Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Δεν έχει κλείσει ακόμη εβδομάδα από την επίσημη δημιοσιοποίηση του χάρτη συχνοτήτων του ψηφιακού ραδιοφώνου και πληθαίνουν οι συζητήσεις για το κατά πόσο η μελέτη έγινε ουσιαστικά ή αν υπήρξαν άσκοπες ή σκόπιμες προχειρότητες και λάθη. Στο ραδιόφωνο.gr αποφασίσαμε να εστιάσουμε στα κατά τόπους προβλήματα που φαίνονται να επισημαίνονται σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση του ραδιοφωνικού χάρτη. Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στα επερχόμενα προβλήματα του ψηφιακού ραδιοφώνου στη γεωγραφική περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Λόγω εγγύτητας θα παραμείνουμε στην Κεντρική Μακεδονία αλλά θα μιλήσουμε για την Χαλκιδική.
Στο χάρτη συχνοτήτων ψηφιακού ραδιοφώνου της Χαλκιδικής επισημαίνεται ένα ακόμη παράδοξο, καθώς αποτελεί τη μόνη περιοχή της Ελλάδας στην οποία απονέμεται μόνο ένας δίαυλος. Μπορεί καταρχήν αυτό να βρίσκεται σε μια σχετική αναλογία με τον πληθυσμό του συγκεκριμένου νόμου, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η Χαλκιδική αποτελεί παραδοσιακά το θέρετρο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα πρώτα να υπάρχει τεράστια αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και κατά συνέπεια να υπάρχει εξαιρετικά αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναμεταδίδονται στη Χαλκιδική, ώστε να μην χάνουν το ακροατήριο τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Έτσι λοιπόν, ενώ ολόκληρη η κεντρική Μακεδονία έχει ενοποιηθεί σε μία και μόνο περιοχή απονομής, η Χαλκιδική μένει έξω απ' αυτήν, έχοντας περιθώριο χωρητικότητας μόνο περίπου 18 ραδιοφωνικών σταθμών. Επίσης, δεν θα είναι περίεργο αν δούμε τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης να κονταροχτυπιούνται για να εξασφαλίσουν χώρο στους διαύλους της Χαλκιδικής, έχοντας βέβαια τους ημερήσιους περιορισμούς αναμετάδοσης που θέτει ο νόμος.
Προβλήματα Κάλυψης
Όπως και στην Κεντρική Μακεδονία, έτσι και στη Χαλκιδική υπάρχει πρόβλημα γεωγραφικής κάλυψης, δεδομένου ότι μόνο δύο κέντρα εκπομπής διατίθενται για την κάλυψη ενός εξαιρετικά περίπλοκου γεωγραφικά νομού. Ακόμη και από τον επίσημο χάρτη γίνεται εμφανές ότι ολόκληρη η πίσω πλευρά του πρώτου ποδιού, από τη Σίβηρι μέχρι και την Αγία Παρασκευή, δεν καλύπτεται από τα επίσημα κέντρα εκπομπής του νόμου. Εκτός κάλυψης παραμένουν σχεδόν τα δύο τρίτα των παριαλιών του δεύτερου ποδιού, από την Τορώνη μέχρι το Πλατανίτσι, αλλά και ο όρμος Παναγιάς, η ακτή Σαλονικού και τα Πυργαδίκια. Τέλος, πολλές δυτικές ακτές, όπως η ακτή από την Ολυμπιάδα μέχρι το Στρατώνι και τα Νέα Ρόδα θα καλύπτεται όχι από την περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά από τη Θάσο.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια