Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Την πρότασή της κατέθεσε η δημοτική παράταξη "Ανοιχτή Πόλη" για τη λειτουργία των Δημοτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση από πλευράς του Δήμου. Όπως σημειώνει η παράταξη στην ανακοίνωσή της, "η ίδρυση του δημοτικού ραδιόφωνου (FM 100) και αργότερα της δημοτικής τηλεόρασης (TV 100) σηματοδότησαν την έλευση της «ελεύθερης», μη κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Ενώ αρχικά είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για ουσιαστικά «δημοτική» τηλεόραση και ραδιόφωνο, γρήγορα μετατράπηκαν σε κακέκτυπο των ιδιωτικών ΜΜΕ και ταυτόχρονα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ζημιογόνα για το δήμο. Τα δημοτικά ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές από την εκάστοτε δημοτική αρχή ως εργαλείο προπαγάνδας και για την οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων, με αποτέλεσμα να απαξιωθούν στη συνείδηση του πολίτη.
Κατά την άποψη μας, η φυσιογνωμία και το μέλλον των μέσων αυτών απαιτούν τη διεξαγωγή εξαντλητικής πολιτικής συζήτησης στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να μας καλεί να τοποθετηθούμε εκ των υστέρων και όταν έχει ήδη δρομολογήσει τις αποφάσεις της και μάλιστα της Εκτελεστικής Επιτροπής που σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», άρθρο 63, έχει εισηγητικές-εκτελεστικές και μόνο αρμοδιότητες. Θεωρούμε πως μια έρευνα βιωσιμότητας των δημοτικών ΜΜΕ δεν μπορεί να εξαντλείται στην οικονομική τους διαχείριση, αλλά αφορά εξίσου και μια διαφορετική αντίληψη για την ποιοτική – κοινωνική τους λειτουργία.
Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από δημοτικά-ενδεχομένως διαδημοτικά- Ραδιοτηλεοπτικά μέσα τα οποία θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα αναδεικνύουν τα προβλήματα της πόλης, θα αποτελούν βήμα έκφρασης για τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους, «εργαλεία» για την προώθηση κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πολιτικών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι πέρα από την ανεξαρτησία των μέσων αυτών από την εκάστοτε δημοτική πλειοψηφία, είναι η αποδέσμευσή τους από κάθε λογική του κέρδους. Ωστόσο πρέπει να γίνουν ικανά να επιστρέφουν έμμεσα τα χρήματα των Θεσσαλονικέων – με τα οποία επιχορηγούνται από το δήμο – με τη μορφή της «κοινωνικής υπεραξίας» από τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.
Όσον αφορά τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ, απαραίτητη είναι η αντιπροσώπευση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης κρίνουμε απαραίτητη τη συμμετοχή στο ΔΣ αντιπροσώπων από τα δευτεροβάθμια εργατοϋπαλληλικά συνδικάτα του νομού (ΕΚΘ-ΕΔΟΘ), το ΑΠΘ και τις σχολές ΜΜΕ/Θεάτρου/Κινηματογράφου/Καλών Τεχνών, το ΚΘΒΕ, τον ΣΕΓΑΣ και τις μεταναστευτικές συλλογικότητες της πόλης, και τέλος,
Επειδή η πόλη μας έχει ανάγκη από δημοτικά ΜΜΕ τα οποία:
· Θα ενημερώνουν, διασφαλίζοντας την πολυφωνία, και θα δίνουν βήμα σε όλες τις απόψεις,
· Θα ενημερώνουν τους κατοίκους για ό,τι συμβαίνει στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης- για τα νέα, τις κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις, τις πρωτοβουλίες των κατοίκων της πόλης.
· Θα προωθούν τις δράσεις του δήμου στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής (ενημέρωση για ζητήματα, ανακύκλωσης, κοινωνικών υπηρεσιών, θέματα μεταναστών κλπ.)
· Θα προβάλλουν στηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτιστική παραγωγή των δημιουργών της πόλης
Προτείνουμε στα προγράμματα των δύο σταθμών να συμπεριληφθούν τα παρακάτω:
να δοθεί βήμα
1. στους συλλόγους κατοίκων στις γειτονιές της πόλης
2. στις κοινωνικές συλλογικότητες για προβολή των δράσεών τους
3. στην καλλιτεχνική μαθητική παραγωγή
4. στις τοπικές ομάδες που παράγουν πολιτισμό (θεατρικές και κινηματογραφικές ομάδες, μουσικά σχήματα, εικαστικούς καλλιτέχνες), ώστε να προβληθεί η δουλειά τους και να αξιοποιηθεί το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, το οποίο εδώ και χρόνια δημιουργεί στην αφάνεια.
5. να απευθυνθεί πρόσκληση στους Θεσσαλονικείς για την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών επίσης
6. παραγωγή εκπομπών με στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης της πόλης.
7. προβολή μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων του ΚΘΒΕ και άλλων θεατρικών ομάδων.
8. στήριξη και προβολή των διαφόρων ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων της πόλης.
9. εξασφάλιση αντικειμενικότητας στις ειδησεογραφικές εκπομπές των σταθμών.
Θεωρούμε θετική εξέλιξη τη ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοτικών ΜΜΕ, είναι η ενίσχυση του κοινωφελή χαρακτήρα τους, καθώς επίσης και η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες τους .
Πηγή: Ανακοίνωση Ανοιχτής Πόλης
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια