Διαδικτυακό ραδιόφωνο για όσους δεν ικανοποιούνται από τα FM

Με τις εκπομπές των ελληνικών FΜ να απογοητεύουν όλο και περισσότερους ακροατές, οι διαδικτυακοί σταθμοί που προσφέρουν καλή μουσική και λόγο αναλαμβάνουν να αναβιώσουν τη χαμένη ραδιοφωνική μαγεία

Περισσότεροι από 1.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί (webstations) δραστηριοποιούνται, τα τελευταία πέντε χρόνια, στο ελληνικό Διαδίκτυο. Ορισμένοι πλήρως οργανωμένοι, άλλοι λειτουργώντας όπως οι παλιοί ραδιοπειρατές, ικανοποιούν με τον αυθορμητισμό, τη φρεσκάδα του λόγου και την αίσθηση της παρέας που δημιουργούν όσους τους επιλέγουν. Με την έλλειψη του καθιερωμένου playlist, που τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα ΡC των ραδιοφωνικών σταθμών, οι παραγωγοί των webstations παρουσιάζουν αυτό που ξέρουν να κάνουν: να επιλέγουν μουσική.

Στην Ελλάδα, τα webstations, αν και δεν εκπέμπουν στα FΜ, αποτελούν πλέον μια σταθερή παρέα που άρχισε να ενεργοποιείται δειλά δειλά μετά την εμφάνιση των playlists στα συμβατικά ραδιόφωνα και γιγαντώθηκε όταν οι πρώτοι κλασικοί παραγωγοί έχασαν σταδιακά τη δουλειά τους καθώς αντικαταστάθηκαναπό ηθοποιούς, τραγουδιστές, μοντέλα και πανελίστες. Ο web-ακροατής μπορεί να εντοπίσει διαδικτυακώς από εμπορικά ραδιόφωνα με ελληνική ποπ και ξένη μουσική ως ραδιόφωνα με εκπομπές λόγου και προβληματισμού, ενώ σε κάποια από αυτά μπορεί να κάνει και ο ίδιος εκπομπή, επιδεικνύοντας στη διαδικτυακή κοινότητα τις γνώσεις και το κέφι του. Μέσα από τις πολλές επιλογές που έχει ο ακροατής στο ελληνικό διαδικτυακό ραδιόφωνο ξεχωρίσαμε και προτείνουμε ορισμένες «συχνότητες» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και more και talk

Στην αρχή ήταν το moreradio και το talkradio. Πριν από τρεις μήνες αποφασίστηκε να γίνουν ένα και να προσφέρουν περισσότερη μουσική και λόγο (www. moretalkradio.com) σε περισσότερους από 80.000 επισκέπτες του πόρταλ τους μηνιαίως, αφού εκτός από μουσικές εκπομπές το site ενισχύεται καθημερινώς και με μουσικά νέα. Ο Κώστας Σιτόπουλος , ιθύνων νους τους εγχειρήματος και με χρόνια θητείας στο συμβατικό ραδιόφωνο, επισημαίνει: « Στεγαζόμαστε στην Καλλιθέα, σε ένα στούντιο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και εννέα άτομα. Τα 2/3 της ημέρας μεταδίδεται ξένη και ελληνική ποπ μουσικήκαι μετά τις 22.00 όλων των ειδών οι μουσικές».

Πόσοι ακροατές μπορεί να βρεθούν συντονισμένοι στο moretalkradio; « Από κανένας μέχρι και 1.000- ο αριθμός είναι εξαιρετικά ασταθής γιατί οι συνήθειες των ανθρώπων που ακούν τους σταθμούς του Διαδικτύουείναι ρευστές. Πολλές εταιρείες έχουν βάλει firewall για να μην ακούν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, όμως οι ακροατές θα βρουν αυτό που θέλουν να ακούσουν ». Και από έσοδα; περάσει πάνω από ένας χρόνος, οπότε και θα μπορούσε να βγάζει μέχρι και 10.000 ευρώ τον μήνα. Αλλά με τη δεδομένη οικονομική κατάσταση, οι περισσότεροι ίσα που βγάζουν τα έξοδά τους ». Αμείβονται όμως οι παραγωγοί; « Στο web, όσοι κάνουν εκπομπή την κάνουν για την τρέλα τους ».

Πηγή: Το Βήμα

άρθρα: 
γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news