Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Κοντά στα 120 είναι τα ραδιόφωνα αντίκες, που χρονολογούνται από το 1920 έως το 1960 και φιλοξενεί το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα «Μουσείο Ραδιοφώνου - Αντώνης Ταβάνης», στο ορεινό χωριό Λαύκος του Νοτίου Πηλίου. Τα ραδιόφωνα δώρισε ο Γερμανός καθηγητής Μηχανολογίας -που αυτόν τον καιρό συμμετέχει στο πείραμα CERN- Βίλφρεντ Σεπς, ένας μεγάλος φιλέλληνας που γνώρισε κι ερωτεύτηκε το Πήλιο πριν από 13 χρόνια, ενώ το Μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό διώροφο σπίτι της εικαστικού Μάγδας Καραστάθη.
«Το 90% των ραδιοφώνων του Σεπς είναι σε λειτουργία και μπορούν να συντονιστούν σε πολλές συχνότητες. Εμείς είμαστε υπερήφανοι που μας εμπιστεύτηκε μέρος της συλλογής του και αντί να προτιμήσει ένα μεγάλο αστικό κέντρο, επέλεξε τον Λαύκο για να εκθέσει αυτά τα σπάνια ραδιόφωνα», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαύκου «Δράση», Γιάννης Δροσίτης.
Αλλωστε, ο Γερμανός πανεπιστημιακός ήρθε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τα μέλη της «Δράσης» και τους ζήτησε βοήθεια για να παρουσιάσει τα ραδιόφωνά του.
Στην κατοχή του ο Β. Σεπς έχει πάνω από 1.000 ραδιόφωνα, τα οποία αγόρασε από πολλές χώρες του κόσμου, κάποια μάλιστα -περίπου 20- βρήκε σε υπαίθριους πωλητές στο Μοναστηράκι.
Στην Ελβετία, όπου μένει τα τελευταία χρόνια, έχει γεμίσει πέντε γκαράζ, ενώ κάποια από αυτά τα έχει ασφαλισμένα σε άλλον χώρο, γιατί είναι μοναδικά κομμάτια -ένα μάλιστα κοστίζει γύρω στα 5.000 ευρώ. Οπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, ξεκίνησε να μαζεύει παλιά ραδιόφωνα όταν ήταν μικρό παιδάκι και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μηχανολογία τα... ξέθαψε και άρχισε να τα επισκευάζει, χωρίς πάντως να σταματήσει να αγοράζει κι άλλα και σήμερα θεωρείται ότι έχει μια από τις πληρέστερες συλλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στον Λαύκο των 550 μόνιμων κατοίκων το ερώτημα αν ο Σεπς είναι ερωτευμένος περισσότερο με τα παλιά ραδιόφωνα ή με το χωριό τους η απάντηση είναι απλή: «Και τα δύο τα λατρεύει. Βρίσκεται συχνά εδώ και μιλά συνέχεια για τα ραδιόφωνά του.
Μας δώρισε 120, τα οποία θα εκτίθενται εκ περιτροπής, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να δωρίσει κι άλλα, αφού θέλει αυτά τα πολύτιμα κομμάτια να τα βλέπει ο κόσμος», δήλωσε ο κ. Δροσίτης.
Τα εγκαίνια του Μουσείου Ραδιοφώνου -το οποίο πήρε το όνομα του αείμνηστου Λαυκιανού γλύπτη Αντώνη Ταβάνη έγιναν την περασμένη Κυριακή το πρωί και οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον συντοπίτη τους, γνωστό ηθοποιό Δημήτρη Πιατά, που βοήθησε πολύ στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.
Πηγή: Έθνος
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια