Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Η πρώτη επίσημη πληροφορία για το πώς θα εξελιχθεί η ραδιοφωνία στην περιφέρεια από το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα δόθηκε σήμερα δια στόματος του Υπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στη Βουλή. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με το μέλλον της ΕΡΑ Ρόδου, ο Παντελής Καψής απάντησε μεταξύ ότι «η πρόθεση του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να προχωρήσουμε στη δημιουργία περίπου 12 περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, σε κάθε πρωτεύουσα περιφέρειας περιλαμβάνοντας και τις παραμεθώριες περιοχές».
Η δήλωση αυτή έγινε από απλή σύμπτωση την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, η οποία βρίσκει την Ελλάδα με μόνο ένα πλήρως λειτουργόν δημόσιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα και άλλα δυο κουτσά, 8 μήνες μετά το κλείσιμο των 25 πανελλαδικών και τοπικών ραδιοσταθμών που διέθετε η ΕΡΤ. Εν τω μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα, από τον σχεδόν ανύπαρκτο ενδιάμεσο ραδιοτηλεοπτικό φορέα υπήρξαν πλήθος υποσχέσεων (κυρίως μέσω Facebook) για λειτουργία τουλάχιστον τριών ακόμη πανελλαδικών ραδιοσταθμών, κάτι που δεν κατέστη εφικτό λόγω της ανοργανωσιάς που επικράτησε.
Προσωπικό με «μπλοκάκι» ή μέσω των δήμων;
Η εξαγγελία αυτή κινείται μέσα σε ένα εξαιρετικά θολό τοπίο, καθώς δεν υπάρχει κανενός είδους διευκρίνηση για το πώς θα πραγματωθεί αυτό μέσα από το νέο οργανόγραμμα της ΝΕΡΙΤ, το οποίο περιλαμβάνει μια Διεύθυνση Ραδιοφωνίας καθώς και μια Διεύθυνση Περιφερειακού και Τοπικού Περιεχομένου. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ωστόσο πώς θα στελεχωθεί η περιφερειακή ραδιοφωνία, καθώς στις προκυρήξεις για τη στελέχωση του φορέα προβλέπεται μόνο η πρόσληψη ατόμων στην Αθήνα και (ελάχιστων) στη Θεσσαλονίκη.
Ο Παντελής Καψής διευκρίνησε: «Θα υπάρξει ξεχωριστή διαδικασία πρόσληψης τεχνικών και δημοσιογράφων για αυτούς του σταθμούς. Είναι αλήθεια ότι με βάση τον προϋπολογισμό που έχει αυτή τη στιγμή η ΝΕΡΙΤ, ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχολούνται στους περιφερειακούς σταθμούς δεν είναι μεγάλος. Από την άλλη πλευρά, πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι να έρθει σε συνεννοήση με την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιφέρειες αυτές, ώστε να υπάρξει συνεργασία: η ΝΕΡΙΤ να προσφέρει ένα ελάχιστο προσωπικό, τον εξοπλισμό και πρόγραμμα για όλο τον σταθμό, και οι δήμοι από την πλευρά τους, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες των τοπικών αγορών για τοπική διαφήμιση να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία ώστε να υπάρχουν στελεχωμένοι και επαρκείς ραδιοφωνικοι σταθμοί στις περιφέρειες».
Άγνωστο όμως ποιοι δήμοι θα «τσιμπήσουν» το προεκλογικό τυράκι, την εποχή τα οικονομικά των δήμων είναι σε δεινή κατάσταση και ουκ ολίγα δημοτικά ραδιόφωνα βγήκαν εκτός αέρα λόγω χρεωκοπίας.
Ποιες θα είναι οι έδρες των νομών
Μάλλον η πρόβλεψη για σταθμό στις έδρες συγκεκριμένα των περιφερειών ήταν λίγο ελαφρώς μελετημένη: Αν ισχύσει κατά γράμμα η υπόσχεση του Παντελή Καψή, θα λειτουργήσουν περιφερειακοί ραδιοσταθμοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Λαμία, Ερμούπολη Σύρου, Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Κέρκυρα και Κοζάνη. Ραδιόφωνο αποκτούν η Λαμία και η Σύρος, ενώ μένουν χωρίς σταθμό πόλεις που μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ διέθεταν το δικό τους δημόσιο ραδιόφωνο, όπως οι Ρόδος, Καλαμάτα, Πύργος Ηλείας, Βόλος, Φλώρινα, Ζάκυνθος και Ορεστιάδα. Ουσιαστικά ο Παντελής Καψής καθησύχασε τον Κρεμαστινό, λέγοντάς του ότι ο σταθμός της Ρόδου, τον οποίο αφορούσε η ερώτηση, δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί (;), εκτός αν ισχύσει κάποια πρόβλεψη για τις «παραμεθώριες περιοχές». Από τις πρωτεύουσες περιφερειών, ήδη διαθέτουν δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Τρίπολη και τα Ιωάννινα.
Πηγή: το ΒΗΜΑ
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια