Μεγαλώνει η πίεση του ισπανικού κράτους στα κριτικά μέσα ενημέρωσης

Με αφετηρία τη Γενική Απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε μια στοχευμένη δίωξη ενάντια στους «βίαιους αντισυστημικούς». Μέσα σε ένα κύμα γενικευμένης βαρβαρότητας, χωρίς την παραμικρή αναφορά από τη μεριά των συστημικών ΜΜ«Ε», φωνές όπως αυτή της Assumpta Escarp (δημοτική σύμβουλος της βαρκελονέζικης συνοικίας L’Eixample) υπαινίσσονται την ανάγκη να μπει ένα φραγμός στις ιστοσελίδες οι οποίες ενθαρρύνουν πράξεις βίας. Κατονόμασαν συγκεκριμένα διάφορα σάιτ, όπως αυτά του Kaosenlared, LaHaine και Indymedia, ανάμεσα σε άλλα.

Οι αντιδράσεις των ΜΜ«Ε» και των πολιτικών υπήρξαν υστερικές, καταδικάζοντας τους επικίνδυνους «αντισυστημικούς» και συνδέοντάς τους με οποιοδήποτε περιστατικό συμβαίνει στους δρόμους της Βαρκελώνης. Λες κι ήταν οι ίδιοι οι «αντισυστημικοί» οι υπαίτιοι της κρίσης… Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η Γενική Απεργία τούς προκάλεσε πανικό, κι ακόμη φοβούνται μελλοντικές απεργίες. Αν συμβεί στο ισπανικό κράτος η απεργιακή κλιμάκωση που συμβαίνει στη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι δε θα χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Αυτή η αντίδραση ενάντια στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης συμπληρώνεται και από μία ακόμη αντίδραση, πιο αργή και σταδιακή, ενάντια στα ελεύθερα ραδιόφωνα της Βαρκελώνης. Στις 29 Ιουλίου 2010 το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα διάταγμα σχετικά με τα «οπτικοακουστικά μέσα χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα», που σκοπό έχει τον έλεγχο της λειτουργίας και του περιεχομένου των ελεύθερων ραδιοφώνων μέσω ενός οργανισμού ειδικά σχηματισμένου για την περίπτωση του Οπτικού Ακουστικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης.

Από τις αρχές του Σεπτέμβρη η συχνότητα 96,6 που χρησιμοποιείται από το Radio Pica, κι από κοινού με το Radio Bronka τις πρωινές ώρες, «πατήθηκε» από το ραδιοφωνικό σταθμό MolaFM, έναν ιδιωτικό εμπορευματικό σταθμό, ο οποίος λαμβάνει τεράστιες οικονομικές βοήθειες από διάφορους οργανισμούς. Ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός δεν έχει την άδεια να εκπέμπει στην πόλη της Βαρκελώνης, παρ’ όλα αυτά εκπέμπει από τον Πύργο της Collserola (τηλεπικοινωνιακός πύργος, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, που βρίσκεται εντός πόλης) αφού κάνουν τα στραβά μάτια και τον βοηθούν η Abertis Telecom (τηλεπικοινωνιακή κατασκευαστική), η Telefonica (ο αντίστοιχος ΟΤΕ) και το τοπικό κοινοβούλιο.

Σε άλλο περιστατικό, ο Josep Carganté συνελήφθη (ήδη αποφυλακισμένος) για υποτιθέμενο σπάσιμο μιας τηλεοπτικής κάμερας του σταθμού TV3 κατά τη διάρκεια της Γενικής Απεργίας.

Πηγή: alasbarricadas.org

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news