Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Eνδιαφέρον αλλά και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να θέσει κανόνες στο RDS, το σύστημα μετάδοσης πληροφοριών μέσω ραδιοφώνου που εμφανίζονται στις ψηφιακές οθόνες των αναλογικών ραδιοφώνων FM. Το εν λόγω σύστημα αποτελεί μια σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, η οποία μάλιστα χρήζει διευθέτησης και οργάνωσης σε επίπεδο κράτους. Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε ότι η επέμβαση του ΕΣΡ βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα έπρεπε να έχει συμβεί δεκαετίες νωρίτερα. Ωστόσο, στο σχέδιο οδηγίας το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, θεωρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβληματικά σημεία, λάθος κατευθύνσεις, έως και τεχνικά λάθη. Τις παρατηρήσεις μας τις αναλύουμε στη συνέχεια.
RDS σε όλους τους σταθμούς μέσα σε τρεις μήνες
Το πρώτο και κύριο σημείο της συγκεκριμένης οδηγίας, αν τη διαβάζουμε σωστά, αποτελεί η απαίτηση να ενεργοποιηθεί το σύστημα RDS σε όλους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας, και μάλιστα τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της συγκεκριμένης οδηγίας οι οποίοι αναμένεται να συμπληρωθούν περίπου το Φλεβάρη του 2018. Xωρίς να θεωρούμε οτι η συγκεκριμένη απαίτηση του ΕΣΡ είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, καθότι το σύστημα RDS είναι αρκετά βοηθητικό για το ακροατήριο (δείτε και το προηγούμενο άρθρο για τη χρησιμότητα των οπτικών πληροφοριών στο ραδιόφωνο), θεωρούμε ότι η απαίτηση για την ενεργοποίηση του μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι τεχνικά ανέφικτηκαι ενδεχομένως να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους μικρούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι δεν έχουν την τεχνική αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα συστήματα εκπομπή τους μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα εν μέσω κρίσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση τις εκτιμήσεις μας τουλάχιστον το ένα τρίτο των ραδιοφωνικών σταθμών της Ελλάδας δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή RDS, ενώ είναι γνωστό ότι η τεχνολογία δεν είναι πάντα συμβατή με τους υπάρχοντες πομπούς και πολλοί ραδιοσταθμοί ίσως χρειάζεται να αντικαταστήσουν συνολικά τον υπάρχοντα πομπό τους.
8ψήφιος ακαταλαβίστικος κωδικός σε κύρια και στατική προβολή
Το δεύτερο σημείο το οποίο εγείρει ερωτηματικά αποτελεί την απαίτηση για μια στατική εμφάνιση ενός οκταψήφιου κωδικού στο πεδίο PS. Το συγκεκριμένο πεδίο αφορά την κύρια πληροφορία που βλέπει στην οθόνη του ολόκληρο το χρόνο ο ακροατής, τα περισσότερα ραδιόφωνα με μικρή οθόνη εμφανίζουν μόνο αυτήν την πληροφορία, ενώ άλλα ραδιόφωνα (κυρίως αυτοκινήτου) αποθηκεύουν το όνομα από το PS στις αποθηκευμένες μνήμες του δέκτη, δίπλα στο κουμπί του σταθμού. Το πεδίο PS έχει μέγεθος όντως 8 ψηφία τα οποία με βάση τον ορισμό της συγκεκριμένης τεχνολογικής πλατφόρμας θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για να δηλώνουν την ταυτότητά του σταθμού. Ωστόσο δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πεδίο τυγχάνει τόσο μεγάλης προσοχής από τον ακροατή, δεν θεωρούμε χρήσιμη την πρόταση του ΕΣΡ να υπάρχει ένας ακαταλαβίστικος οκταψήφιος κωδικός οποίος θα περιλαμβάνει μόνο τέσσερα γράμματα από το όνομα του ραδιοφωνικού σταθμού και τέσσερα αριθμητικά ψηφία από τον αριθμό της βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας του.
Παρότι ο συγκεκριμένος κωδικός φαίνεται να έχει μοναδική ύπαρξη σε πανελλαδικό επίπεδο, δεν θεωρούμε ότι ο σκοπός του συγκεκριμένου πεδίου έχει κάποια λογική πανελλαδικής μοναδικής ταυτοποίησης, αλλά θα έπρεπε να διαθέτει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες ώστε ο ακροατής να μπορεί να αναγνωρίσει το ραδιοφωνικό σταθμό με το που συντονίζεται, πριν ακόμη μεταδοθεί το ηχητικό σποτάκι ταυτότητάς του, κάτι το οποίο είναι ανέφικτο με κωδικές ονομασίες τύπου MELO1718. Βέβαια, η δημιουργία ενός μοναδικού αριθμού κωδικού ραδιοφωνικό σταθμό μας θυμίζει αρκετά το σύστημα που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, όπου κάθε σταθμός ραδιοφωνικός ταυτοποιείται με μία σειρά από γράμματα του αλφαβήτου. Ωστόσο, ένα τέτοιο σύστημα είναι τελείως ξένο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ελληνική πραγματικότητα. Τα πρώτα 8 γράμματα του κυρίως ονόματος του σταθμού σε στατική εμφάνιση, ή κάποια σύντμηση του ονόματος θα ήταν κατά τη γνώμη μας ιδανική.
Ένα θετικό στοιχείο που βέβαια φαίνεται να προκύπτει , σε σχέση με το πεδίο PS, είναι η απαίτηση το μήνυμα που εμφανίζεται να είναι στατικό. Αυτό αποτελεί μία αντίθεση σε σχέση με την τακτική που χρησιμοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ελλάδας, δηλαδή να μεταδίδονται διαφόρων ειδών πληροφορίες στο πεδίο PS, μεταξύ των οποίων τίτλοι τραγουδιών τηλεφωνικοί αριθμοί, e-mail και διαφημίσεις, προκαλώντας μία συνεχή ροή των γραμμάτων που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο πεδίο. H ροή των γραμμάτων στο συγκεκριμένο πεδίο δεν ενθαρρύνεται από το πρωτόκολλο του RDS, και απαγορεύεται σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης όπου αυτό εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων γιατί είναι επικίνδυνη στην οδήγηση. Έτσι η θεσμοθέτηση ενός στατικού πεδίου είναι κατά τη γνώμη μας είναι σε θετική κατεύθυνση αφού υπάρχει στο πρωτόκολλο και το πεδίο RT (δηλαδή ραδιοφωνικό κείμενο), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες προς δέκτες που έχουν μεγάλη οθόνη και την ικανότητα να τις εμφανίσουν.
Αγνοείται πλήρως το πεδίο PI που θα 'πρεπε να είναι το πεδίο ταυτότητας
Το τρίτο σημείο το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά περίεργο, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το ΕΣΡ φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στις διαδικασίες ταυτοποίησης των ραδιοφωνικών σταθμών, αγνοεί πλήρως το πεδίο PI . Το PI, με βάση το πρωτόκολλο του RDS, είναι το κατ' εξοχήν πεδίο με βάση το οποίο δηλώνεται ένας μοναδικός σχετικά κωδικός του ραδιοφωνικού σταθμού. Το συγκεκριμένο πεδίο αποτελείται από τέσσερα ψηφία του δεκαεξαδικό συστήματος, τα οποία αν συνδυαστούν μπορούν να ταυτοποιήσουν περίπου 60.000 διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (οι οποίοι περιορίζονται βέβαια σε αρκετά λιγότερους με βάση τους διαφορετικούς κανόνες που ισχύουν για την ταξινόμηση των συγκεκριμένο ψηφίων). Τα συγκεκριμένα ψηφία μέχρι στιγμής τοποθετούνται με πρωτοβουλία των τεχνικών των ραδιοφωνικών σταθμών σε αρκετές περιπτώσεις κρατώντας μια γενικότερη συνοχή, δε λείπουν όμως και περιστατικά που η επιλογή των αριθμών είναι τελείως τυχαία και αρκετά εσφαλμένη, δημιουργώντας μάλιστα προβλήματα επανασυντονισμού ραδιοφωνικών δεκτών σε λάθος συχνότητες. Μας κάνει λοιπόν εντύπωση που το ΕΣΡ δεν μπήκε στην διαδικασία να θεσμοθετήσει κανόνες για το συγκεκριμένο πεδίο ταυτότητας ραδιοφωνικού σταθμού, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η αρμόδια επιτροπή έχει θεσμοθετήσει έναν μαθηματικό τύπο με τον οποίο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί να υπολογίσει αυτόματα το συγκεκριμένο μοναδικό κωδικό ταυτότητας με βάση την άδειά του. Το δικό μας ΕΣΡ προσπάθησε να κάνει κάτι τέτοιο αλλά αστόχησε, αφού εστίασε στο πεδίο PS.
Το βασίλειό μου για έναν δέκτη που να εμφανίζει ελληνικά
Το τελευταίο σημείο, το οποίο μας προκαλεί εντύπωση, και θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως και ένα τεχνικό λάθος, αποτελεί η αναφορά ότι στο πεδίο ραδιοφωνικού κειμένου (RT) μπορούν να καταγράφονται πληροφορίες τόσο με λατινικούς όσο και με ελληνικούς χαρακτήρες. Ωστόσο το πρωτόκολλο RDS της γενιάς 1, με το οποίο είναι εξοπλισμένη περισσότεροι ραδιοφωνικοί δέκτες, δεν υποστηρίζει την εμφάνιση των ελληνικών χαρακτήρων. H συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται στο πρωτόκολλο γενιάς 2, το οποίο όμως δεν υποστηρίζεται από πολλούς ραδιοφωνικούς δέκτες. Η χρήση ελληνικών χαρακτήρων, παρότι θα ήταν ιδανική, θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ακροατές να βλέπουν στους δέκτες τους ακαταλαβίστικα γράμματα αντί για τις πληροφορίες που θα περίμεναν.
Αυτές είναι οι πρώτες αρκετά επικριτικές εντυπώσεις μας για την πρόταση του ΕΣΡ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μόλις η αρχή της δημόσιας διαβούλευσης και είμαστε σίγουροι ότι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα είναι εγείρουν πολλές και διαφορετικές ενστάσεις, πολλές από τις οποίες πιθανότατα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις δικές μας παρατηρήσεις. Οπότε αναμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για να ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο της ψηφιακής μετάδοσης πληροφοριών μέσα από τις οθόνες του αναλογικού ραδιοφώνου.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Απορίες-ερωτήσεις για το RDS
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήσεις σχετικά με τη διαβούλευση για το RDS: Πρώτον, αν λειτουργούσαν σήμερα οι πέντε ραδιοφωνικοί σταθμοί του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα ως μη λειτουργούντες, θα είχαν τους κωδικούς VANI1707 (Vanilla Shake), WELC1711 (Welcome Radio), TRAF1724 (Traffic FM), VALE1744 (Βαλεντίνο FM) και ENPL1747 (Εν Πλω); Και δεύτερον, αν για παράδειγμα ένας από τους σταθμούς του παραπάνω πίνακα αλλάξει όνομα, η οκταψήφια κωδική ονομασία θα παραμείνει ίδια (με τα τέσσερα πρώτα ψηφία) ή θα αλλάξει;
Είναι τόσο επικίνδυνα άσχετοι
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Είναι τόσο επικίνδυνα άσχετοι αυτοί οι άνθωποι που πραγματικά δεν παλεύονται. Άλλο πράγμα να υπάρχει στατικό PS και άλλο πράγμα στους οκτώ χαρακτήρες να στριμώχνεις το όνομα του σταθμού και έναν άσχετο κωδικό, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει το...PI, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Απορώ, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανοίξει ραδιόφωνο ποτέ; Και δεν εννοώ στα μεσαία...
Εστάλη το ακόλουθο e-mail για την διαβούλευση:
Ιωάννης Μακρής replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Καλημέρα
Ο χρήστης του ραδιοφώνου περιμένει να δεί στην οθόνη του το όνομα του σταθμού, ένα όνομα που θα εχει νόημα.
Ενώ μπορεί το static PS να μεταδίδει το όνομα του σταθμού, η πρότασή σας αναφέρει να χρησιμοποιουνται μόνο 4 χάρακτήρες απο τους διαθέσιμους 8, με τους υπόλοιπους 4 να ειναι "θόρυβος" για το μάτι.
Απο την εμπειρία μας αυτό θα προκαλέσει συγχιση και ενόχληση στους χρήστες των ραδιοφωνικών υπηρεσιών, αύξηση της επικινδυνότητας της χρήσης ραδιοφώνου κατα την οδήγηση και μείωση της συνολικής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. ο σταθμός μας μεταδίδει τον τίτλο του τραγουδιού, τηλέφωνα άμεσης ανάγκης τοπικου χαρακτήρα κ.α. πληροφορίες υψηλού ενδιαφέροντος).
Ενω δεν διαφωνούμε πως η χρήση στατικου PS κειμένου με την ονομασία του σταθμού και μόνο ειναι η ορθότερη δυνατη λύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα με τον κορμό του κειμένου προς διαβούλευση, τα οποία σας παραθέτουμε παρακάτω:
Η ταυτοποίηση του ρ/σ που εκπέμπει RDS γίνεται με βάση το Standard BS EN 62106:2015 με την χρήση απόδοσης PI code απο την εκδούσα αρχή της άδειας (1), οπου ρητά προβλέπονται τρόποι απόδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας στην εκπομπή του RDS απο την αδειοδοτούσα αρχή ((PROGRAM I D E N T I F I C A T I O N), PI codes. Το PI CODE μεταδίδεται 3 φορές το δευτερόλεπτο και όχι ανά 10 λεπτά, άρα η αναγνώριση του σταθμού είναι αστραπιαία. Το PS όπως και τo RT πεδίο ειναι ιδιαίτερα ευπαθή σε περίπτωση προβληματικής διάδοσης π.χ. πλευρικής παρεμβολής απο άλλο σταθμό, και ΔΕΝ επιβιώνει το ίδιο ευκολα (οσο η στατιστική προβλέπει) με το PI. Τεχνικά προβλήματα επίσης ενδέχεται να υποβαθμίσουν την ποιότητα του εκπεμπόμενου RDS σήματος (π.χ. χιονόπτωση πέραν του συνήθους που θα σκεπάζει την κεραία της ραδιοζευξης, μειώνοντας τον σηματοθορυβικό λόγο κάτω απο τον απαιτούμενο για αδιάλειπτη μετάδοση του RDS PS&RT αλλά σίγουρα το PI θα επιβίωνε στατιστικά!). Σε μιά τέτοια περίπτωση ο σταθμός θα ειναι εκθετος σε "κυρωτική διαδικασία";!; Απαράδεκτο!
Το στάνταρ πάντα εσώκλειε τρόπο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του σήματος, και καλείστε να τους ακολουθήσετε χωρίς "πατέντες", απο την στιγμή που το ίδιο το Standard σας δίνει και τον τρόπο εφαρμογής. Αντιλαμβάνομαι πως η δυσκολία που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ειναι το οτι αφήνει μόνο 253 θέσεις για ραδιοφωνικούς σταθμους περιφερειακής εμβέλειας, αλλά ειναι ειλικρινά αστείο το οτι ενω εχουμε ζητήσει επανειλημμένα απο την ΕΕΤΤ την απόδοση αριθμών PI , η ΕΕΤΤ παραπέμπει τα σχετικά αιτήματα για μετά την αδειοδότηση, που τελικά δεν ερχεται ποτέ. Ανεξάρτητα αυτού, οι φιλότιμοι τεχνικοι των ΡΣ της επικράτειας, βρήκαν το standard, το μελέτησαν και υλοποίησαν κατα το δυνατό μια εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων εφαρμογής του PI, προκειμένου να ειναι εφικτή η σωστή λειτουργία του RDS για όλους τους δέκτες. Αν κοιτάξετε ποιά ειναι η τρέχουσα εφαρμογή του PI στον Νομό Ηρακλείου, το ίδιο το υπόδειγμά σας, θα διαπιστώσετε πως οι σταθμοι που σέβονται ούτως ή άλλως τα στάνταρ και την εγχωρια νομοθεσία (δείτε σχετικό πρωτόκολλο ΕΕΤΤ για υπερδιαμορφώσεις - εντάσεις πεδίου της 10ης Αυγουστου του τρέχοντος) σέβονται και το συγκεκριμένο, εφαρμόζοντας τον κανόνα 10ΧΧ (1 για Ελλάδα, 0 για τοπικό και 2 δεκαεξαδικοι χαρακτήρες μοναδικοι ανα σταθμό!).
Οι πίνακες εναλλακτικών συχνοτήτων ειναι ο αρχικός λόγος για τον οποίο σχεδιάστηκε το RDS-RBDS, ωστε να παραμένει η προσοχή του οδηγού στο δρόμο οταν περνά απο την περιοχή κάλυψης ενός πομπου στην περιοχή κάλυψης ενός άλλου. Το Traffic announcement ΤΑ ειναι ο 2ος κυριος λόγος για τον οποίο σχεδιάστηκε, και πλέον έχει νόημα καθώς ηλεκτρονικές υπηρεσίες βασιζόμενες σε αναφορά θέσης και ταχύτητας στίγματος τελικού χρήστη (google maps & υπηρεσίες τοποθεσίας) επιτρέπει την παρακολουθηση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο και την ανακοίνωση των σημαντικότερων παραμέτρων αυτής δια ζώσης δια μέσω του RDS-TA και του Booth του δελτίου ειδήσεων, σε έναν σωστά στελεχωμένο και άρα αδειοδοτημένο σταθμό. Το να ακυρώνετε τις βασικές του λειτουργίες και να το προσαρμόζετε στις δικές σας πρακτικά ανύπαρκτες ανάγκες ειναι ανήκουστο, στερείται λογικής, καταργεί την ορθή τηλεπικοινωνιακή πρακτική και γεννά διαιωνιζόμενα προβληματα.
Μιά που μιλάμε για την καταστρατήγηση του standard, στο 1β ζητάτε την... αποστολή ενός μικρού βιβλίου μεσω RT ανα 10λεπτο, την στιγμή που το RT υποστηρίζει μέχρι 63 χαρακτήρες. Ο τρόπος να γίνουν περισσότεροι θα ήταν μεσω του Dynamic RT, αλλά αυτό ειναι εκτός του Standard! Προφανώς και η μετάδοση του αριθμού της ΒΝΛ δεν υπάρχει στο standard, καθώς η ΒΝΛ είναι ελληνικότατη εφεύρεση και δεν έχει ούτε τεχνικό ούτε πανευρωπαϊκά νομικό έρεισμα ώστε να εμφανίζεται στο PS.
Κανείς σταθμός δεν είναι υποχρεωμένος από καμία *τεχνική* οδηγία (ΕΕΤΤ, EU) να εκπέμπει RDS, και δεν έχει νόημα να το κάνει από την στιγμή που μεταδίδει το διακριτικό του μουσικό σήμα (Ν2328/95) ανά μισάωρο ούτως ή άλλως, το οποίο και τον "ταυτίζει" στο μυαλό του ακροατή. Οι λοιπες πληροφορίες βεβαίως και ειναι διαθέσιμες τόσο απο τον ιστότοπο του σταθμού, όσο και απο τους πίνακες ΒΝΛ του ΕΣΡ. Η περαιτέρω τεχνική απαίτηση για την άμεση μετάδοση διαρκώς των εν λόγω δεδομένων ειναι τεχνικός πλεονασμός και η ορθή τεχνική τον απορρίπτει. (ΕΝ 300384 - το RDS ανήκει στις υπηρεσίες "προστιθέμενης αξίας" και δεν "ορίζει" την εκπομπή του ραδιοφώνου. Μάλιστα η εκπομπή του υποβαθμίζει συνολικά την μέγιστη απόκλιση συχνότητας που δυναται να εχει ενας σταθμός, δεσμευοντας 3.5-4% του συνολικου φακέλου ενέργειας διαμόρφωσης, όπως και το FM Stereo της RCA που δεσμευεί το 10% του φακέλου της συνολικής ενέργειας διαμόρφωσης μόνο για τον Πιλότο ενεργοποίησης). (2)
Επίσης δεν ειναι εφικτή η χρήση του PS ως μέσο διασφάλισης της νομιμότητας, καθως ο εκάστοτε πειρατικός σταθμός απλά θα μπορούσε είτε να εκπέμπει χωρίς RDS ή απλά να αντιγράφει το PS άλλου νόμιμου σταθμού, ίσως ακόμα και πάνω στην συχνότητά του! Αρα και αυτό το επιχείρημα καταπίπτει.
Δηλαδή ως κατακλείδα στην άνω συζήτηση (tl:dr που λένε και στο ιντερνετ) θέλετε να ακυρώσετε πλήρως τον εφαρμοσμένο σκοπό ενός χρηστικότατου μέσου προκειμένου να καλύψετε την, ουτε κάν πραγματική, αδυναμία σας να αποδώσετε PI codes ανα σταθμό, καθώς σταθμοι της Αρτας πχ δεν ακουγονται ποτέ στο Λασίθι και θα μπορούσαν οι PI codes να ανακυκλωθούν εντός της επικράτειας ωστε να δρασκελιστεί το εμπόδιο των 255 τοπικών κωδικών ανα κατηγορία "αδειοδοτημένων"!!!
Αν, στην τελική, θέλετε να ενεργοποιήσετε αναγκαστικά το RDS κάντε το για τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε εξ αρχής και ακολουθώντας το Standard: Δώστε επιτέλους τις άδειες, και την δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών συχνοτήτων. Έτσι θα εκλείψει ο λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτή την συζήτηση εξ αρχής.
Αναφορές:
webstore.iec.ch/publication/22024
google.com/patents/US3264414
Μακρής Ιωάννης,
Ηλεκτρονικός τηλ/κων διατάξεων και αυτοματισμού
Ραδιοτεχνίτης, αρ αδ 77/95 ΔΜΕ Ν.Ηρακλείου
Ραδιοερασιτέχνης, SV9OFO
Αργησαν σχεδον 20 Χρόνια ......να το "θυμηθουν".
Ανωνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Ουτε που ξερουν τεχνικα τι τους γινεται και πως λειτουργει....και επρεπε να περασουν Χρονια "μπάχαλου" στο RDS για να "θυμηθουν" να το "βαλουν σε τάξη".....και μαλιστα τωρα που συζητανε και προετοιμαζουν την εναρξη τοy Ψηφιακοu DAB. Και σε άλλα 20 χρονια θα θυμηθουν να "βαλουν σε λειτουργια και ταξη" το DAB, ενω το ραδιοφωνο θα εχει γινει σχεδον μονο Ιντερνετικο. Οπως και να εχει οτι τεχνολογικο και αν ερθει Παροδικά ειναι, και εις Βαρους του Ραδιοφωνου και του Ακροατη. Αλλωστε το Ραδιοφωνο το εχουν σχεδον "αποτελειώσει" εδω και 2 δεκαετιες........
Ενα μεγαλο ποσοστο των Ρ/Σ
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Ενα μεγαλο ποσοστο των Ρ/Σ στην επικρατεια δεν διαθετουν RDS οποτε οι εταιριες που πουλανε θα κανουν καλους τζιρους αυτο ειναι το μονο σιγουρο...αξιζει να σημειωθει οτι δεν ειναι ενα μηχανημα που κοστιζει 100ε αλλα πολυ παραπανω...Αντε και αφου το λυσαμε κι αυτο σειρα εχει η στερεοφωνια να γινει υποχρεωτικη...να πουληθει και καμια στερεογενητρια να κινηθει η αγορα μπας και βγουμε απ την κριση...Συμπέρασμα: Εδω ο κοσμος χανεται και το.........................
Το μέτρο είναι σωστό
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Το πάρτυ τώρα αρχίζει.
:-)
Ενα μεγάλο ποσοστο των Ρ/Σ
Ιωάννης Μακρής replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Ολα πλέον γίνονται μέσω υπολογιστή. Αν χρειάζεστε κάτι παραπάνω απο εναν υπολογιστή για να βγάλετε RDS κάποιος σας ξεζουμίζει διότι δεν γνωρίζετε την ραδιοτεχνική επικαιρότητα. Βρείτε τεχνικό που να ξέρει τις συγχρονες τεχνολογίες στην επεξεργασία ραδιοφωνικού σήματος πριν την μετάδοση.
Σιγα το παρτυ....τωρα πια...
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Σιγα το παρτυ....τωρα πια....που ο γαιδαρος ψοφισε και ολοι ειναι με ενα smartphone στο χερι κι οι επαγγελματιες διαφημιζονται στο Facebook κτλ..
να τα λεμε ολα
ΔΥ replied on Μόνιμος σύνδεσμος
ναι, πραγματι κινουνται με ρυθμους δημοσιου...
20+ χρονια μετα κοιτανε να συμμαζεψουν την κατασταση στο rds
χωρις ηδη να το εφαρμοζει εστω, τυπικα
η Κρατικη ραδιοφωνια...
Για τους ιδιοκτητες παιδια η /σχεδον μηδενικου κοστους/ λυση ειναι ...airomate,
-Παρακαλω..
ΕΕΤΤ
Ένας τρελός replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Όλα αυτά περί αναγνωρίσεως ραδιοφωνικών σταθμών είναι αποτέλεσμα παρότρυνσης της ΕΕΤΤ για το λόγο ότι οι τεχνικοί τους αρέσκονται στο να αράζουν τα βράδια στα καλύτερα ξενοδοχεία των πόλεων τις οποίες και επισκέπτονται δήθεν για υπηρεσιακούς λόγους. Στην πραγματικότητα έχουν για κάθε περιοχή εντολοδόχους και κατ' επιλογή πληροφοριοδότες οι οποίοι συνήθως ανήκουν στη μαφία των "βουνών" και κατευθύνονται αντίστοιχα. Οι άνθρωποι αυτοί (οι τεχνικοί υπάλληλοι της ΕΕΤΤ), άσχετα με τις γνώσεις που ίσως έχουν, φροντίζουν να διατηρούν μέσα τους τη νοοτροπία του δημόσιου υπάλληλου και να ποτίζουν τη διαπλοκή η οποία ανθίζει μόνιμα στη χώρα των ραγιάδων ίσως και κάποιοι εν αγνοία τους. Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αναγνώρισης των ρ/σ μέσω RDS. Δυστυχώς οι άνθρωποι του ΕΣΡ δεν το γνωρίζουν και νομίζουν ότι κάνουν το σωστό. Γιατί από τη δημιουργία της ΕΕΤΤ δεν υποχρεώθηκαν οι νομίμως λειτουργούντες ρ/σ να δηλώσουν εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών, τιμολόγια αγοράς - προμηθειών κλπ; Απλά επειδή όλα θα ήταν πιο απλά πιο νόμιμα και θα τελείωνε το εμπόριο των Β.Ν.Λ. το οποίο κυριάρχησε επί προεδρίας του χίτλερ του ΕΣΡ. Είναι πολύ λεπτά γράμματα αυτά για το κοινό σας αλλά ίσως υπάρξουν 2-3 άνθρωποι νορμάλ να τα καταλάβουν.
Πολυ σωστος!! Και οχι μονο
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Πολυ σωστος!! Και οχι μονο αυτο καποιοι απο μεσα ενημερωνουν απο την ΕΕΤΤ τους ανθρωπους τους λιγες μερες πριν επισκεφτουν το νομο τους. Και παει το switch-off συννεφο. Οταν φευγουν ξανασηκωνουν τον διακοπτη!
Η ΕΕΤΤ προετοιμάζεται για την
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Η ΕΕΤΤ προετοιμάζεται για την ψηφιακή εποχή στο ραδιόφωνο επιτρέποντας το "αναλογικό multiplex" στους 104,3 στην Αθήνα!
Ελληνικό Σύνταγμα
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Tι διαφορετικό έχει η ΕΕΤΤ και είναι υπεράνω του Συντάγματος; Προηγείται της νομοθεσίας;