Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Αλλαγές στο καθεστώς των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών προβλέπει εκ νέου το Προσχέδιο Νόμου για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Με βάση το υπό κατάρτηση νομοσχέδιο δίνεται και πάλι η δυνατότητα στους δήμους που διαθέτουν ήδη ραδιοφωνικό σταθμό να συστήσουν ΑΕ για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Αυτό καταργεί στην ουσία την απαγόρευση σύστασης ΑΕ για ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, που είχε εισάγει ο το 2013 ο Νόμος του Καλλικράτη. Ωστόσο, η παγίδα που κρύβεται πίσω από την ανεξαρτητοποίηση των ραδιοφωνικών σταθμών, είναι ότι πλέον ως ΑΕ τα δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να επιβιώνουν με τα έσοδά τους και δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους Δήμους. Στην περίπτωση που το δημοτικό ραδιόφωνο δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα έσοδα για την επιβίωσή του θα είναι υποχρεωμένο να κλείσει.
Το κείμενου του Προσχεδίου αναφέρει συγκεκριμένα: «Δήμοι, οι οποίοι λειτουργούν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ραδιοφωνικούς σταθμούς, δύνανται, ανεξαρτήτως της υφιστάμενης νομικής μορφής αυτών, να συστήσουν ανώνυμη εταιρία, με ειδικό σκοπό τη λειτουργία του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού. Η σύσταση της εταιρίας αυτής γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για τη σύσταση ανώνυμων εταιριών, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του άρθρου 112, του νόμου 3852/2010 (Α ́87) και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31 η Δεκεμβρίου 2016. Η, εν τοις πράγμασι, αποδεδειγμένη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού διαπιστώνεται με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από αίτημα του οικείου δήμου, και η διαδικασία σύστασης της ανώνυμης εταιρίας ειδικού σκοπού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για τη σύσταση ανωνύμων εταιριών, πρέπει δε να έχει ολοκληρωθεί έως την 31 η Δεκεμβρίου 2016.»
Σύμφωνα με άρθρο της Press Publica, κάποιοι «δήμαρχοι δεν έχουν αντιρρήσεις να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου-σκούπα καθώς η εφαρμογή του θα σημάνει απαλλαγή των Δήμων από το λειτουργικό κόστος των δημοτικών σταθμών, σε μια εποχή που οι περικοπές έχουν «γονατίσει» τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και κατ΄επέκταση τις κοινωνικές παροχές. Την ίδια στιγμή, λένε, αν ενσωματωθεί στο άρθρο ρύθμιση που προτείνει η ΚΕΔΕ περί απορρόφησης του πλεονάζοντος προσωπικού της ραδιοφωνίας σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες, τότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά», καθώς οι αιρετοί δεν θα χρεωθούν και απολύσεις. Άποψη που, όπως είναι φυσικό, δεν ενστερνίζονται οι εργαζόμενοι».
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια