Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Το χθες (σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα) και το αύριο του Ραδιοφώνου (μικρόφωνο στα παιδιά που «τρέχουν» το σχολικό πρόγραμμα European School Radio) από το Πρώτο Πρόγραμμα, μια μοναδική σύμπραξη με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (7ωρη ζωντανή εκπομπή από το Μουσείο και ειδικές ξεναγήσεις για τους ακροατές του) το Κόσμος, μια ξεχωριστή εκπομπή -παρουσία κοινού- με τον Σταμάτη Κραουνάκη στο μικρόφωνο και… στο πιάνο στο Δεύτερο, μα και ένα μοναδικό ολοήμερο Project με τίτλο «Το Ραδιόφωνό σου» με δεκάδες επώνυμους και ανώνυμους ακροατές να θυμούνται προσωπικές ιστορίες τους, συνδεδεμένες με το Ραδιόφωνο…
Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, από όλα τα Προγράμματα της ΕΡΑ θα μεταδίδονται μονόλεπτα με τις ιστορίες και τις αφηγήσεις των ακροατών της Ραδιοφωνίας, οι οποίοι κλήθηκαν να μοιραστούν στιγμιότυπα της ζωής τους που έχουν συνδέσει με το Ραδιόφωνο. Δεκάδες ακροατές ανταποκρίθηκαν και ξεδιπλώνουν με τις στιγμές τους μια ιστορία πολλών δεκαετιών ραδιοφώνου στην Ελλάδα με αστείες, συγκινητικές αλλά και «πολιτικές» ιστορίες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας από όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ:
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, το Πρώτο Πρόγραμμα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.
Ειδικότερα, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, η Μαρία Γεωργίου και η Ευαγγελία Μπαλτατζή, σε ειδική εκπομπή-αφιέρωμα, παρουσιάζουν σπάνια ηχητικά αποσπάσματα από προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους χνάρι στη σύγχρονη Ιστορία, γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και που ακόμα συζητούνται. Όλα αυτά, με τους ανθρώπους και τον τρόπο που τα παρουσίασαν στη διαδρομή των χρόνων από τις συχνότητες του Δημόσιου Ραδιοφώνου. Την παραγωγή της εκπομπής, την αναζήτηση και ταξινόμηση του σπάνιου αρχειακού υλικού, επιμελήθηκε η Μαρία Σφυρόερα.
Από τις 18:00 έως τις 20:00, «Προχωράμε στο μέλλον!». Με την Αρετή Μπίτα. Προσεγγίζουμε το Ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας στην εκπαιδευτική φιλοσοφία και δίνουμε το λόγο σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς σε δράση, από 5 έως 13 ετών, που βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα του European School Radio – Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο. Μια πανελλήνια σχολική δράση, όπου τα παιδιά πρωταγωνιστούν και οι εκπαιδευτικοί εμψυχώνουν! Τρία, δύο, ένα… πάμε!!! Και, το «μικρόβιο» δεν θέλει πολύ για να εξαπλωθεί. Η επόμενη γενιά προετοιμάζεται από νωρίς!
Μετά τις 7 το απόγευμα, ανοίγουμε το διάλογο για το μέλλον του Ραδιοφώνου, ως μέσο επικοινωνίας. Η νέα προοπτική είναι ήδη εδώ και συνδιαμορφώνει το χώρο με τις προεκτάσεις της. Η ψηφιακή εποχή αποτελεί για τα καλά πραγματικότητα στα Μέσα παγκοσμίως και οι πειραματισμοί που αφορούν στο μέλλον του Ραδιοφώνου, έχουν ξεκινήσει.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, το Δεύτερο Πρόγραμμα -μεταξύ άλλων- παρουσιάζει τα εξής:
08:00-09:00 Ο Δημήτρης Μεϊδάνης βάζει… στη σειρά τα τραγούδια των ακροατών. Μέσω του https://www.facebook.com/defteroprogramma.fm/ οι ακροατές επιλέγουν την πρωινή μουσική ειδικά για τη μέρα.
09:00-10:00 Η Μαρία Κοζάκου ερευνά το νόημα της γιορτής του Ραδιοφώνου. Γιατί το Ραδιόφωνο είναι το μόνο μέσο που δεν κινδυνεύει να… γεράσει;
12:00-13:00 Η Λίτσα Τότσκα φιλοξενεί τη σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού, εγγονή της Αντιγόνης Μεταξά, της αγαπημένης «Θείας Λένας», με αφορμή το ντοκιμαντέρ που υπογράφει η Μαρία Ηλιού με τίτλο «Αγαπημένη Θεία Λένα. Η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά» και την ομότιτλη φωτογραφική έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.
13:00-14:00 Kοινή εκπομπή με το Kosmos 93.6 από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο Φώτης Απέργης και ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος συνομιλούν με τον καθηγητή Αρχαιολογίας και διευθυντή του μουσείου, Νίκο Σταμπολίδη.
14:00-15:00 Η Βάνα Δαφέρμου σερφάρει στα webRadios με καλεσμένους από το toradiofono.gr, το portokaliradio.gr και το Beton7Radio.
15:00-16:00 Ο Πέτρος Δουρδουμπάκης δίνει μικρόφωνο στους ηχολήπτες της Ραδιοφωνίας και συζητεί μαζί τους για το… παρασκήνιο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής από την πλευρά του τεχνικού.
16:00-18:00 Η Γιάννα Τριανταφύλλη και ο Πάνος Χρυσοστόμου κάνουν ένα δίωρο οδοιπορικό «Από τα βραχέα στο διαδίκτυο».
18:00-20:00 Ο Σταμάτης Κραουνάκης με ένα πιάνο στο Studio E της Ραδιοφωνίας. Παρέα με τον Νίκο Αϊβαλή και τον Σιδερή Πρίντεζη, αφηγείται, τραγουδά, θυμάται. Η εκπομπή θα γίνει παρουσία κοινού, με δελτία εισόδου που θα διατεθούν από τις εκπομπές, τις προηγούμενες μέρες.
23:00-24:00 Ο Πανταζής Τσάρας φιλοξενεί τον ποιητή, πεζογράφο και γνωστό «ραδιοφονάνθρωπο», Δημήτρη Ιατρόπουλο. Πώς η ποίηση γίνεται καθημερινότητα μέσα από τα ερζιανά.
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, πολλές εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος, είτε είναι αφιερωμένες στον φετινό άξονα («Το Ραδιόφωνό σου»), είτε κάνουν αναφορές στη σχέση Ραδιοφώνου- ακροατή.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Φλωράκης (08:00-10:00) με τους Άγγλους συναδέλφους του ανάλογου προγράμματος του BBC 3, ανταλλάσσουν ευχές και δηλώσεις.
Η Άννα Σακαλή (10:00-12:00) έχει καλεσμένους στο στούντιο ακροατές και ειδικούς της Επικοινωνίας.
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου (13:00-15:00) πραγματοποιεί στρογγυλό τραπέζι για τη δύναμη της ραδιοφωνικής ακρόασης με πανεπιστημιακούς.
Η Βάνα Πανορμίου (15:00-17:00) παρουσιάζει ηχογραφημένες σκέψεις για το Ραδιόφωνο από πολλούς ακροατές του Τρίτου, αλλά και ένα κείμενο για το τι είναι το Ραδιόφωνο της παραγωγού Τζουλιέττας Καρόρη, καθώς και τις σκέψεις για το Ραδιόφωνο που εξέφρασε η δημοσιογράφος και εκδότρια Ελένη Βλάχου σε συνέντευξή της στην Ελληνική Ραδιοφωνία το 1990.
Η Τζουλιέττα Καρόρη (19:00-20:00) φιλοξενεί έναν άνθρωπο του Ραδιοφώνου και παλιό συνεργάτη της ΕΡΤ, τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη, σε μια εκπομπή με αφετηρία και αφορμή τα ραδιοκύματα και την ακρόαση.
Τέλος, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη (21:00-23:00) παρουσιάζει έργα που ερμηνεύουν Συμφωνικές Ορχήστρες Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνιών, από συναυλίες που μεταδίδονται μέσω EBU.
ΚOSMOS
Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, το Kosmos συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, φέρνοντας σε επαφή το σήμερα με το χθες, τον Κυκλαδικό Πολιτισμό με τον σύγχρονο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τους ακροατές του σταθμού.
Από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα το Kosmos και οι παραγωγοί του μεταφέρονται στο χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, εκπέμπουν από εκεί ένα επτάωρο ζωντανό πρόγραμμα και προσφέρουν στους ακροατές του σταθμού, που θα επισκεφθούν εκείνη την ημέρα το μουσείο, δύο δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν».
Οι δύο ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13:00 και στις 15:00. Για την είσοδο και την ξενάγηση θα διανεμηθούν δελτία προτεραιότητας την ίδια ημέρα από το μουσείο (30 άτομα ανά ξενάγηση).
Η Φωνή της Ελλάδας, το πρώτο Ραδιόφωνο της Ελλάδας (εξέπεμψε 1938), συμμετέχει με ειδικό πρόγραμμα, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ομογενειακές εκπομπές και μηνύματα από τους Έλληνες του κόσμου, καθώς και συνεντεύξεις από τους Έλληνες ναυτικούς μας. Ομογενειακές κοινότητες, ομοσπονδίες, σύλλογοι, συμμετέχουν και μιλούν για το δικό τους Ραδιόφωνο, τη δική τους φωνή, τη γέφυρα με την πατρίδα: τη Φωνή της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα θα μεταδίδεται από τα βραχέα όλο το εικοσιτετράωρο.
Το Δίκτυο Περιφερειακών Ραδιοφώνων της ΕΡΤ
Το Δίκτυο Περιφερειακών ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 13 Φεβρουαρίου, που καθιερώθηκε καθώς το 1946 μεταδόθηκε η πρώτη εκπομπή από το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα μεταδοθούν αφιερώματα και ειδικά προγράμματα για την ιστορία του ραδιοφώνου και τον ρόλο του στην ενημέρωση, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, καθώς και για την αλληλεπίδρασή του με τις τοπικές κοινωνίες.
Η ΕΡΤ Κέρκυρας ξεκινά το αφιέρωμα με ζωντανή εκπομπή από το παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης, με την Ομάδα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ στις 13 Φεβρουαρίου φιλοξενεί στο studio ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κέρκυρας, που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους από τις δημόσιες συχνότητες.
Η ΕΡΤ Κομοτηνής και η ΕΡΤ Ρόδου ταξιδεύουν στο χρόνο και την ιστορία του ραδιοφώνου, με αποσπάσματα από το πλούσιο αρχείο τους, και η ΕΡΤ Κοζάνης επιχειρεί ένα μουσικό ταξίδι στα ραδιόφωνα του κόσμου.
Η ΕΡΤ Τρίπολης, στη ραδιοφωνική της πτήση στο παρελθόν, κάνει ιδιαίτερη στάση στις αθλητικές μεταδόσεις του μέσου.
Η ΕΡΤ Λάρισας δίνει μικρόφωνο στη Ραδιοφωνική Ομάδα του 6ου Λυκείου Τρικάλων και 14 μαθητές παρουσιάζουν την εκπομπή τους από τον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ στα Τρίκαλα.
Η ΕΡΤ Φλώρινας φιλοξενεί τον Όμιλο Ραδιοφώνου του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και οι μικροί μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους ραδιοφωνικών παραγωγών, ενώ η ομάδα «Ενεργοί Πολίτες – Ευρωπαίοι πολίτες» του 1ου Γενικού Λυκείου συνομιλεί με τον Όμιλο Ενεργών Νέων σε σύνδεση με την Κύπρο.
«121 Χρόνια ραδιόφωνο… και το ταξίδι στον αέρα συνεχίζεται!» είναι το σύνθημα της ΕΡΤ Βόλου, που έχει αφιερώσει το πρόγραμμα όλης της ημέρας στο ραδιόφωνο, με αφιέρωμα στην ιστορία και συζητήσεις για το μέλλον, ειδικές εκπομπές και ζωντανή μουσική στο studio.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια