Η ΕΕΤΤ καταγράφει... το ραδιοτηλεοπτικό χάος

Την Πέμπτη 20 Μαΐου 2010 υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της ΕΕΤΤ για το έτος 2009. Η έκθεση περιλαμβάνει συγκεντρωτικά στοιχεία για πλήθος ενεργειών της αρχής, μεταξύ άλλων το κλείσιμο πολλών παράνομων πομπών, αλλά και την παρακολούθηση και καταγραφή του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος σε όλη την Ελλάδα. Πολλά στοιχεία παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ οι επαφές με την κυβέρνηση, τη δεδομένη στιγμή φαίνονται κρίσιμης σημασίας καθώς η αρχή προωθεί την ενίσχυσή της με 20 ακόμα άτομα.

Καταγγελίες

Μεγάλο μέρος από τα λουκέτα που μπήκαν με πρωτοβουλία της ΕΕΤΤ, οφείλεται στις καταγγελίες που δέχτηκε, σχετκά με παράνομες εκπομπές. Σε ό,τι αφορά τη ραδιοφωνία, σύμφωνα με την έκθεση, η αρχή δέχτηκε το 2009 καταγγελίες για 468 θέματα ραδιοφωνικών σταθμών, από τους οποίους 58 στο Νομό Αττικής, 49 στο Νομό Θεσσαλονίκης και 361 στην Περιφέρεια. Παράλληλα ζητήθηκαν 99 έλεγχοι κεραιών και κέντρων εκπομπής, από τα οποία 23 στο Νομό Αττικής, 10 στο Νομό Θεσσαλονίκης και 66 στην Περιφέρεια.

Η ΕΕΤΤ έκανε ελέγχους για την πλειονότητα των καταγγελιών αλλά και αυτεπάγγελτες καταγραφές των κέντρων εκπομπής ανά την Επικράτεια, σε συνεργασία και με τις νομαρχίες. Τα αποτελέσματα των παραπάνω καταγραφών αξιολογήθηκαν με βάση τους καταλόγους νομιμότητας και τα τεχνικά στοιχεία που παρέχει το ΕΣΡ. Από το σύνολο των υποθέσεων που ελέγχθηκαν, η ΕΕΤΤ παρέπεμψε σε διοικητικό έλεγχο 94 υποθέσεις ραδιοφωνικών σταθμών (33 στο Νομό Αττικής, 4 στο Νομό Θεσσαλονίκης και 57 στην Περιφέρεια). Ως αποτέλεσμα, σε συνεργασία με τις εισαγγελίες και την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις διακοπής λειτουργίας παράνομων εκπομπών κατά τις οποίες κατασχέθηκε εξοπλισμός εκπομπής 17 ραδιοφωνικών σταθμών στην Αττική και 15 στην Περιφέρεια.

Σταθμοί εποπτείας φάσματος

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΕΕΤΤ είναι υπεύθυνη για την κατασκευή "Σταθμών Εποπτείας" που είναι σε θέση να καταγράφουν και να εντοπίζουν όλες τις εκπομπές που γίνονται σε συγκεκριμένες κρίσιμες περιοχές, όπως το Λεκανοπέδιο Αττικής και ο Νομός Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται έχουν ως στόχο τον εντοπισμό πιθανών παρεμβολών σε κρίσιμες ζώνες (όπως οι ζώνες της αεροπλοΐας), τον εντοπισμό παράνομων εκπομπών (ραδιοφωνικών σταθμών, τηλεοπτικών σταθμών κ.ά.) και την καταγραφή της τρέχουσας κατάληψης του φάσματος, με στόχο την ανάδειξη της δυνατότητας αδειοδότησης νέων εκπομπών (π.χ. ζεύξεις). Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα τυποποιήθηκαν  οι διαδικασίες που εφαρμόζει η ΕΕΤΤ κατά την εποπτεία του φάσματος, και περιλαμβάνουν:

  • καταγραφή των κέντρων εκπομπής.
  • μέτρηση/εκτίμηση ισχύος εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών.
  • τη μέτρηση της εντάσεως πεδίου κάθε ραδιοφωνικού σταθμού
  • μέτρηση λόγων προστασίας για την εξακρίβωση παρεμβολών ανάμεσα (α) σε τηλεοπτικούς σταθμούς και (β) σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
  • Μέτρηση στάθμης ενδοδιαμορφώσεων ραδιοφωνικών σταθμών ενός κέντρου εκπομπής στη ζώνη Αεροναυτιλίας.

Το 2009 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Σταθερού Σταθμού Εποπτείας στην Αίγινα και η ένταξή του στην καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία της. Η ιδιαίτερη θέση του συγκεκριμένου Σταθμού, καθιστά εφικτή -σε συνδυασμό και με τους άλλους δύο σταθμούς στην Αττική- την πληρέστερη κάλυψη όλου του Νομού και τον εντοπισμό των εκπομπών με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μέσα στα σχέδια της ΕΕΤΤ για το μέλλον, εφόσον τύχουν της έγκρισης του Υπουργείου Μεταφορών, είναι η λειτουργία δύο νέων Γραφείων Εποπτείας στην Πάτρα και το Ηράκλειο.

Η ΕΕΤΤ καταγράφει το... χάος

Με μια σχετική δυσκολία περιγράφει η ΕΕΤΤ τη θέση της, σχετικά με την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, ελλείψει ύπαρξης αδειών. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2009, τα κλιμάκια της επιτροπής κατέγραψαν το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα σε 27 συνολικά Νομούς, τα αποτελέσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν στο ΕΣΡ, για να διερευνήσει τη νομιμότητα των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Εδώ η ΕΕΤΤ διαπίστωσε κάτι που θα έπρεπε να είχε διαπιστωθεί πριν από δυο χρόνια: Ο αριθμός των λειτουργούντων ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών ανά Νομό είναι κατά μέσον όρο τριπλάσιος ή/και τετραπλάσιος, σε σύγκριση με τον αριθμό των εκπομπών που προβλέπονται από τους Χάρτες Συχνοτήτων. Αυτό, συμφωνα με την ΕΕΤΤ «έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιβλαβών παρεμβολών σε νόμιμους χρήστες του φάσματος, καθώς και την αντίστοιχη υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας.»

Ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται να δόθηκε στην αποτύπωση των εγκαταστάσεων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών σε κέντρα εκπομπής σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Στόχος ήταν η ενημέρωση όλων των αρμοδίων φορέων για την τρέχουσα κατάσταση στα κέντρα εκπομπής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις εκεί παράνομες εκπομπές.

» Στα παράνομα κέντρα εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στις θέσεις Πυροβολεία του όρους Αιγάλεω, στο Ποικίλο όρος και στα Τουρκοβούνια, η ΕΕΤΤ κίνησε επανειλημμένες επιχειρήσεις ελέγχου των εγκαταστάσεων ραδιοσταθμών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν ο κατ’ επανάληψη τερματισμός λειτουργίας κάθε παράνομης εκπομπής, η κατάσχεση του ενεργού εξοπλισμού και η αποκαθήλωση των κεραιών. Για τα πορίσματα των ελέγχων ενημερώθηκε η ΔΕΗ, προκειμένου να προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης κάθε παροχής που δεν ανήκε σε νόμιμο χρήστη.»

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon Έκθεση Πεπραγμένων ΕΕΤΤ 20094.17 MB
γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Καλησπέρα.
Θα ήθελα να μάθω εαν ο χωρος απο τον οποιο εκπεμπει ενας ιντερνετικός σταθμός χρειάζεται ειδική άδεια.και αν δεν εχει ποιές ειναι οι επιπτώσεις.
Ρωτάω γιατί στην γειτονιά μου υπαρχει ενας τέτοιος χώρος και δεν ξέροουμε κατά πόσο είναι νόμιμος.
Ευχαριστώ.

Εγγραφή στο all greek radio news