Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
ΜΠΟΥΓ.: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα πολύ πρόσφατα, από την επιχείρηση "σκούπα" στον Υμηττό, αυτή την επιχείρηση η οποία βεβαίως δεν περιποιεί τιμή για την μορφή του κράτους που έχουμε αλλά είναι μια επιβεβλημένη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια όπου όταν συσσωρεύονται τα προβλήματα, οι παρεμβολές, η αυθαιρεσία, οι Ροζ γραμμές, η συμφορά στους καταναλωτές που πληρώνουν και βεβαίως όλη αυτή η στρέβλωση και της αισθητικής γιατί και μέσω της τηλεόρασης έχουμε, δεν έχουμε μόνο στα ραδιόφωνα. Έχουμε μια επιχείρηση "σκούπα" μπορείτε να μας πείτε πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και αν έχετε υπόψη σας να συμβαίνει σε άλλη χώρα του κόσμου αυτό το πράγμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μάλλον είναι ελληνικό φαινόμενο, περισσότερο ελληνικό φαινόμενο τουλάχιστον σε σχέση με τις προηγμένες χώρες. Είναι μια ευθύνη που έχουμε σαν ΕΕΤΤ και την αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή που πήραμε αυτή τη θέση, να κάνουμε μια επιχείρηση όπου να μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι το τοπίο όχι μόνο στον Υμηττό αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή. Βέβαια θεωρητικά και ιδανικά έπρεπε να το κάνουμε σε όλη την χώρα αλλά είναι και τα resources που χρειάζεται μια ανεξάρτητη αρχή για να μπορεί να το κάνει αυτό. Ακόμα και αυτή την επιχείρηση "σκούπα" που κάναμε στον Υμηττό χρειάστηκε ένα μεγάλο διάστημα προετοιμασίας.
ΜΠΟΤΣ.: Βέβαια και συντονισμού υπηρεσιών
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχίσαμε να την προετοιμάζουμε μήνες πριν, μετά από μια σειρά συσκέψεων στο γραφείο του κ. Παπαγγελόπουλου όπου συμμετείχαν μέλη της Εθνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών, της Εισαγγελίας και τα λοιπά. Ήτανε θέματα συντονισμού , ήτανε θέμα αρμοδιοτήτων, ήταν θέματα logistics δηλαδή τι φορτηγά, πόσα χρειάζονται, που θα μεταφερθούν αυτά που θα κατασχεθούν , που θα βρεθούν εναερήτες να ανέβουν επάνω και να κατεβάσουν τις κεραίες και τα λοιπά.
ΜΠΟΤΣ.: Και πως θα μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό το πράγμα για να μην ξαναεμπέσουμε στα ίδια
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο τρόπος ο βραχυπρόθεσμος είναι ότι προσπαθούμε να διατηρήσουμε κάποια φύλαξη των χώρων ώστε να μην μπουν άλλοι μέσα πλέον και εγκαταστήσουν παράνομα σταθμούς και κεραίες. Σε επόμενο στάδιο ελπίζουμε να έχουμε την συνδρομή του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας για να απομακρύνουμε τα παράνομα κοντέινερς που υπάρχουν εκεί και να κατεδαφίσουμε τους ιστούς στους οποίους υπήρχαν οι παράνομες κεραίες... Αλλά πάλι και αυτό είναι μια πυροσβεστική κίνηση χωρίς απαραίτητα να λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλήμα.
ΜΠΟΥΓ.: Ποια είναι η λύση γιατί και προηγουμένως, πριν οργανωθεί εννοώ η μεγάλη αυτή επιχείρηση στον Υμηττό είχατε κάνει επιχειρήσεις, περιορισμένου βεβαίως μεγέθους και είχατε κλείσει σταθμούς, είχατε προχωρήσει σε κατασχέσεις κλπ. ΜΠΟΤΣ.: Ποια είναι η οριστική λύση; ΠΡΟΕΔΡΟΣ.: Ναι συνέχεια κάνουμε αυτό το πράγμα δηλαδή ξέρετε ένα κρυφτούλι που παίζεται συνέχεια. Εμείς κατεβάζουμε, μετά από μερικές μέρες ξαναπηγαίνουν και στήνουνε άλλα συστήματα και τα λοιπά. Μακροπρόθεσμα ...πρώτο πρέπει να υπάρξει, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, η πολιτική βούληση. Να αποφασίσουν ότι πρέπει να μπει κάποιο τέρμα, να κοιτάξουνε πως θα καθοριστούν και αν θα πρέπει να καθοριστούν τα πάρκα κεραιών, νομοθετικές διευθετήσεις, αδειοδοτήσεις κλπ.
ΜΠΟΤΣ.: Οργανωμένα πάρκα κεραιών
ΠΡΟΕΔΡΟΣ.: Οργανωμένα αλλά εγώ θα έλεγα ίσως και πιο καινοτόμα αν μπορούμε να σκεφτούμε ...ακόμα και να τα κάνουμε αυτά μάλλον κοιτάμε προς τα πίσω παρά προς τα μπροστά. Δηλαδή εκεί που πάει η τεχνολογία τώρα όπου σύντομα θα αναγκαστούμε και από την κοινότητα και εκ των πραγμάτων θα πρέπει και μόνοι μας όχι μόνο αναγκαζόμενοι συνέχεια από την κοινότητα, να εφαρμόσουμε διαφορετικά συστήματα και να πάμε γρήγορα στην ψηφιακή τηλεόραση και στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε και πολιτικά και νομοθετικά να λύσουμε το πρόβλημα των κεραιών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών τώρα...
ΜΠΟΥΓ.: Εννοείτε στην αναλογικής τους μορφή
ΠΡΟΕΔΡΟΣ.: Στην αναλογική μορφή, αυτό είναι κάτι το οποίο πρώτα -πρώτα παίρνει πολύ χρόνο-η εμπειρία η προηγούμενη έδειξε ότι πήραν δεκαπέντε χρόνια για να βγουν άδειες οι οποίες ποτέ δεν βγήκαν ...
ΜΠΟΥΓ.: Μιλήσατε όμως κ. Πρόεδρε για πολιτική βούληση η οποία ήταν ασθενής. Η πολιτική βούληση ήταν ασθενής διότι υπήρχε μια αντίληψη, διαχρονικά θα έλεγα, ομηρίας των μιντιαρχών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ.: Ναι αυτό...δεν μπορώ να το κρίνω στο παρελθόν πως ήταν γιατί όπως ξέρετε ήμουν και έξω από την χώρα τόσα χρόνια αλλά νομίζω αν κοιτάξουν μπροστά, δεν δώσουν τόση έμφαση στις αναλογικές ευρυ-εκπομπές.... Τώρα ίσως έστω και προσωρινά, διατηρήσουν αυτές τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις και κοιτάξουν μπροστά, άμεσα και γρήγορα να γίνει μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και στο ψηφιακό ραδιόφωνο το πρόβλημα θα μειωθεί τουλάχιστον το αναλογικό.
ΜΠΟΥΓ.: Προτείνετε φυγή προς τα μπρος, να ξεχάσουμε την αναλογική. Η ψηφιακή τηλεόραση από ότι γνωρίζουμε χρειάζεται τρεις έως οκτώ φορές λιγότερο φάσμα από την αναλογική όμως δεν έχουμε καν βάλει τις βάσεις αυτή τη στιγμή, νομοθετικά, για το πως θα προχωρήσει αυτό το πράγμα. Ήδη στην ΕΡΤ υπάρχει μια λειτουργία τριών καναλιών αλλά στην ΕΡΤ δεν έχουν αποδοθεί επίσημα οι συχνότητες, υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο. Εσείς τι προτείνετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν εθνική επιτροπή ...
ΜΠΟΤΣ.: Παράνομή δηλαδή είναι η ΕΡΤ αυτή τη στιγμή Αριστέα; ΜΠΟΥΓ.: Δεν είναι νόμιμη
ΠΡΟΕΔΡΟΣ.: Πάντως δεν νομίζω ότι είναι πλήρως νόμιμη και θα έπρεπε να γίνει με κάποια μελέτη, με κάποια βήματα που θα ήτανε γνωστά σε όλους τους παίκτες της αγοράς. Πως θα πάμε και πως θα οδεύσουμε προς την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Εκ των πραγμάτων η κοινότητα θα μας πιέσει έως το '12 να το κάνουμε. Εγώ προσωπικά συνέχεια πιέζω και δεν βρίσκω κανένα λόγο γιατί πολιτικά να μην αποφασίσει η χώρα να το κάνουμε ως το '10. Σε τρία χρόνια να εξαλειφθούν πλήρως οι αναλογικές εκπομπές, να πάμε σε ψηφιακή τηλεόραση, ψηφιακό ραδιόφωνο...Είναι εύκολο να γίνει, μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια από τώρα , δεν είναι τόσο σύντομο το διάστημα. Η Εθνική Επιτροπή έχει αναλάβει ήδη να κάνει αυτό που λέγεται ανάλυση της σχετικής αγοράς, που είναι το πρώτο βήμα μέχρις ότου καθοριστούν ποιοι είναι οι σημαντικοί παίκτες, τι υποχρεώσεις θα έχουν και τα λοιπά. Προτείναμε να διαχωριστεί ο πάροχος περιεχομένου από τον πάροχο του δικτύου. Να μην είναι όπως στις αναλογικές απαραίτητα ο ίδιος πάροχος να έχει και το δίκτυο και τις υπηρεσίες, κάτι που μάλλον και από τον νέο νόμο υποχρεούμεθα να κάνουμε στο μέλλον και άλλα βήματα που χρειάζονται. Επιλογή τεχνικών χαρακτηριστικών των δικτύων, το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση ... Εάν ληφθεί η πολιτική απόφαση για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα Χ τότε πρέπει να τρέξουν όλες οι διαδικασίες ώστε να προετοιμαστεί το χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα ο τρόπος μετάβασης στην ψηφιακή. Δηλαδή και να θέλουμε τώρα να λύσουμε το αναλογικό φοβάμαι ότι θα μας πάρει τόσο πολύ χρόνο που δεν θα προλάβουμε να κάνουμε τίποτα έτσι και αλλιώς.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια