Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του Ηλεκτρονικού τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας να δημιουργήσουν ένα ραδιοφωνικό σταθμό για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ειδικότητας, μετεξελίχθηκε πλέον σε ένα δυναμικό μέσο όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν τις δικές τους εκπομπές, απευθυνόμενοι στο παγκόσμιο κοινό, καθώς το συγκεκριμένο ραδιόφωνο, είναι στον αέρα εδώ και περίπου ένα μήνα, μέσω του διαδικτύου. Η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παραχώρηση συχνότητας στα FM, ούτε καν για ερευνητικούς σκοπούς. Το κενό αυτό, θα προσπαθήσει να καλύψει η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή Βόλου, καθώς ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ανακοίνωσε στην εκδήλωση «Ζήσε μέρες ραδιοφώνου», το αίτημα που υπέβαλλε στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, να παραχωρήσει προς αξιοποίηση, τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, στη σχολική μονάδα του 1ου ΣΕΚ, που υποστηρίζει εργαστηριακά το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, μονάδα στην οποία ανήκει διοικητικά το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Συστημάτων του Ηλεκτρονικού Τομέα, μέσα στο οποίο λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στο Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Συστημάτων με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού, να παρακολουθήσουν σύντομες παρουσιάσεις από επαγγελματίες ραδιοφωνικούς παραγωγούς για το μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου και τα μυστικά μιας επιτυχημένης εκπομπής και να ενημερωθούν για το πώς θα οργανώσουν τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές, χρησιμοποιώντας στοιχειώδη προσωπικό ή σχολικό εξοπλισμό. Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι αιτήσεις για συνεργασία πάρα πολλές.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Βόλου, επισήμανε τη σημαντική δουλειά που γίνεται στο δημόσιο σχολείο, ενώ εξήρε τη συγκεκριμένη δημιουργική πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και μαθητών που δείχνει ότι η κοινωνία μπορεί να ελπίζει για ένα δημόσιο σχολείο αντάξιο των προσδοκιών της. Επισήμανε ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει το εγχείρημα και μάλιστα έμπρακτα, καθώς ήδη έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. κ. Λασκαρίδη, ζητώντας να αξιοποιηθεί η συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου (104,6) για να παρουσιάζεται η δραστηριότητα του ραδιοφωνικού σταθμού του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.
Στο πλαίσιο των εισηγήσεων αναπτύχθηκε εν συντομία η ιστορία του ραδιοφώνου, το χρονικό δημιουργίας του διαδικτυακού ραδιοφώνου του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας (http://radio.mysch.gr), αλλά και μία ενδιαφέρουσα έρευνα σε δείγμα 200 περίπου μαθητών ηλικίας 15-17 ετών για τη σχέση τους με το ραδιόφωνο. Διαπιστώθηκε πάντως ότι οι μαθητές επιλέγουν την ψυχαγωγία από την ενημέρωση.
Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5», Κων/νος Αρβανίτης επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη επιστροφής στις παραδοσιακές φόρμες οργάνωσης των ραδιοφωνικών εκπομπών, σχολιάζοντας τις οικονομίες κλίμακας που επέφερε η ιδιωτική ελεύθερη ραδιοφωνία. Η μουσική παραγωγός στον «Pepper 96,6», Λιάνα Μαστάθη τόνισε τη δυναμική του διαδικτυακού ραδιοφώνου, σχολίασε ότι «δεν υπάρχουν κακές και καλές φωνές», αλλά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει το προσωπικό του στυλ. Φυσικά απαιτείται γνώση, σωστή οργάνωση και ορθή χρήση του προφορικού λόγου. Συμβούλεψε δε τους επίδοξους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, να «ακούν τη φωνή τους και να γράφουν τα κείμενά τους». Τέλος ο αθλητικογράφος του SporFM, Αντώνης Καρπετόπουλος, αναφέρθηκε στις τεχνικές του αθλητικού ρεπορτάζ, παρατηρώντας ότι τα πάντα έχουν τη βάση τους στο γραπτό λόγο.
Σημειώνεται ότι οι Κ. Αρβανίτης, Λιάνα Μαστάθη μίλησαν μέσω skype, ο Α. Καρπετόπουλος παρεχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη, ενώ η όλη εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας Hangoutτης Google (http://www.youtube.com/watch?v=8lvb0qs1vAQ). Το σχεδιασμό, οργάνωση και τεχνική επίβλεψη είχαν οι εκπαιδευτικοί Κ. Αμυγδαλίτσης, Α. Ανδριανίδης, Δ. Παπαναστασίου και Ν. Κοντονάτσιος.
Πηγή: ΕΡΑ Βόλου
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια