγε από τη ζωή στις 11 Φλεβάρη 2020 σε ηλικία 73 χρόνων χτυπημένος από τον καρκίνο, ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης, μια από τις πιο ισχυρές δημοσιογραφικές φυσιογνωμίες της Θεσσαλονίκης και με εξαιρετικά σημαντική παρουσία στο ραδιόφωνο της πόλης.
Η πορεία του στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης
Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και σπούδασε στο Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από το 1965 ως το 1968, ενώ μετά την αναγκαστική διακοπή των σπουδών του, τις ολοκλήρωσε . Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από την κατάληψη του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης και ήταν ένας από τους εκφωνητές του ραδιοφωνικού σταθμού που εξέπεμψε από ένα εργαστήριο της πτέρυγας της σχολής Αρχιτεκτόνων στις 16 Νοέμβρη 1973 στους 1420 χιλιοκύκλους. Την περίοδο από τον Αύγουστο 1988 έως τον Ιούλιο του 1989 διετέλεσε διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη.
Με την έλευση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας εργάστηκε στο ραδιόφωνο του Antenna και στη συνέχεια στον όμιλο του Ράδιο Παρατηρητής. Από το 1992 μέχρι το 1995 είχε τη διεύθυνση του Ράδιο Ζήτα 89,4, του τοπικού συνεργάτη του Σκάι στη Θεσσαλονίκη. Επί των ημερών του το Ράδιο Ζήτα κέρδισε υψηλή θέση στο χώρο του ενημερωτικού ραδιοφώνου της πόλης. Τότε παρουσίαζε την εκπομπή «Πίσω από το πακέτο των τσιγάρων» ενώ συμμετείχε στην εκπομπή «Εκ Βαθέων» με τον Πέτρο Παπασαραντόπουλο που μετέδιδε συνεντεύξεις κάθε Κυριακή, με δικτύωση του Ράδιο Παρατηρητής και Ράδιο Ζήτα. Τότε είχε συμμετάσχει ενεργά και στην ραδιοφωνική καμπάνια ενάντια στην επιχωμάτωση της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης. Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στον Αγγελιοφόρο, επέστρεψε στο ραδιόφωνο ως διευθυντής της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 από το 2002 έως το 2005.
Η πολιτική του δράση
Με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών εντάχθηκε και συμμετείχε στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές της Σπουδαστικής Λαϊκής Πάλης και του Ρήγα Φεραίου, ενώ συμμετείχε και στην Επιτροπή Κατάληψης του Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και ήταν ένας από τους 31 που παραπέμφθηκαν και δικάστηκαν ως πρωταίτιοι γι’ αυτήν. Εξαιτίας της αντιδικτατορικής του δράσης συνελήφθη και κακοποιήθηκε από την ασφάλεια επανειλημμένως. Μετά την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας πρωτοστάτησε στον αγώνα για αποχουντοποίηση στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και ήταν μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Συμμετείχε στα κινήματα του 15% για την παιδεία και το 114, ενώ δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά μέσα από την Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), για την ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε και της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, και στον ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ. Πολιτικά εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού, την ΕΑΡ, το Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετείχε ενεργά μέχρι το τέλος της ζωής του.
Δείγμα του δημοσιογραφικού του έργου
Στο διαδίκτυο είναι διαθέσιμο το αρχείο των άρθρων του στην Αυγή και το Dailythess. Επίσης, ο Κλέαρχος Τσαουσίδης έκανε μέρος της δημοσιογραφικής έρευνας για την για εκπομπή-ντοκουμέντο με θέμα την περίοδο της Δικτατορίας στη Θεσσαλονίκη, που παρουσίασε ο Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός Θεσσαλονίκης το 1987 – πριν την επίσημη έναρξη της ΕΡΤ3 και την οποία μπορείτε να δείτε στο Αρχείο της ΕΡΤ. Παρόμοιο περιεχόμενο είχε η σειρά ντοκιμαντέρ “Ένα απότομο ξύπνημα” που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ3. Επίσης μια από τις συντεύξεις του στο Κόκκινο και τον Απόστολο Λυκεσσά, το 2016, είναι διαθέσιμη στο Youtube.
Είπαν για αυτόν
«Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης έμαθε σε πολλούς από εμάς να γράφουμε, να μιλάμε μπρος σ’ ένα μικρόφωνο, να κοιτάμε τον άλλον στα μάτια, να ψάχνουμε πίσω απ τις λέξεις, να διαβάζουμε πέρα απ τις σελίδες, με ακρίβεια,με πάθος, με γνώση και φαντασία … Απ’ όλη αυτή την πορεία του θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, τι έμεινε; Εμεινε αυτό που δεν μπορεί να αποτεφρωθεί στη ζώσα μας καθημερινότητα. Δηλαδή, φίλες και φίλοι, έμεινε ο Κλέαρχος μέσα μας», Είπε ο Ηλίας Κουτσούκος.
«Το πρώτο πράγμα που άκουσα στα ’90s από ένα μέσο που λατρεύω, το ραδιόφωνο, ήταν οι εκπομπές του Κλέαρχου στο ράδιο “Ζήτα”. “Πίσω από το πακέτο των τσιγάρων” την είχε ονομάσει την εκπομπή του. Λίγα λόγια, μεστά, ζουμερά και στο… κεφάλι που λέμε. Ο οξύς, αιχμηρός λόγος του Κλέαρχου. Πόσα μπορείς άλλωστε να χωρέσεις πίσω από ένα πακέτο τσιγάρων…» έγραψε ο συνάδελφός του στον Αγγελιοφόρο, Λάζαρος Θεοδωρακίδης.
Τον αποχαιρέτησαν με ανακοινώσεις τους τα συνδικαλιστικά όργανα ΕΣΗΕΜΘ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΠΗΤ η ΕΡΤ3 καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κλέαρχος Τσαουσίδης κηδεύτηκε στις 12 Φλεβάρη με πολιτική κηδεία στο νεκροστάσιο των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη. Οι φίλοι του τον αποχαιρέτησαν με το τραγούδι «τίποτα δεν πάει χαμένο» πριν αποτρεφωθεί η σωρός του, σύμφωνα με τις επιθυμίες του.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια