Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Το πρότυπo AF (auto frequency) του συστήματος RDS έχει ενεργοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό η Ε.ΡΑ. στους διάφορους αναμεταδότες της στην επαρχία. Πρόκειται για μια υπηρεσία που αφορά όσους διαθέτουν φορητό ραδιόφωνο RDS (συνήθως στο αυτοκίνητο) και κινούνται σε περιοχές όπου η εμβέλεια των πομπών της Ε.ΡΑ. μεταβάλλεται συχνά.
Το σύστημα αυτό, εφόσον είναι ενεργοποιημένο, ενημερώνει τον δέκτη για τις εναλλακτικές συχνότητες λήψης του υπό ακρόαση σταθμού. Όταν ο δέκτης ανιχνεύσει μεταβολή στην ποιότητα λήψης, ελέγχει τους ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν στην εναλλακτική συχνότητα. Αν και το δικό τους σήμα RDS ταυτοποιείται με αυτό του συντονισμένου σταθμού, τότε ο δέκτης αυτομάτως συντονίζεται στην εναλλακτική συχνότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ακροατές της Ε.ΡΑ. μπορούν να διασχίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με το αυτοκίνητο, ή να κινούνται σε περιοχές με πολύπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο, χωρίς να χάνουν το σταθμό στον οποίο είναι συντονισμένοι.
Τα προβλήματα
Το σύστημα λειτουργεί μέχρι στιγμής αρκετά ικανοποιητικά για τα δύο μεγάλα προγράμματα, την ΝΕΤ και το Δεύτερο, τα οποία διαθέτουν και επαρκή αριθμό αναμεταδοτών, ώστε να ακούγονται περίπου σε ολόκληρη τη χώρα, ή τουλάχιστον κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων. Τα πράγματα περιπλέκονται για την Ε.ΡΑ. Σπορ και το Τρίτο, που αναμεταδίδονται σε σχετικά περιορισμένο αριθμό νομών και άρα δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες συχνότητες, όπως πχ συμβαίνει κατά μήκος της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στη Φθιώτιδα.
Παράλληλα, φαίνεται ότι η πλήρης εφαρμογή του συστήματος απαιτεί περαιτέρω αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου αναμεταδοτών, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν διαθέτουν καν RDS (ούτε καν στερεοφωνία για να είμαστε ακριβείς). Για παράδειγμα, οι πομποί στο Παγγαίο του νομού Καβάλας, δεν διαθέτουν τη σχετική αναγνώριση, με αποτέλεσμα όσοι κινούνται στο περίπλοκο γεωγραφικά νομό Χαλκιδικής να μην αναδρομολογούνται σωστά από και προς τους πομπούς Πηλίου, Παγγαίου (και Χορτιάτη), από τους οποίους εξυπηρετούνται.
Επίσης, σε αρκετές περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να γίνεται αναδρομολόγηση προς άλλους ιδιωτικούς σταθμούς, που τυχαίνει να εκπέμπουν σε συχνότητες ίδιες με αυτές των γειτονικών νομών της Ε.ΡΑ.. Τέλος, λόγω της πολυπλοκότητας του δικτύου αυτού, η Ε.ΡΑ. φαίνεται να έχει αναγκαστεί να ρυθμίσει αποσπασματικά τον κάθε πομπό με RDS, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός μέχρι στιγμής ο κεντρικός έλεγχος της ροής των πληροφοριών που εμφανίζονται στην οθόνη, καθώς σε όλους τους πομπούς σήμερα εμφανίζεται μόνο το όνομα του σταθμού. Φαίνεται όμως ότι η δυνατότητα αυτόματης συχνότητας ήταν μια προτεραιότητα για την Ε.ΡΑ..
Το σύστημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μερικώς και σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που εκπέμπουν σε παραπάνω από μια συχνότητα, κυρίως στην επαρχία. Ωστόσο δεν είδαμε να εφαρμόζεται στα δίκτυα αναμετάδοσης των μεγάλων ραδιοσταθμών της Αθήνας, που ενέχει περιορισμούς, καθώς αρκετοί εφαρμόζουν το νόμιμο περιορισμό αναμετάδοσης περίπου στις 5 ώρες ανά 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση όμως, μια οποιαδήποτε λύση για τους τοπικούς συνεργάτες των «μεγάλων ενημερωτικών» θα ήταν καλή ιδέα.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια