Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Την πρόθεση να διατεθεί τμήμα από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ με ανοιχτές άδειες περιεχομένου, οι οποίες θα επιτρέπουν αναδημοσίευση και επαναχρησιμοποίηση, επιβεβαίωσε ο καθ' ύλην αρμόδιος της υπό σύσταση ΝΕΡΙΤ Θόδωρος Καρούνος. Επίσης προανήγγειλε ότι σύντομα το αρχείο θα είναι και πάλι διαθέσιμο, καθώς η πρόσβαση σε αυτό έχει διακοπεί από την ημέρα που τέθηκε εκτός λειτουργίας η ΕΡΤ, ενώ έχουν εκφραστεί φόβοι για την ασφάλεια και την εκποίησή του σε ιδιώτες.
Σε συνομιλία που έγινε στο twitter, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, απάντησε στους φόβους που εξέφρασε ο χρήστης @asteris σχετικά με την πιθανή απώλεια του αρχείου της ΕΡΤ: «Δείτε τη Δημόσια Διαβούλευση για τη ΝΕΡΙΤ και τις ανακοινώσεις στη Διαύγεια. Σύντομα θα υπάρχουν νεότερα για το αρχείο. Είναι στις προθέσεις μας όλο το περιεχόμενο που είναι ελεύθερο δικαιωμάτων να διατεθεί με Creative Commons».
Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του αρχείου μέχρι στιγμής διατίθεντο με αυστηρό copyright της ΕΡΤ, το οποίο περιόριζε τη χρήση από τρίτους. Ωστόσο η πρωτοβουλία Creative Commons, το ελληνικό τμήμα της οποίας ηγείται ο Θόδωρος Καρούνος, προωθεί τη δυνατότητα, οι δημιουργοί περιεχομένου να μην να εξασκούν όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που τους επιφυλλάσσει ο νόμος. Άλλωστε, έχει υπάρξει από καιρό το συμπέρασμα ότι η επιδίωξη ολοκληρωτικής προστασίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εμποδίζει τη διάδοση έργων στο ευρύτερο δυνατό κοινό και δεν βοηθά τους δημιουργούς να αποκτήσουν την αναγνώριση που επιθυμούν, ενώ υπάρχει έντονη η επιθυμία των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται γενναιόδωρα με άλλους το έργο τους, καθώς και τη δυνατότητα άλλοι να επαναχρησιμοποιούν, να τροποποιούν και να διακινούν το ίδιο αυτό έργο. Το Creative Commons στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να εκφράσουν αυτή ακριβώς την προτίμηση τους να μοιράζονται, προσφέροντας στον κόσμο δωρεάν ένα σύνολο από νομικά διατυπωμένες και πλήρως έγκυρες άδειες χρήσης.
Η πρωτοβουλία αυτή για το αρχείο της ΕΡΤ, όπως προκύπτει και από το κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης, προσκρούει στους περιορισμούς του νόμου 2121/93 για την πνευματική ιδιοκτησία, ο οποίος από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως αναχρονιστικός και έχει ζητηθεί η τροποποίησή του. Επιπλέον, ενδεχομένως απαιτεί σημαντική έρευνα στο υπάρχον αρχείο, προκειμένου να διαπιστωθούν ποια δικαιώματα υφίστανται ήδη και αν είναι εφικτόν να αλλάξει η άδεια διάθεσής τους στο κοινό. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, της οποίας την εξέλιξη αναμένουμε να δούμε.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια