Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Η 7η Μαΐου είναι η Ημέρα του Ραδιοφώνου για τη Ρωσία. Αυτήν την ημέρα ακριβώς το 1895, ο Ρώσος φυσικός Αλεξάντρ Ποπόφ πραγματοποίησε την πρώτη εκπομπή και λήψη ραδιοφωνικού σήματος, θέτοντας την αφετηρία στην ορμητική ανάπτυξη των ασύρματων τεχνολογιών. Τη δεκαετία του 1920 εμφανίστηκαν οι μαζικές ραδιοφωνικές εκπομπές και τριάντα χρόνια αργότερα μπήκε στη ζωή του ανθρώπου η τηλεόραση. Επομένως στην εορτή συμμετέχουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων επικοινωνίας και οι δημιουργοί προγραμμάτων, που εκπέμπονται, αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ραδιοφώνου.
Η Φωνή της Ρωσίας επισημαίνει ότι το ραδιόφωνο, παρά τον έντονο ανταγωνισμό των νέων ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτικό. Η φωνητική αναπαραγωγή πληροφοριών, αναλύσεων και καλλιτεχνικού προγράμματος παραμένει περιζήτητη από τους ακροατές. Μια ειδική κατεύθυνση είναι το διεθνές ραδιόφωνο, με το οποίο έχει την πιο άμεση σχέση ο ραδιοφωνικός φορέας "Φωνή της Ρωσίας", που διαθέτει κοινό σε όλες τις ηπείρους. Η "Φωνή της Ρωσίας" εκπέμπει σε 38 γλώσσες και κάθε χρόνο δέχεται δεκάδες χιλιάδες επιστολές από ακροατές της από 160 χώρες, λέει η αρμόδια της εταιρείας για την επικοινωνία με το κοινό Γεβγκένια Γκόροχοβα: «Οι περισσότερες επιστολές καταφθάνουν από τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία. Μηνύματα φθάνουν επίσης από τέτοιες εξωτικές γωνιές της Γης, όπως το Μπενίν, το Μπελίζ, η Μπουρκίνα Φασό, η Ζάμπια, το Κονγκό, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Γουινέα-Μπισάου, ο Άγιος Μαυρίκιος, η Μαδαγασκάρη, το Ρεϊνιόν , το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και άλλες. Ο εμπιστευτικός τόνος των επιστολών μαρτυρά ότι οι ακροατές αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους ως στενούς φίλους, με τους οποίους μπορεί κανείς να μοιραστεί τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, να μιλήσει για την οικογένειά του, για την κατάσταση στη χώρα, στη γλώσσα της οποίας γίνεται η εκπομπή, να ζητήσει τη συμβουλή τους.»
Κοινό, που ενδιαφέρεται να ακούει εκπομπές από τη Ρωσία υπάρχει, πράγμα, που σημαίνει ότι και οι προοπτικές για τη ραδιοφωνική εταιρεία είναι πολύ καλές, εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Αποτελεσματικής Πολιτικής Κιρίλ Τανάεφ: «Άλλο ζήτημα ότι αλλάζει η γενιά των ακροατών. Στο παρελθόν οι άνθρωποι προτιμούσαν να ακούν τα προγράμματα με μια συσκευή ραδιοφώνου, ενώ με τον καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό το Διαδίκτυο. Το σημαντικό είναι να μην χαθούν οι ακροατές των μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά αντιθέτως να κερδηθεί και νέο κοινό. Και αυτό είναι ένας ξεχωριστός και ουσιαστικός στόχος για τη "Φωνή της Ρωσίας". Νομίζω ότι θα χρειαστεί να τον επιδιώξει κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια.»
Να τι λέει η κοσμήτορας της Σχολής Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (Λομονόσωφ) Γελένα Βαρτάνοβα: «Πολλοί Ρώσοι ζουν εκτός της χώρας τους. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους η ακουστική επικοινωνία με τη Μόσχα, χάρη στη "Φωνή της Ρωσίας" γίνεται μια σημαντική στήριξη στη στρατηγική της επικοινωνίας. Η "Φωνή της Ρωσίας" πρέπει να ακούγεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σε μεγαλύτερη κλίμακα και πιο δυνατά. Θέλω να σας ευχηθώ να διατηρήσετε τις ανθρωπιστικές παραδόσεις σας στο νέο πολυμεσικό περιβάλλον. Η "Φωνή της Ρωσίας" να γίνει ένα μεγάλο γενικής ισχύος ραδιόφωνο, που θα ακούγεται σε όλες τις ηπείρους.»
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια