Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Εντύπωση προκαλεί η δικαστική διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ μιας τεχνικής εταιρίας της Ρόδου και της Αμερικανικής Πρεσβείας, σχετικά με φορολογικά χρέη που χρονίζουν από το 2006 κατά την αποχώρηση του ραδιοφωνικού σταθμού της Φωνής της Αμερικής από την Ελλάδα και από το νησί. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η τοπική εφορία αποκάλυψε μετά από χρόνια ότι η αποχώρηση του ραδιοφωνικού σταθμού δεν ενέπιπτε στις νομοθετημένες φοροαπαλλαγές για τη λειτουργία του και κατά συνέπεια θα έπρεπε να είχε καταβληθεί ΦΠΑ κατά την εργολαβία.
Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα "Δημοκρατική της Ρόδου" σε ρεπορτάζ του Δαμιανού Αθανασίου. «Σύµφωνα µε την αγωγή η εταιρεία είχε ως αντικείµενο την παροχή υπηρεσιών και συγκεκριµένα την εκτέλεση εξειδικευµένων εργασιών τεχνικής φύσεως στον Αµερικανικό Ραδιοφωνικό Σταθµό της Φωνής της Αµερικής, ο οποίος ήταν εγκατεστηµένος στην παραλία Αφάντου, κατόπιν συµφωνίας µε την Αµερικανική Πρεσβεία Αθηνών, στα πλαίσια της διµερούς συµφωνίας µεταξύ ΗΠΑ και Ελληνικής Δηµοκρατίας.»
«Η Αµερικανική Πρεσβεία Αθηνών, ζήτησε από την εταιρεία στη Ρόδο στις 14 Ιουνίου 2006 να καταθέσει προσφορά για την παροχή συγκεκριµένων εξειδικευµένων υπηρεσιών τεχνικής φύσεως στον αµερικανικό ραδιοφωνικό σταθµό αναµετάδοσης προγραµµάτων. Η εταιρεία κατέθεσε στις 23 Ιουνίου 2006 την προσφορά της χωρίς να υπολογίσει και χωρίς να συµπεριλάβει σ’ αυτήν αλλά και χωρίς να τιµολογήσει τα ποσά που αναλογούσαν στον φόρο εισοδήµατος και στον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας (Φ.Π.Α.) 13%.»
«Για τα αναλογούντα ποσά αυτών των φόρων, που θα έπρεπε να ενσωµατώσει υπό άλλες συνθήκες η εταιρεία στην προσφορά της και να τα τιµολογήσει στην Αµερικανική Πρεσβεία Αθηνών και στη συνέχεια να τα καταβάλει στην Ελληνική Κυβέρνηση/ΔΟΥ Ρόδου, φέρεται να ανελάµβανε η Αµερικανική Πρεσβεία Αθηνών την ευθύνη και την υποχρέωση να απαλλάξει την εταιρεία δυνάµει της διµερούς συµφωνίας µεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδος και των ΗΠΑ που ήταν σε ισχύ και συγκεκριµένα του νόµου 2464/1997 (για τη λειτουργία σταθµών αναµετάδοσης) και επίσης του νόµου 1642/1986 βάσει του οποίου η Αµερικανική Πρεσβεία θα παρέδιδε στην εταιρεία τα ανάλογα απαλλακτικά του ΦΠΑ, µειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το κόστος του έργου προς όφελός της.»
«Στις 06 Ιουλίου 2006 φέρεται να έκλεισε η συµφωνία και όλες οι παράµετροι αυτής. Οι εργασίες εκτελέστηκαν σύµφωνα µε τους όρους της συµφωνίας και αφού πιστοποιήθηκαν από τον αρµόδιο Αµερικανό τεχνικό διευθυντή, παρελήφθησαν. Στη συνέχεια η εταιρεία εξέδωσε προς την Αµερικανική Πρεσβεία Αθηνών 4 τιµολόγια συνολικού ποσού 89.448,30 ευρώ και στην πορεία έλαβε απαλλακτικά του ΦΠΑ και την ισόποση αµοιβή της, µε επιταγές της τράπεζας της Αµερικής (American Bank).»
«Στις 12 Δεκεµβρίου 2006 η εταιρεία παρέδωσε στη ΔΟΥ Ρόδου όλα τα σχετικά έγγραφα, βιβλία και στοιχεία και έγινε λύση αυτής. Εν συνεχεία κατέθεσε εµπροθέσµως στις αρχές του 2007 στη ΔΟΥ Ρόδου τις σχετικές δηλώσεις εισοδήµατος και ΦΠΑ. Η ΔΟΥ Ρόδου, ενώ παρέλαβε την Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ τον Φεβρουάριο του 2007, χωρίς παρατηρήσεις, αρνήθηκε την παραλαβή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος και το Μηχανογραφικό Δελτίο. Στις 20 Ιουνίου 2010 η εταιρεία ζήτησε προφορική ενηµέρωση επί του θέµατος και τότε πληροφορήθηκε ότι η ΔΟΥ Ρόδου παρέλαβε από την κεντρική της υπηρεσία στις 12/09/2008 γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) η οποία ήταν αρνητική.»
«Προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η Δήλωση Φορολογίας του Εισοδήµατος ήταν η καταβολή ως φόρου εισοδήµατος του αναλογούντος ποσού των 2.919,89 ευρώ. Μετά την καταβολή από την εταιρεία του παραπάνω ποσού στις 24 Ιουνίου 2010 η ΔΟΥ Ρόδου παρέλαβε τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήµατος.
Η γνωµοδότηση του ΝΣΚ αποφαινόταν ότι οι υπηρεσίες που παρείχε στον Αµερικανικό Ραδιοφωνικό Σταθµό αναµετάδοσης στ’ Αφάντου, δεν καλύπτονταν από τον Ν. 2464/1997, ο οποίος σύµφωνα µε την ερµηνεία που του προσέδωσαν, απάλλασσε από φόρους µόνο για τη λειτουργία και εγκατάσταση των σταθµών αναµετάδοσης και όχι για τη λύση – αποξήλωση και κατά συνέπεια τους καταλογίστηκε όχι µόνον ο φόρος εισοδήµατος αλλά και ο αντίστοιχος ΦΠΑ. Παρότι ενηµερώθηκε η Πρεσβεία της Αµερικής η εταιρεία υποστηρίζει ότι ουδέν έπραξε για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη.»
Την εταιρεία εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Δηµ. Κουζουκάκης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια