Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ζήτησαν προχθές (17 Μάρτη) από την Κομισιόν να αλλάξει τους κανονισμούς που ορίζουν τα δικαιώματα μετάδοσης του προγράμματός τους στο διαδίκτυο. Η EBU (ευρωπαϊκή ένωση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων) θέλει να ευθυγραμμίσει το διαδίκτυο στους ίδιους κανονισμούς που ορίζουν τη μετάδοση προγραμμάτων στο εξωτερικό, μέσω καλωδιακής και δορυφόρου. Έτσι, ζητούν την επέκταση των κανόνων που ισχύουν για τη <a href="http://www.tileorasi.gr">δορυφορική τηλεόραση</a>, στη χώρα προέλευσης του καθενός, ώστε να καλύπτουν και το δαδικτυακό περιεχόμενο.
Η EBU επίσης θέτει το αίτημα, η υποχρεωτική συλλογική απόκτηση δικαιωμάτων για καλωδιακή αναμετάδοση γραμμικών καναλιών, να ισχύει και για πλατφόρμες αναμεταδόσης από τρίτους, μεταξύ των οποίων και για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τη διαδικτυακή τηλεόραση.
“Οι δυνατότητες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες και πάνω από όλα στο ίντερνετ, για την προσφορά ζωντανής μετάδοσης και κατ' απαίτηση υπηρεσιών, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, αν δεν υπάρξει αλλαγή στους κανονισμούς απόκτησης δικαιωμάτων”, είπε στη European Voice η Ingrid Deltenre, γεν. Διευθύντρια της EBU. Και πρόσθεσε ότι: “Το ρυθμιστικό πλαίσιο σήμερα δεν προσαρμόζεται στο αναπτυσσόμενο δυναμικό μιντιακό περιβάλλον.”
“Ενώ τα ακροατήρια της ΕΕ ζητούν και προσδοκούν όλο και περισσότερο περιεχόμενο από τα μέλη της EBU στις νέες πλατφόρμες, το τρέχον καθεστός copyright δεν περιλαμβάνει αρκετούς κανόνες για να κάνει την απόκτηση δικαιωμάτων αποτελεσματική”, είπε η Deltenre. “Η κατάσταση αυτή δημιουργεί περιττό διοικητικό κόστος και αυτό δεν ενδιαφέρει του χρήστες του πνευματικά κατοχυρωμένου περιεχομένου, τους καταναλωτές του και τους δημιουργούς του”.
Οι αλλαγές που προωθεί η EBU δεν θα κάνουν το περιεχόμενο αυτομάτως διαθέσιμο, καθώς οι αποφάσεις στην προσφορά περιεχομένου για αναμετάδοση στο διαδίκτυο γίνονται ξεχωριστά από τον κάθε ραδιοτηλεοπτικό φορέα και τους κατόχους των δικαιωμάτων. Το BBC για παράδειγμα, επιτρέπει μόνο στους κατοίκους βρετανίας την πρόσβαση στη διαδικτυακή υπηρεσία του iPlayer (το οποίο μεταδίδει εκπομπές αφού έχουν ήδη βγει στον αέρα). Η απόφαση για την επέκταση της υπηρεσίας εκτός συνόρων βαραίνει μόνο το BBC, παρότι είναι μέλος της EBU.
H EBU δεν ζητάει μια συνολική αναθεώρηση του διεθνούς νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, λέει η Deltenre. Η EBU κυρίως περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει λύσει στα προβλήματα που σχετίζονται με την διανομή ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου από πολλές πλατφόρμες. “Δεν ξέρουμε αν θα είναι μια επικοινωνιακή ή μια πλήρης νομοθετική πρόταση, αλλά περιμένουμε κάτι κατά τη διάρκεια της χρονιάς” αναφέρει πηγή μέσα από την EBU.
Πηγή: European Voice , μετάφραση radiofono.gr
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια