Κώδικας... δεοντολογίας είπατε ;

Προβληματισμός αλλά κι έντονες αντιδράσεις από τη δημοσιογραφική κοινότητα, εν όψει του νέου Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
 

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει το υπό έγκριση Προεδρικό Διάταγμα για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, η κατάληξη ουσιαστικά της προσπάθειας του ΕΣΡ και του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ να θεσπίσουν «κανόνες» για την παρουσίαση ενημερωτικών, πολιτικών και λοιπών εκπομπών.

Το θέμα απασχόλησε τους δημοσιογράφους σε αρκετά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ, ενώ άμεση και ιδιαίτερα "ανήσυχη" ήταν η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών. Η ΕΣΗΕΑ ούτε λίγο ούτε πολύ απορρίπτει ουσιαστικά το κείμενο, έτσι όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα καθότι "θυμίζει άλλες εποχές", ενώ παράλληλα εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι για το θέμα δεν ερωτήθηκαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τους φορείς και τα συνδικαλιστικά τους σωματεία. Πρόκειται για «ένα κείμενο γεμάτο ασάφειες και όρους που επιδέχονται πολλές ερμηνείες όπως "δημόσιο συμφέρον", "εθνική ασφάλεια", "υπέρτερα αγαθά" κ.λπ. Εκεί μάλιστα που το κείμενο θυμίζει άλλες εποχές είναι στο άρθρο 16.3 για τη μετάδοση διαδηλώσεων και προεκλογικών συγκεντρώσεων, όπου μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας επιχειρείται παρέμβαση σε κοινωνικο-πολιτικές διαδικασίες. Θέτουμε το ερώτημα στο ΕΣΡ και στον υπουργό Τύπου, ποιος αλήθεια θα κρίνει και με ποια κριτήρια ποια είναι τα "εμπρηστικά συνθήματα"»;

Η ανακοίνωση συνεχίζει, «με κορυφαία την παρέμβαση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ ο οποίος, ως μη όφειλε κατά νόμο, προσέθεσε στο κείμενο του ΕΣΡ το ακροτελεύτιο άρθρο 17 αλλά και συμπλήρωσε το άρθρο 16 περί διαδηλώσεων προσθέτοντας διάταξη για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Επειδή ο υπουργός δεν είχε αυτό το δικαίωμα, η παρέμβασή του και μόνο θέτει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα του κώδικα που παρουσίασε...»

Τέλος, πισημαίνεται ότι ουσιαστικά τίθενται ασφυκτικά μέτρα στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, την ίδια ώρα που εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις στον τομέα των αδειοδοτήσεων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών, εντείνοντας την εργασιακή ανασφάλεια των δημοσιογράφων.

Ο Υπουργός Τύπου κ. Πρωτόπαππας ερωτήθηκε για την επικείμενη ενσωμάτωση του Κώδικα στην Ραδιοτηλεοπτική Νομοθεσία, τις ασαφείς προτάσεις, αλλά και αναλυτικά στο θέμα της προβολής διαδηλώσεων. Στις δηλώσεις του υπεραμύνθηκε όλων των διατάξεων και επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός Κώδικα που θα διασφαλίζει τους τηλεθεατές από  τον "κιτρινισμό", τις "καταδίκες" πολιτών από ορισμένα ΜΜΕ, την προσβολή της παιδικής ηλικίας από ορισμένες εκπομπές και την ανοχή και παρουσίαση φαινομένων βίας, ενώ σχετικά με τα επισημαινόμενα άρθρα τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και καμιά ένδειξη ασάφειας.

 

Σχετικά άρθρα:

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news