Περικοπές και γκρίνια στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης

Καθοριστική φαίνεται πως θα είναι η επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, της εταιρίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία ανήκουν FM100 και TV100, δηλαδή το δημοτικό ραδιόφωνο και η δημοτική τηλεόραση. Εδώ και καιρό τα δύο μέσα έχουν μπει σε μία στενωπό, αρχικά με την άρνηση της δικαστικής παρέδρου να συνυπογράψει το δεύτερο μέρος της χρηματοδότησης των μέσων από το δήμο Θεσσαλονίκης και, τώρα, από τη μείωση, κατά 20%, των χρημάτων που κατευθύνονται από την κυβέρνηση
προς τους δήμους. Τα πράγματα στα οικονομικά και τα οργανωτικά πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφού, για τα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης ισχύει η παροιμία “ήταν στραβό το κλήμα, το ΄φαγε κι ο γάιδαρος”…

Τα χρήματα κατευθύνονταν πάντα, σε ποσοστό 85%, στους μισθούς των εργαζομένων κι ό,τι απέμενε κάλυπτε λειτουργικές ανάγκες. Για επενδύσεις και ανάπτυξη, ούτε κουβέντα. Με αυτά τα ολίγα οι κατά καιρούς αντιπρόεδροι της ΔΕΠΘΕ προσπαθούσαν να κυβερνήσουν το μαγαζί, έχοντας ο καθένας το δικό του όραμα, το οποίο, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, δε συνέπιπτε με του προηγούμενου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Απ. Τσουρέκας, ανακοίνωσε στα τρία μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ που εργάζονται στην επιχείρηση, Αν. Φωκιανίδη, Γ. Αδάμ και Β. Κοντογουλίδη (απάρτιζαν την τριμελή επιτροπή που έστειλε στην επιχείρηση η Ένωση) ότι πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα. Ως πρώτο βήμα, η διοίκηση σκέπτεται να “κόψει” υπερωρίες, νυκτερινά, Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα. Θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να μην εργάζονται πάνω από το κανονικό τους ωράριο.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι έγινε πρόταση σε όσους εργάζονται Κυριακή στο ραδιόφωνο και κάνουν εκπομπή να προσφέρουν… εθελοντική εργασία -τουλάχιστον ένας αρνήθηκε και αποχώρησε από την εκπομπή που παρουσίαζε μαζί με μία συνάδελφό του. Στις σκέψεις είναι και η κατάργηση δελτίων ειδήσεων -ειδικά των βραδινών.

Υπήρξε αντίδραση από την τριμελή επιτροπή της ΕΣΗΕΜΘ. Όπως είπαν τα δύο από τα τρία μέλη της στον κ. Τσουρέκα, δε νοείται ενημερωτικό ραδιόφωνο χωρίς ειδήσεις. Την ίδια στιγμή, είναι άγνωστο τι θα γίνει στην Τηλεόραση. Ήδη τα Σαββατοκύριακα ο σταθμός λειτουργεί με το λιγότερο δυνατό προσωπικό -ένας αρχισυντάκτης, τρεις ρεπόρτερ, τρεις οπερατέρ, ένας μοντέρ, ένας τεχνικός κομπιούτερ, δυο οδηγοί και δύο τηλεφωνήτριες. Παράγονται μόλις πέντε ζωντανές εκπομπές (τα τέσσερα δελτία ειδήσεων και μια αθλητική εκπομπή το βράδυ της Κυριακής) και όλα τα υπόλοιπα είναι βιντεοσκοπημένες εκπομπές.

Σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να προστεθεί η ανησυχία των εργαζόμενων που βλέπουν ότι, όσον αφορά την οριστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας, δεν έγινε ούτε ένα βήμα. Έχουν μείνει με την διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών Ι. Ραγκούση ότι “δεν είναι στις προθέσεις” του να κλείσει τα δημοτικά μέσα και την παράταση που έδωσε για την έναρξη ισχύος του νόμου Παυλόπουλου (η οποία και λήγει στις 31/12).

Την ίδια στιγμή, η λύση που θα ερχόταν από το Σχέδιο Καλλικράτης απομακρύνεται μαζί με το … σχέδιο (οι φήμες θέλουν ο Καλλικράτης να εγκαταλείπεται για το 2011) και οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι οι μειώσεις στις αποδοχές αφορούν ΚΑΙ αυτούς (ακόμη και τους δημοσιογράφους που έχουν διαφορετική σύμβαση εργασίας). Η πληροφορία αυτή διέρρευσε την επόμενη της απεργίας, στην οποία η ΕΣΗΕΜΘ δεν πήρε μέρος…

 

Πηγή: Mediablog

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news