Αγγλία: υπό διωγμόν οι πειρατές...

 

Οι δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) ραδιο-πειρατές της Αγγλίας, αντιμετωπίζουν τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης, που με συντονισμένες ενέργειες βάλλει κατά των παράνομων εκπομπών

 

Δύσκολοι καιροί για τους ραδιο-πειρατές της Βρετανίας, οι οποίοι βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με τους πειθαρχικούς μηχανισμούς που ενεργοποίησε η κυβέρνηση της χώρας. Μόνο το 2002 πραγματοποιήθηκαν 1.000 επιχειρήσεις –κυρίως με κατασχέσεις πομπών– από τις οποίες προέκυψαν 39 επιτυχημένες νομικές ενέργειες, ενώ το 2001 τα πρόστιμα ανήλθαν στις 430 λίρες κατά μέσο όρο. Η οργανωμένη αυτή εκστρατεία εξάλειψης του ραδιοφωνικού «υποκόσμου», την οποία ανέλαβε η Βρετανική Αρχή Ραδιοεπικοινωνιών, έχει κάνει εκατοντάδες βρετανούς πειρατές να χάσουν τον ύπνο τους, τους τελευταίους μήνες, ενώ τα πράγματα βαίνουν διαρκώς προς το χειρότερο.

Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης είχε στόχο τα μουσικά κλαμπ που φιλοξενούν πάρτι για πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έτσι, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ιδιοκτήτες κλαμπ έλαβαν ειδοποιήσεις που προειδοποιούσαν ότι σε περίπτωση προβολής πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού, η ποινή ισοδυναμεί με αυτή της παράνομης εκπομπής: υψηλό πρόστιμο και φυλάκιση μέχρι δυο έτη, αν αποδειχτεί η ενοχή. Πάνω από 10 προειδοποιητικές αναφορές εστάλησαν σε κλαμπ τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Η εκστρατεία σύντομα σημείωσε την πρώτη της επιτυχία, όταν κλαμπ στο Μάντσεστερ αναγκάστηκε να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο πάρτι για λογαριασμό του τοπικού πειρατικού σταθμού Buzz FM, μετά από έγγραφη προειδοποίηση της Ραδιοτηλεπικοινωνιακής Αρχής.

 

Οι «σκληρές» κατηγορίες

Περίπου 80-100 παράνομοι σταθμοί βρίσκονται στον αέρα της Βρετανίας κάθε δεδομένη στιγμή, εκπέμποντας χορευτική μουσική σε σχετικά μικρές περιοχές, από παράνομους πομπούς, συχνά κρυμμένους σε διαμερίσματα ψηλών πολυκατοικιών μέσα στην πόλη του Λονδίνου ή στα περίχωρα.

Σύμφωνα με την ΡΑ, οι πειρατές θέτουν ζωές σε κίνδυνο προκαλώντας παρεμβολές στις συχνότητες ελέγχου της αεροπλοΐας και των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης.

«Οι ραδιο-πειρατές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους πάντες» δήλωσε ο Υπουργός Ραδιοφωνίας και Τηλεπικοινωνιών Stephen Tims. «Αυτοί που τους υποστηρίζουν, παρέχοντας υποδομή και διαφημιστικά έσοδα, είναι εξίσου ένοχοι. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι προστατεύουμε το κοινό από τέτοιο ρίσκο και γι’ αυτό η ποινική δίωξη των κλαμπ που βοηθούν του πειρατές είναι ζωτικής σημασίας ενέργεια».

Η ΡΑ είναι μέλος του Τμήματος Εμπορίου και Βιομηχανίας, το οποίο διαβεβαίωσε ότι οι πειρατικοί σταθμοί παρεμβάλλουν ζωτικές συχνότητες (κυρίως αυτές τις αεροπλοΐας) περίπου 12 με 15 φορές το χρόνο. Το καλοκαίρι, πειρατικός σταθμός από το δυτικό Λονδίνο εμπόδιζε με την εκπομπής του τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Heathrow επί έξι ώρες.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Εμπορίου και Βιομηχανίας δήλωσε: «Υπάρχει ένας καθιερωμένος δεσμός μεταξύ των κλαμπ και των πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών. Ακυρώνοντας πάρτι και events, τα κλαμπ θα χάσουν πολλά χρήματα και θα προκληθεί γενικότερη ανησυχία. Μπορεί τελικά να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους πειρατές, αλλά μια τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στη χαλάρωση των δεσμών μεταξύ πειρατικών σταθμών και κλαμπ».

 

Η αντίθετη άποψη

Κι όμως, απέναντι σε μια αποφασισμένη κυβέρνηση και μια πλήρως κινητοποιημένη Ραδιοτηλεοπτική Αρχή, υπάρχουν ακόμη ισχυρές απόψεις που στηρίζουν τη «μη συμβατική» ραδιοφωνία. Ο Ian Youngs, υπεύθυνος ψυχαγωγίας της ιστοσελίδας του BBC επισημαίνει ότι «Η μουσική σκηνή θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχαν οι πειρατικοί σταθμοί».

Δεκάδες καλλιτέχνες που αργότερα γνώρισαν τεράστια επιτυχία, έκαναν όνομα μέσα από το πειρατικό ραδιόφωνο, το οποίο εξέπεμπε μεν παράνομα, γέμιζε όμως τα κενά που οι δυσπρόσιτοι νόμιμοι σταθμοί αγνοούσαν.

Από το ιστορικό Ράδιο Κάρολιν, το 1964, και για αρκετές από τις επόμενες δεκαετίες, οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί διατήρησαν μια ηγετική θέση στη μουσική σκηνή. Αποφεύγοντας τις “mainstream” επιλογές της θεσμοθετημένης ραδιοφωνίας, απετέλεσαν για αρκετά χρόνια τη μόνη διέξοδο για την έκφραση νέων ταλέντων. Παράλληλα, συγκέντρωσαν τόσο πολύ την αγάπη του κοινού, που ακόμη και το ίδιο το BBC, σε μια προσπάθεια να κερδίσει «χαρακτήρα» τοποθέτησε στις μισές τουλάχιστον θέσεις μουσικών παραγωγών, πρώην πειρατές.

 

Και τέλος…

Στην Αγγλία, τη χώρα όπου ο Μαρκόνι απέδειξε την αξία της ραδιοφωνίας, κάποιοι εμμένουν ότι το ραδιόφωνο πρέπει να μπει στα γρανάζια του κεντρικά ελεγχόμενου ραδιοφωνικού συστήματος. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, από την ραδιοφωνικά καταπονημένη Ελλαδίτσα, εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να κερδίσει το καλό ραδιόφωνο, το ραδιόφωνο που χάραξε πορεία στο παρελθόν και θα αποτελεί αμίμητο παράδειγμα για τις όποιες ραδιοφωνικές προσπάθειες του μέλλοντος.

 

 

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news