Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Με δημοσίευσή της η ΝΕΡΙΤ επισημαίνει ότι το Πρώτο Πρόγραμμα τίμησε την ιστορία της ΕΡΤ, κάνοντας εκτενή αναφορά στην επέτειο από το κλείσιμό της «παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις», όπως το άρθρο λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την δημοσίευση το Πρώτο Πρόγραμμα «αναφέρθηκε, στην ιστορία του και τους… προγόνους του, συζητώντας, ταυτόχρονα, για το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ενημέρωσης και πολιτισμού στην Ελλάδα.» Η ανακοίνωση αυτή είναι μια απάντηση των δημοσιογράφων της ΝΕΡΙΤ, οι οποίοι έχοντας υπογράψει συμβάσεις με τον «ενδιάμεσο φορέα» έχουν γίνει στόχος αυστηρής κριτικής από εργαζόμενους της ΕΡΤ που συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι στις εγκαταλελειμένες εγκαταστάσεις απαιτώντας να ξανανοίξει οι ΕΡΤ.
«Δεν ήταν μόνο ότι οι δημοσιογράφοι του συμμετείχαν στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ. Δεν ήταν μόνο ότι όλα τα Δελτία Ειδήσεων –σύντομα και αναλυτικά- αναφέρθηκαν στην «επέτειο» και τις κινητοποιήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Ήταν και ότι φιλοξένησε στις εκπομπές του, λόγο και παρεμβάσεις που άρμοζαν στην περίσταση. Ιδιαίτερη χρήση, όσο και προσεκτική, όπως πάντα, έγινε και στο Αρχείο της Ραδιοφωνίας.
Αναλυτικά, οι αναφορές της ΝΕΡΙΤ στην επέτειο κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν οι εξής: Στην πρωινή εκπομπή "Πρωινή Πτήση", παρουσιάστηκε, από τις οικοδέσποινες Έλενα Καραγιάννη και Μαρία Κοζάκου, το ιστορικό της πορείας του Δημόσιου φορέα ενημέρωσης στην Ελλάδα και οι συνταγματικές επιταγές που αφορούν το θέμα, με αφορμή και το βιβλίο του συναδέλφου Παύλου Τσίμα που παρουσιάστηκε προχθές, τον οποίο και φιλοξένησαν, συζητώντας μαζί του και για την προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή του όσον αφορά το χρονικό του κλεισίματος της ΕΡΤ.Λίγο μετά οι οικοδέσποινες με τη Μαρία Γεωργίου, αρχισυντάκτρια του Πρώτου Προγράμματος, έκαναν ένα flash back αναμνήσεων από την περυσινή μέρα.
Στις 4 το απόγευμα και στην εκπομπή «πολιτιστικά σταυροδρόμια» ο, εκ των παρουσιαστών της, Γιάννης Δημητριάδης, με την παρέα του Γιώργου Τσάμπρα, ενός μεγάλου κεφαλαίου στη μουσική ιστορία της ΕΡΑ και ειδικότερα του Δεύτερου Προγράμματος, ανέδειξαν το διαχρονικό πολιτιστικό και πολιτισμικό ρόλο της Ραδιοφωνίας και θυμήθηκαν μεγάλες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, με τις παρεμβάσεις της Ραδιοφωνίας στα μουσικά πράγματα. Στάθηκαν, επίσης, στην αναγκαιότητα αποκατάστασης όλου του Ραδιοφωνικού πλέγματος του δημόσιου φορέα, καθώς η απουσία των μουσικών ραδιοφώνων –του Δεύτερου αλλά και του Kosmos- από τη μια επιφέρει πλήγμα στη διάδοση αλλά και την παραγωγή του εγχώριου πολιτισμού κι από την άλλη αφήνει το κοινό έρμαιο των προωθούμενων εύκολων mainstream ακουσμάτων στο ελληνικό αλλά και το ξένο ρεπερτόριο.
Αμέσως μετά, 6 με 8, ο Σιδερής Πρίντεζης, προς επίρρωσιν του προηγουμένου δίωρου, παρουσίασε διαμάντια από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας. Τη Δόμνα Σαμίου να τραγουδά a cappella ρεμπέτικα σε εκπομπή της Ρηνιώς Παπανικόλα, το 1977. Το Δημήτρη Χορν και την Ελλη Λαμπέτη σε απόσπασμα από το ραδιοφωνικό θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη «Ηχώ και Νάρκισσος» (1954). Τραγούδια από το Αρχείο με την Ορχήστρα του ΕΙΡ και παραδοσιακά συγκροτήματα, ηχογραφήσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι λόγω της επικείμενης επετείου των 20 χρόνων από την «αναχώρησή» του, αλλά και σημαντικές φωνές παραγωγών του Ραδιοφώνου (Γιώργος Παπαστεφάνου, Γιάννης Πετρίδης, Πάνος Γεραμάνης, Λιλάντα Λικιαρδοπούλου, Τόνια Καράλη, Αντιγόνη Μεταξά, Αχιλλέας Μαμάκης, Μαρία Ρεζάν).
Ακολούθησε η εκπομπή «Σημείο Art», όπου ο Δημήτρης Τρίκκας φιλοξένησε τον Πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ, καθηγητή κύριο Αντώνη Μακρυδημήτρη. Το βράδυ, 11-01:00, μεταδόθηκε από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας, η εκπομπή της 13ης Φεβρουαρίου του 2014 «αναμνήσεις από το παλιό Ε.Ι.Ρ.». Τότε και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ο Σιδερής Πρίντεζης είχε καλεσμένο το Γιώργο Παπαστεφάνου και τρεις μεγάλες κυρίες του παλιού ραδιοφώνου: τις εκφωνήτριες Μαίρη Ιγγλέση και Ελένη Αλμυράντη και τη μουσική επιμελήτρια Δανάη Ευαγγελίου.»
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια