Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Αφιερωμένα στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου είναι σήμερα τα προγράμματα των τοπικών σταθμών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Με αναφορές στην ιστορία των σταθμών, σε συνεντεύξεις και αναμνήσεις, οι τοπικοί σταθμοί θυμούνται το πολυετές παρελθόν του δημόσιου ραδιοφώνου στην επαρχία και τιμούν την προσφορά του στους ακροατές και στον τόπο. Επίσης ήδη έχουν βγει στον αέρα τα σποτάκια με τα τηλεφωνήματα των ακροατών που μιλούν για τη σχέση τους με το ραδιόφωνο (βλ στο κάτω μέρος της σελίδας).
Το Τρίτο Πρόγραμμα και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ συμμετέχουν στον εορτασμό με διάφορες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες η μετάδοση συναυλίας ζωντανά από το στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις 12 το μεσημέρι.Παράλληλα, η «Φωνή της Ελλάδας», ως γέφυρα επικοινωνίας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό, έχει ετοιμάσει συνεντεύξεις με τους απόδημους Ελληνες μέσα από όλες τις εκπομπές της.
Το Αρχείο της ΕΡΤ μέσω της ιστοσελίδας του www.ert-archives.gr θα παρουσιάσει ειδικά το ντοκιμαντέρ (σε δύο μέρη) του Σταύρου Στρατηγάκου «Κλείσε τα μάτια για να δεις», παραγωγής 2009, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το ντοκιμαντέρ διατρέχει ιστορικά την πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις απαρχές του το 1928, μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966.
Με το ίδιο ντοκιμαντέρ θα ξεκινήσει στις 20.30 και η «Θεματική Βραδιά» της ΕΤ1, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Αμέσως μετά την προβολή του, ακολουθεί στις 22.20 συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαριλένα Πολιτοπούλου, και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Το αφιέρωμα της ΕΤ1 κλείνει στις 23.00, με το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις - Τρίτο Πρόγραμμα».
Οι τοπικοί σταθμοί έχουν διαμορφώσει το πρόγραμμά τους ειδικά για σήμερα από τις 08.00 έως και τις 14.00. Στο πλαίσιο του εορτασμού, μιλούν για τη ραδιοφωνική εμπειρία τους πολίτες που συμμετείχαν ως παραγωγοί στη δράση «Κάνε την Εκπομπή σου». Επίσης, τοπικοί παράγοντες και επώνυμοι πολίτες μιλούν για τη σχέση τους με το ραδιόφωνο σήμερα, ενώ παλιοί εργαζόμενοι της ΕΡΑ δίνουν συνεντεύξεις για τις αναμνήσεις τους από τη ραδιοφωνική τους θητεία. Στην ΕΡΑ Κομοτηνής μιλούν οι: Περιφερειάρχης Αν.Μ.Θ., περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος του Δ.Σ., πολίτες, δημιουργοί, εκδότες, συγγραφείς, φοιτητές του Δημοκριτείου, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α. Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αποκαλύπτει ποια ήταν η συμμετοχή του στην δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Κομοτηνής το 1985. Συντονιστείτε την Τετάρτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι στην ΕΡΑ Κομοτηνής (98,1 FM και 1404 AM, καθώς και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ert.gr) για το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα
Ραδιοφωνικοί παραγωγοί έγιναν για λίγη ώρα μαθητές της Α’ και της Δ’ τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, συμμετέχοντας στον εορτασμός της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Παρασκευή Μουριάδου, Αναστασία Σίσκου και Ναπολέοντα Κουκουζίκα ξεναγήθηκαν στο χώρο και έλυσαν τις απορίες τους για τη λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Στη συνέχεια, συμμετείχαν στην εκπομπή «Δέκα στην Ε.ΡΑ.», όπου οι μαθητές της Δ’ τάξης εξέφρασαν τις απόψεις τους για το ραδιόφωνο. Οι μικροί μαθητές της Α1 τάξης παρουσίασαν ένα ραδιοφωνικό θεατρικό και της Α2 μίλησαν για τη φιλαναγνωσία. Την εκπομπή παρακολουθούσαν ζωντανά οι υπόλοιποι μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου, από τις τάξεις τους. Νωρίτερα, στο χώρο του σχολείου είχε γίνει ειδική παρουσίαση- ενημέρωση σε όλους τους μαθητές για το ραδιόφωνο και το Ραδιοφωνικό Σταθμό Καβάλας.
Πηγή: ιστοσελίδα ΕΡΤ (Δημ. Διαμαντοπούλου, Μαρία Νικολάου)
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
κάτοικος μιας ελληνικής ακριτικής περιοχής
κάτοικος Σάμου replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Σαν φίλος του ραδιοφώνου, χάρηκα ιδιαίτερα για τη συμμετοχή της ΕΡΤ στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου (13 Φεβρουαρίου).
Σαν κάτοικος, όμως, μιας ελληνικής ακριτικής περιοχής (Βόρεια Σάμος), που πληρώνω ανελλιπώς εισφορά για την ΕΡΤ, αναρωτιέμαι γιατί στο έτος 2013:
Α) Η μοναδική ραδιοφωνική παρουσία της ΕΡΤ στις συχνότητες FM των χωριών της Βόρειας Σάμου εξακολουθεί να είναι η ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου (89,7 ΜΗz). Αν και o σχετικός αναμεταδότης δεν παρέχει πλήρη κάλυψη της συγκεκριμένης περιοχής, η παραπάνω συχνότητα αποτελεί ένα αμυδρό «φως» δημόσιας ελληνικής παρουσίας, απέναντι στην πληθώρα των τουρκικών κρατικών ραδιοσταθμών που με εκατοντάδες KW «βομβαρδίζουν» με τέλειο σήμα το νησί μας. Θα αποκτήσουν ποτέ και οι κάτοικοι της Βόρειας Σάμου την «πολυτέλεια» να επιλέγουν στα ραδιοφωνάκια των FM την ανεξάρτητη – 24ωρη λήψη - του Πρώτου, του Δεύτερου, του Τρίτου Προγράμματος και της ΕΡΑ Σπορ;
Β) Η Ελλάδα παραμένει ουραγός της Ευρώπης στο θέμα επίγειο ψηφιακό ραδιόφωνο (Τ-DAB). Τη στιγμή που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ορίζουν ημερομηνίες πλήρους ραδιοφωνικού αναλογικού switch off στα FM, η χώρα μας (με κύρια ευθύνη κυβέρνησης, ανεξάρτητων αρχών και ΕΡΤ) δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ψηφιακές ραδιοφωνικές εκπομπές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Και να σκεφτεί κανείς ότι η πανελλαδική επίγεια εκπομπή ψηφιακού πακέτου όλων των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ (κανάλι 12D), θα μπορούσε να φέρει πραγματικά τη δημόσια ραδιοφωνία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας…
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι χρόνια πολλά στο Ραδιόφωνο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου θα σημαίνει -μεταξύ άλλων- πλήρη και σύγχρονη ραδιοφωνική κάλυψη της χώρας από πλευράς ΕΡΤ.
Ένας κάτοικος της Βόρειας Σάμου