Υποβλήθηκε από radiobuzzer στις .
Η ιστοσελίδα διαμοιρασμού βίντεο ιδιοκτησίας της Google, επέστρεψε στη χώρα τη Δευτέρα μετά τη δημιουργία μιας ειδικής έκδοσης για το Πακιστάν που επιτρέπει στην κυβέρνηση να φιλτράρει περιεχόμενο που θεωρείται προσβλητικό, ανακοίνωσε το Πακιστάν τη Δευτέρα. Το site αποκλείστηκε το 2012 μετά την άρνησή του να αφαιρέσει ένα κλιπ που χλεύαζε τον προφήτη Μωάμεθ, ένα βίντεο που θεωρείται από την κυβέρνηση βλάσφημο.
Το YouTube, μαζί με την μητρική του Google, έχει από καιρό είχε μια θυελλώδη σχέση με μια χούφτα χωρών λόγω της απροθυμίας της να λογοκρίνει υλικό το οποίο θεωρείται προσβλητικό ή ανατρεπτικό. Εκτός από το Πακιστάν, το YouTube έχει επίσης απαγορευτεί στην Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Τουρκία, μεταξύ άλλων.
Το Υπουργείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ο οργανισμός της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνος για τις τηλεπικοινωνίες στο Πακιστάν, δήλωσε στο Reuters ότι η νέα έκδοση του YouTube στο Πακιστάν θα παρέχει στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν με μια οδό για να μπλοκάρει το υλικό που βρίσκει ανάρμοστο.
"Σχετικά με τη σύσταση του PTA, κυβέρνηση του Πακιστάν έχει επιτρέψει την πρόσβαση στη νέα έκδοση του YouTube για τους χρήστες του Διαδικτύου στο Πακιστάν", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
"Η Google έδωσε μια ηλεκτρονική διαδικασία μέσω της οποίας η αίτηση για την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε παράνομο υλικό μπορεί να γίνει απευθείας από το PTA προς την Google και η Google ή το YouTube θα περιορίσει ανάλογα την πρόσβαση στο εν λόγω παράνομο υλικό για τους χρήστες εντός του Πακιστάν", ανέφερε το υπουργείο.
Οι εκπρόσωποι του Mountain View, στην έδρα της Καλιφόρνιας του YouTube, δεν απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό κατά τη διάρκεια του τριήμερου διακοπών στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, επίσης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.
Το YouTube έχει αποκλειστεί στο Πακιστάν από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν στη Μέση Ανατολή ξέσπασαν διαμαρτυρίες ως αντίδραση στην «αθωότητα των μουσουλμάνων», ένα βίντεο στο YouTube που απεικονίζει τον Μωάμεθ ως γελωτοποιό. Στον απόηχο, ο Λευκός Οίκος ζήτησε το YouTube να κατεβάσει το κλιπ, το οποίο η εταιρεία αρνήθηκε να πράξει για λόγους ελευθερίας του λόγου.
Το βίντεο κρίθηκε βλάσφημο, μια πράξη που απαγορεύεται δια νόμου από το Πακιστάν νόμο. Οι κυρώσεις για την παραβίαση του νόμου περιλαμβάνουν μια σειρά από πρόστιμα έως και το θάνατο. Αν και κανείς δεν έχει εκτελεστεί με δικαστική απόφαση, εξαγριωμένα πλήθη έχουν κατηγορηθεί για δεκάδες δολοφονίες όσων κατηγορούνται για βλασφημία.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια