Η ραδιοφωνική διαδρομή της Ελλάδας

[img_assist|nid=1646|title=|desc=|link=popup|align=left|width=109|height=81]Η ραδιοφωνική διαδρομή της Ελλάδας από τον πρώτο ελληνικό ραδιοσταθμό του 1928 στη Θεσσαλονίκη και την ίδρυση του ΕΙΡ ως τη δημιουργία του «Αθήνα 9,84» και των άλλων δημοτικών ραδιοσταθμών, παρουσιάζεται μέσα από πληθώρα φωτογραφιών και ντοκουμέντων στην έκθεση «80 χρόνια Ειδήσεις στο Μικρόφωνο και το Ραδιόφωνο του ‘40», που λειτουργεί στο Πολεμικό Μουσείο.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Βασ. Μπότση και το Πολεμικό Μουσείο,  και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 29 Οκτωβρίου. Σειρά εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια ραδιοφωνίας ετοιμάζει και η ΕΡΤ.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Βασ. Μπότση και το Πολεμικό Μουσείο, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος και Νίκος Καντερές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης καθώς και αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Μήνυμα του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θόδωρου Ρουσόπουλου, ανέγνωσε η γ.γρ. του υπουργείου, Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα.

«Η πανταχού παρούσα της πληροφορίας στη σημερινή ψηφιακή εποχή μας, μάς κάνει συχνά να ξεχνάμε τον τραχύ και ανηφορικό δρόμο, που οδήγησε σε αυτή την εκμηδένιση των αποστάσεων», ανέφερε κ. Ρουσόπουλος, ενώ τόνιζε πως, «ανεξαρτήτως των τεχνολογικών αλμάτων, παραμένει η ανάγκη ουσιαστικής, εμπεριστατωμένης και απροκατάληπτης ενημέρωσης των πολιτών.

«Η έκθεση υπογραμμίζει ότι όλες οι αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται το δημοσιογραφικό λειτούργημα, αλλά και το δημοκρατικό πολίτευμα, δε μεταβάλλονται ανάλογα με το μέσο και το βαθμό τεχνολογικής εξέλιξης μιας κοινωνίας. Αντίστροφα το κατά πόσο αυτές οι πάγιες αξίες αποτελούν γνώμονα δημόσιας δράσης, είναι και παραμένει το ασφαλέστερο κριτήριο της πληρότητας μιας δημοκρατίας», κατέληγε ο υπουργός.

Την ιστορία του ιδιωτικού ραδιοφώνου αφηγήθηκε ο διευθυντής του «Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Βασ. Μπότση», Δημήτρης Ζανίδης. Αφού αναφέρθηκε στην πρωτοπορία του Χρίστου Τσιγγιρίδη που «έστησε» τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό, και μάλιστα ιδιωτικό, από τον οποίο βγήκαν στον αέρα τα πρώτα δελτία ειδήσεων, ο κ. Ζανίδης μίλησε για τη δημιουργία του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και τον, πολλές φορές «ασφυκτικό κρατικό έλεγχο», που δε σταμάτησε να υφίσταται η ραδιοφωνία ως τη Μεταπολίτευση.

«Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους, που ξεκίνησαν αυτό το οδοιπορικό», τόνισε ο κ. Ζανίδης και χαρακτήρισε τους εκφωνητές «ραχοκοκκαλιά της ραδιοφωνίας». Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσιμόγιαννης, αναφέρθηκε στην εμφάνιση και τη συμβολή της ραδιοφωνίας κατά τον Πόλεμο του ‘40, το έργο των δημοσιογράφων και των εκφωνητών, τη δημιουργία του Κ.ΡΑ.ΣΕ.ΔΕ. (Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων), το «σπάσιμο» του κρατικού μονοπωλίου από το Ρούσσο Κούνδουρο και το «Κανάλι 15».

Τα εγκαίνια χαιρέτισε εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ και του προέδρου της Πάνου Σόμπολου ο Γιώργος Μωραϊτίνης.

Κατά την τελετή προβλήθηκε ένα «πανόραμα» του Ελληνικού Ραδιοφώνου και απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους βετεράνους δημοσιογράφους και εκφωνητές: Αλέκο Μάλη, Γιάννης Αθανασούλια, Γιώργο Κάρτερ, Ιάσονα Μοσχοβίτη, Γιώργο Βελαχουτάκο, Νίκο Φώσκολο, Μαίρη Ιγγλέση, Ιφιγένεια Ξένου, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Στέφανο Ληναίο, Κωνσταντίνο Χιονή, Παναγιώτη Κίσκιλα, Ρούσσο Κούνδουρο, Γιάννη Τζανετάκο και Ελένη Καραμπότη.

«Περάσαμε ωραίες στιγμές, δεν ξέρω αν προσφέραμε, κάτι προσφέραμε. Εκείνο για το οποίο καμαρώναμε είναι ότι είχαμε μια καλή άρθρωση τότε, που δεν την ακούμε τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Ιγγλέση. Σύμφωνα δε με τον κ. Ληναίο, «το ραδιόφωνο διαμόρφωσε και το χαρακτήρα μας και ολόκληρη εκείνη τη γενιά».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 29 Οκτωβρίου.

Πηγή: Viewpress

Εγγραφή στο all greek radio news