Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Ενδεχομένως από τις 4 Μαρτίου θα βγει στον αέρα με παραγωγούς το Τρίτο Πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει το Δεύτερο Πρόγραμμα, ενώ σύντομα θα προστεθεί είτε το Kosmos είτε το αθλητικό, το οποίο θα αποφασιστεί μετά την επιλογή του Διευθυντή Ραδιοφωνίας, τις επόμενες εβδομάδες από λίστα που έχει ήδη καταρτιστεί. Θα υπάρχουν 13 περιφερειακά ραδιόφωνα με το ελάχιστο, όμως, ανθρώπινο δυναμικό και συνεργασία με δήμους, με 4 εκ των οποίων υπάρχουν ήδη συμφωνίες. Υπάρχει πρόθεση το Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης να καλύπτει ως περιφερειακό ολόκληρη την Εγνατία οδό, ενώ με την ψηφιακή μετάβαση μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδέχεται να λειτουργήσουν πολύ περισσότερα ραδιόφωνα. Τα παραπάνω προκύπτουν στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Δημήτρη Κανελόπουλο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης.
Έλλειψη προσωπικού, μετακύλιση κόστους στους δήμους και δωράκι στα ιδιωτικά έντεχνα ραδιόφωνα
- Παραμένει η αβεβαιότητα ως προς τον αριθμό και τον τύπο των ραδιοφώνων που θα βγουν στον αέρα, καθώς αυτό επαφίεται ως απόφαση στον επερχόμενο Διευθυντή Ραδιοφωνίας.
- Τα λεγόμενα Προκοπάκη δείχνουν ότι η ραδιοφωνία της ΝΕΡΙΤ θα ξεκινήσει σημαντικά υποστελεχωμένη, αφού είναι σαφές ότι υπάρχει προσωπικό για να βγουν μετά βίας 3 πλήρη ραδιοφωνικά προγράμματα, τα οποία στην εποχή της ΕΡΤ ήταν 7.
- Οι περιφερειακοί μειώνονται από 22 σε 13, όμως το βάρος πλέον μετακυλίεται στους Δήμους, οι οποίοι μπορεί να το δεχτούν λόγω της προεκλογικής περιόδου, όμως το παρελθόν, με τους δεκάδες χρεωκοπημένους δημοτικούς ραδιοσταθμούς, έχει δείξει ότι οι δήμοι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν στις οργανωτικές ανάγκες και το κόστος. Κι αν έχουν βρεθεί ήδη 3 δήμοι της περιφέρειας, υπολείπονται άλλοι 10.
- Το ανταποδοτικό τέλος μειώθηκε από 4,24 € σε 3 €, όμως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μειώθηκαν από 29 σε λιγότερους από 16. Επιπροσθέτως, για 13 από αυτούς, με την «ενεργοποίηση» των δήμων, μέρος των όσων πριν οι πολίτες πλήρωναν στο ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ μεταφέρεται ουσιαστικά στα δημοτικά τέλη.
- Με την έλλειψη του Δεύτερου Προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα έχει δημόσιο ραδιόφωνο που να επικεντρώνει στην μουσική στη γλώσσα της χώρας. Αυτό, πέραν της προφανούς έλλειψης που θα δημιουργήσει στις «λαϊκοπόπ» μπάντες της επαρχίας, αποτελεί τεράστιο «δώρο» στα μεγάλα ιδιωτικά ραδιόφωνα έντεχνης μουσικής, των οποίων η ακροαματικότητα είδε μεγάλη άνοδο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.
- Ο πολύγλωσσος ενημερωτικός «Φιλία» ενδέχεται να λειτουργήσει παραχωρώντας πιθανότητα τη συχνότητα στο Athens International Radio, το πολύγλωσσο «παράρτημα» του δημοτικού ραδιοφώνου Αθήνα 9.84. Ο Athens International Radio είχε τεθεί βίαια εκτός αέρα πριν από μερικά χρόνια λόγω μη αδειοδοτημένης συχνότητας, όταν βγήκε στα FM ο Φιλία.
- Όσο για την καινοτομία σχετικά με το περιφερειακό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, δεν πρόκειται παρά για επανενεργοποίηση των πομπών του 102FM που υπήρχαν προ του κλεισίματος της ΕΡΤ.
- Ούτε λόγος για τη Φωνή της Ελλάδας, το πρόγραμμα που τόσα χρόνια απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού
- Οι δηλώσεις Προκοπάκη κρύβουν ελάχιστες γνώσεις στον τεχνολογικό τομέα, κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο όταν αυτές επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων (πχ. τον αριθμό των ραδιοφωνικών προγραμμάτων). Θα αναφερθούμε στην εν λόγω τεχνολογική ασχετοσύνη σε επόμενο άρθρο μας.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια