Τεχνητή ιονόσφαιρα για την αντανάκλαση των ραδιοφωνικών κυμάτων

Μια “τεχνητή ιονόσφαιρα” κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές στην Αλάσκα, διοχετεύοντας πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στον ουρανό, ως απομίμηση του τρόπου που σχηματίζεται το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης. Όπως δημοσιεύει το περιοδικό Nature News, το πείραμα δεν κατάφερε απλώς να δημιουργήσει λάμψεις γύρω από αυτά τα πεδία -πρόκειται για μια ιδέα που θα μπορούσε να παράσχει έναν καινούργιο τρόπο διάδοσης των ραδιοφωνικών κυμάτων γύρω από την υδρόγειο.

Το πρόγραμμα για το Ενεργό Σέλας Υψηλής Συχνότητας (HAARP), κοντά στην Γκάκονα της Αλάσκας, χρησιμοποιεί εδώ και δυο δεκαετίες ηλεκτρομαγνητικά κύματα, προκειμένου να εξετάσει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης και την ιονόσφαιρα. Ένα από τα πιο προφανή αποτελέσματα των πειραμάτων είναι ότι μπορούν να δημιουργήσουν λάμψεις στον ουρανό παρόμοιες με το Βόρειο Σέλας, τις λαμπερές κουρτίνες φωτός που εμφανίζονται φυσικά στον ουρανό των Πόλων, όταν ηλεκτρόνια και άλλα φορτισμένα σωματίδια κινούνται από την προστατευτική μαγνητόσφαιρα της γης στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Εκεί, σε υψόμετρο περίπου 250 χλμ., τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με μόρια οξυγόνου και αζώτου και τα κάνουν να εκπέμπουν φως, περίπου όπως συμβαίνει μέσα σε μία λάμπα φθορισμού.

Τα κύματα υψηλής συχνότητας του HAARP μπορούν να επιταχύνουν ηλεκτρόνια στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την ενέργεια των συγκρούσεών τους και δημιουργώντας λάμψη. Η τεχνική έχει στο παρελθόν δημιουργήσει έκλυση φωτός, δουλεύοντας σε ισχύ περίπου ενός μεγαβάτ. Αλλά καθώς η συσκευή πλέον δουλεύει στα 3,6 μεγαβάτ, περίπου τρεις φορές πιο ισχυρή από έναν τυπικό ισχυρό ραδιοφωνικό πομπό, έχει δημιουργήσει τεχνητό σέλας πλήρους εύρους, που είναι εμφανές με γυμνό μάτι. (...)

Γιατ το τεχνητό Σέλας. ο Μάικ Κος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ λέει ότι “το κατά πόσον είναι χρήσιμο, είναι μια άλλη ιστορία” αστειευόμενος ότι κάποια μέρα οι διαφημιστικές ευκαιρίες θα προσλαμβάνουν φυσικούς, ώστε να χρησιμοοποιήσουν την τεχνολογία τους για να σηκώνουν φωτεινές διαφημίσεις στον νυχτερινό ουρανό. Αλλά το κόστος θα είναι... αστρονομικό, καθώς για να δημιουργήσει κανείς Σέλας που να είναι εμφανές, το κόστος φτάνει τα 4.000 δολάρια την ώρα”.

Πιο σοβαρές εφαρμογές θα μπορούσαν να αφορούν τη δημιουργία ενός στρώματος τεχνητού πλάσματος, που θα μπορούσε να αντανακλά τηλεπικοινωνίες, πχ για τα υποβρύχια. (...) “Αντί να επαφιόμαστε στη φυσική ιονόσφαιρα για την αντανάκλαση των ραδιοφωνικών κυμάτων, ή στις εκπομπές βραχέων” λέει ο Τοντ Πέντερσεν, ερευνητής φυσικός στο εργαστήριο της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη κι επικεφαλής του πειράματος, “έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παράγουμε τη δική μας μικρή ιονόσφαιρα”. Τα αποτελέσματα του 2008 “κάνουν αυτές τις σκέψεις ακόμα περισσότερο εφικτές”.

(η φωτογραφία είναι από πραγματικό φυσικό σέλας στο Βόρειο Πόλο)

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news