Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών, μαζί με τη Διοίκηση της Π.Ο.Ε.ΣΥ., που συνεδρίασαν, με πρωτοβουλία της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. στις 15-16 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, συζήτησαν το θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ και κατέληξαν ότι σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος απαιτεί πλήρη σεβασμό, αλλά και κατοχύρωση του δικαιώματος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με ταυτόχρονο σεβασμό των εργασιακών σχέσεων των δημοσιογράφων από τη Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε.
Η Διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης οφείλει, προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης για όλον τον ελληνικό λαό, να σέβεται το δικαίωμα στην εργασία όλων των εργαζομένων σε αυτήν, και κατά συνέπεια και των δημοσιογράφων, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Όπως επισημαίνεται και στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου προσέφυγε η ΕΣΗΕΜ-Θ, και υπογραμμίστηκε στην τελευταία συνεδρίασή της από κοινού με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ (Βρυξέλλες, 11/7/2006), είναι απολύτως ασυμβίβαστη η διαδικασία της εργολαβίας με την ενημέρωση του ελληνικού λαού και παραμένει ανοιχτό θέμα για την ΕΡΤ η άμεση αποκατάσταση όλων των συμβασιούχων.
Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.ΣΥ., της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.ΣΤ.Ε. και της Ε.Σ.Π.Η.Τ. επισημαίνουν στη Διοίκηση της ΕΡΤ τις ευθύνες που έχει, εφόσον καθυστερήσει και άλλο να αποκαταστήσει τους συμβασιούχους, και ειδικότερα τους δημοσιογράφους, για τους οποίους ακόμη και το ΑΣΕΠ αναφέρει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς και όλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ήδη επιστρέφουν, με δικαστικές αποφάσεις.
Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει σε κάθε περίπτωση να απασχολεί το δημοσιογραφικό δυναμικό χωρίς καμία διάκριση, με βάση όσα προβλέπουν οι νόμοι και οι συλλογικές συμβάσεις, που πρέπει να τηρεί ακόμη και για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο δημοσιογραφικός κόσμος θα απαντήσει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διασφαλίσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ενημέρωση και το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην εργασία.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Απάντηση Παναγόπουλου
radiofono.gr replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Απάντηση Παναγόπουλου οτο «Ποντίκι» για τους συμβασιούχους. «Ο πρόεδρος της ΕΡΤ μού είπε ότι όταν είχε γνωστοποιηθεί ότι η ΕΡΤ θα ενταχθεί στις ΔΕΚΟ σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, δεν είχε πάει εκείνος στο Μέγαρο Μαξίμου», γράφει ή εφημερίδα, αλλά οι Στάγκος και Χουλιάρας «οι οποίοι επισήμαναν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με τις συμβάσεις των δημοσιογράφων». Αυτό τι σημαίνει, ότι φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση; Η διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία έχει συνέχεια, καθώς ο Γ. Χουλιάρας είναι εντεταλμένος εδώ και τέσσερα χρόνια -από το καλοκαίρι του 2002- δεν έχει ευθύνες; Αλλά δεν πρόκειται για την ίδια διοίκηση που διεκδίκησε και πήρε την απαλλαγή της ΕΡΤ και της θυγατρικής της από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ; Δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο αν ήθελε και για τους συμβασιούχους ή μήπως προηγούνταν η Eurovision; Ή δεν τους είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ο Π. Παυλόπουλος;
Στην Επιτροπή
radiofono.gr replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσέφυγε αντιπροσωπεία των ελληνικών ενώσεων συντακτών, διαμαρτυρόμενη για τις πρόσφατες απολύσεις συμβασιούχων στην ΕΡΤ. Η πρωτοβουλία ανήκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ και τον πρόεδρο της Δημήτρη Γουσίδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε προσφύγει και πριν από δύο χρόνια, καταφέρνοντας τότε να κερδίσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για το περίεργο καθεστώς που υπήρχε -και συνεχίζεται σε μικρότερο βεβαίως βαθμό- στην ΕΡΤ.
Μαζί του αυτή τη φορά ήταν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, και της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Τσαλαπάτης, ενώ τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν παριστάμενοι οι ευρωβουλευτές Μ. Κασσιώτου-Παναγιωτοπούλου, Μ. Ματσούκα, Μ. Μαυ-ρομμάτης και Δ. Παπαδημούλης.
Μετά τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δικοί μας η Επιτροπή Αναφορών:
• Αποφάσισε να ενημερώσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με επιστολή που θα τους απευθύνει, για την υποχρέωση συμμόρφωσης τους σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας 99/70 στο ελληνικό δίκαιο υπό το φως και της τελευταίας απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
• Απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει την εξέταση του θέματος, ιδιαίτερα υπό το φως των νέων δεδομένων, που αφορούν όχι μόνο την απόφαση του ΔΕΚ αλλά και την πρόσφατη απόφαση 18/2006 του Αρείου Πάγου, καθώς και τους νόμους 3301/04 και 3388/05 που δίνουν τη δυνατότητα στο Δημόσιο να μην εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές διαταγές υπέρ των συμβασιούχων κ.λπ.).
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δ. Γουσίδης, τόνισε ότι «υπάρχει το εξής οξύμωρο: Από τη μια πλευρά η ΕΡΤ με την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος αποδέχεται ότι οι δημοσιογράφοι που απασχολεί δεν είναι εργολάβοι αλλά εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Από την άλλη καταρτίζει συμβάσεις έργου για δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της, αρνείται δηλαδή αυτό που εμπράκτως αποδέχθηκε».
Δεκατρείς από τους 54 απολυμένους συμβα- σιούχουςτης ΕΡΤ3 επανήλθαν στις εργασίες τους με δικαστική απόφαση έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν. Η δικαστική απόφαση ισχύει μέχρι την οριστική εκδίκαση των αγωγών τους πόϋ προσδιορίστηκε για τις 27 του μηνός.
Πηγή: ΤυποΘεσσαλονίκη, το Παρόν