Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Ακουμπισμένο στη δυτική άκρη του Αιγαίου, βαθιά μέσα στο πέλαγος, το νησί των Κυθήρων βομβαρδίζεται σήμερα με δεκάδες ραδιοφωνικά σήματα από διάφορες κατευθύνσεις. Ο ταξιδιώτης στο νησί θα ακούσει σταθμούς από Χανιά, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λακωνία και Μεσσηνία, ενώ την τιμητική τους έχουν οι μακρινές λήψεις από Ιταλία και Λιβύη. Κι ενώ το ραδιοφωνικό περιβάλλον, σε ότι αφορά «έξωθεν» επιλογές, φαίνεται αρκετά πλούσιο, κάποιοι ενθουσιώδεις Τσιριγώτες καταβάλουν εδώ και είκοσι χρόνια τη δική τους προσπάθεια για να φέρουν τα τοπικά νέα και την ψυχαγωγία στα ερτζιανά του νησιού.
«Την εποχή που ακόμη οι πειρατικές κεραίες στα Κύθηρα, διένυαν την πρώτη τους βρεφική ηλικία, η μορφολογία του νησιού ανάγκαζε ώστε η παλαιόθεν και τρισκατάρατη διχοτόμηση του τόπου σε Μέσα και Έξω Δήμο, να επιβεβαιώνεται ακόμη και στις ραδιοφωνικές συχνότητες. Εφόσον, φυσικά, κάποιος ήθελε να ερμηνεύσει έτσι κακόβουλα τα γεγογονότα. Διότι, με μιαν άλλη οπτική, θα μπορούσε να πει πως Βοράς και Νότος κατάφεραν να έχουν ο καθένας κι από έναν Παναγιώτη. Ανήσυχο, δραστήριο και δημιουργικό: την εποχή που o Adelin του Τάκη Πολίτη ξεκινούσε να εκπέμπει από την Αγία Πελαγία, στο Λειβάδι είχε μόλις στηθεί ο νεανικός σταθμός του Παναγιώτη Γιαννιώτη (υιού Μπογιατζόσπυρου).»
Σήμερα λειτουργούν τρεις ραδιοσταθμοί στο νησί, δύο εκ των οποίων έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα (Ράδιο Άντελιν και Ράδιο Τσιρίγο), κι ένας ψυχαγωγικό (Radio Camelot). Ο αθρογράφος του εντύπου "Κυθηραϊκά Κύματα", Άρης Μαριάτος, μιλάει με τους δημιουργούς των ραδιοφωνικών σταθμών του νησιού, σε ένα εκτενές αφιέρωμα του εντύπου στην κυθηραϊκή ραδιοφωνία. Οι ιδιοκτήτες μιλούν για το τοπικό ραδιόφωνο, για την ιστορία των σταθμών τους, τα πρότυπά τους και απαντούν στην κριτική για την εκτεταμένη χρήση playlist. Τα άρθρα του Άρη Μαριάτου για το Ράδιο Άντελιν και τον Camelot μπορείτε να τα διαβάσετε στο προσωπικό του ιστολόγιο.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια