Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Η Ενημέρωση των πολιτών είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να τεθεί επιτέλους πάνω από τα κέρδη των εργοδοτών και τις σκοπιμότητες της πολιτικής εξουσίας
Όσοι ανοίγουν την τηλεόραση ή το ραδιόφωνό τους σήμερα, αντιμετωπίζουν ένα "βουβό" μέσο, καθώς επαναλήψεις σήριαλ, βραζιλιάνικες σειρές κι ελληνικές ταινίες κλήθηκαν να καλύψουν όλες τις ενημερωτικές εκπομπές, ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν αύριο εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ. Παράλληλα υπολειτουργούν οι διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης ενώ το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Αναλυτικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), κήρυξαν για σήμερα Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου από τις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 το πρωί αύριο, εικοσιτετράωρη πανελαδική απεργία. Τα βασικά αιτήματα των δημοσιογράφων, όπως αυτά ανακοινώνονται από τις Ενώσεις, είναι οι αμοιβές, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι απολύσεις εργαζομένων που κατακλύζουν τα ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν σαφείς τοποθετήσεις στην εξασθένηση που αντιμετωπίζει η ποιότητα της ενημέρωσης.
"H γενικότερη απορρύθμιση του τοπίου της ενημέρωσης συνδέεται άμεσα με τα εργασιακά προβλήματα ενός κλάδου που καλείται να υπηρετήσει την αμερόληπτη και με αίσθημα υψηλής ευθύνης μετάδοση των πληροφοριών", ενώ επισημάνθηκε η σαφής "διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στον τομέα της Ενημέρωσης".
Η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει "Για τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων η ευθύνη ανήκει στους εργοδότες, μέσα από τις επιχειρήσεις των οποίων ασκούμε τη δημοσιογραφία. Ολο αυτό το καθεστώς κρίνεται σήμερα. Η ΕΣΗΕΑ έκανε ήδη τις προτάσεις της και θα οργανώσει τις παρεμβάσεις της προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ενημέρωση των πολιτών είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να τεθεί επιτέλους πάνω από τα κέρδη των εργοδοτών και τις σκοπιμότητες της πολιτικής εξουσίας".
Η απεργιακή κινητοποίηση περιλαμβάνει Συγκέντρωση στη 1μμ στο θέατρο "Ακάδημος", ενώ συμπαρίστανται με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές ενώσεις όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της "όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της χώρας, θα παλέψουμε και θα αντισταθούμε, μέσα από ένα συντεταγμένο συνδικαλιστικό μέτωπο για το σταμάτημα της απαξίωσης της εργασίας μας, το σταμάτημα των απολύσεων, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αναβάθμιση του επιπέδου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του ελληνικού λαού". Η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών πραγματοποιεί σε ένδειξη αλληλεγγύης τρίωρη στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 16.00 .
Η ΓΣΕΕ με τη σειρά της συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους, και προσυπογράφει τα αιτήματα βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων και την υπογραφή μιας ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης.
Για να αναφερθούμε και πάλι στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και του
προέδρου της κου Μανωλάτου, τονίζεται:
"Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια του Δημοσιογράφου, η οποία δεν
υφίσταται όταν αναγκάζεται να εργάζεται σε συνθήκες φτώχειας,
ανασφάλειας και διαφθοράς, καθώς εργάζεται σε επιχειρήσεις που
πληρώνουν με "μαύρα" λεφτά από αδιαφανείς πηγές ή εξαναγκάζεται στις δυο και
τρεις δουλειές γιατί σήμερα κανείς δεν ζει με μισθούς των 120.000 ή 200.000
δρχ.". "Είναι βέβαιο ότι σήμερα υπάρχει διαφθορά στο χώρο της Ενημέρωσης που
εμπλέκει τους δημοσιογράφους με πολλούς τρόπους. Με τη δημιουργία μιας
ιδιαίτερης κατηγορίας επώνυμων, ατόμων που απολαμβάνουν τα οφέλη ιδιωτικών
συμβολαίων πολλών εκατομμυρίων. Και δίνουν προς την κοινωνία την πλαστή εικόνα
ότι αυτός είναι σήμερα ο δημοσιογραφικός κόσμος".
"Πρέπει να μπουν κανόνες στο σύνολο αυτών των προβλημάτων, μέσα από το διάλογο όλων των πλευρών που εμπλέκονται στα προβλήματα της ενημέρωσης και πρότεινε τέσσερα σημεία διαλόγου που αφορούν τη διαμόρφωση του καθεστώτος των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, την δεοντολογία του επαγγέλματος, την εκπαίδευση των δημοσιογράφων και την φυσιογνωμία της Ενωσης και του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της ενημέρωσης".
Στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των δημοσιογράφων "κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να πει τι τελικά εξυπηρετεί το συνονθύλευμα που δημιουργήθηκε από δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές μέσων ενημέρωσης, ιδιωτικές σχολές δημοσιογραφίας, προγράμματα κατάρτισης δημοσιογράφων κ.λπ.".
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια