Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Τουλάχιστον ένα υψίσυχνο ασύρματο δίκτυο επικοινωνιών φέρεται διαχειρίζεται συνομιλίες έκτακτης ανάγκης και σωστικών προσπαθεών μετά από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό στο Κεντρικό Νεπάλ. Ο σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ στις 25 Απριλίου προκάλεσε κατολισθήσεις στο όρος Έβερεστ κατά τη διάρκεια της σεζόν αναρρίχησης, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό ορειβατών και αποκλείοντας. Ένας ισχυρός μετασεισμός χτυπήσει 26 Απριλίου Μέχρι τώρα, πιστεύεται ότι υπάρχουν 2.200 νεκροί. Ο σεισμός έπληξε μια περιοχή ανάμεσα στην πρωτεύουσα Κατμαντού και την πόλη της Ποκάρα. Ένα δίκτυο ασύρματων επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο στα 20 μέτρα (14.205 ή / και 14.215 MHz), από τον Jayu Bhide, VU2JAU / AT150ITU, ενώ συμμετέχουν σταθμοί ελέγχου καθώς και άλλοι σταθμοί στην Ινδία). Το δίκτυο έχει γίνει προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για να οργανωθεί η εφοδιασμός των σωστικών ενεργειών. Η ιστοσελίδα Amateur Radio DX.com επίσης έχει αναφέρει δραστηριότητα στους 7.100, 18.160 και 21.360 MHz.
Λειτουργώντας ραδιοερασιτεχνικό σταθμό ισχύος μόλις 25 W, τροφοδοτούμενο από ηλιακή ενέργεια, αναφέρθηκε ότι ο ραδιοερασιτέχνης Satish Kharel, 9N1AA, έχει συντονίστει τις δραστηριότητές του με την αστυνομία του Νεπάλ και μοιράζεται βάρδιες με τον Suresh Upreti, 9N1HA. Και οι δύο είναι στο Κατμαντού. Ο Amir Bazak, 4X6TT, στο Ισραήλ εντάχθηκε στο διαδίκτυο και βοήθησε να διατηρηθεί η συχνότητα καθαρή. "Οι σταθμοί μας εργάζονται χωρίς διάλειμμα", δήλωσε ο Bhide, ο οποίος είναι Εθνικός Συντονιστής για τις Επικοινωνίες Αντιμετώπισης Καταστροφών στην Ένωση Ραδιοεραστιεχνών της Ινδίας (ARSI).
Ο πρώτος επαναλήπτης για τους Ραδιοερασιτέχνες στο Νεπάλ εγκαταστάθηκε το 2012 από την Εθνική Εταιρεία Αντισεισμικής Τεχνολογίας (NSET), και τουλάχιστον μια δεκάδα ραδιοερασιτέχνες σε διάφορες περιοχές αναφέρθηκαν στα VHF. Ο επαναλήπτης 9N1KS (434.500 MHz εντός / 145.000 MHz εκτός) είναι στο κεντρικό κτίριο της NSET στα περίχωρα του Κατμαντού. Μια έκκληση που εστάλη το 2012 έδειξε καλή κάλυψη της κοιλάδας του Κατμαντού.
Το τμήμα των Υπολογιστών του Συνδέσμου Επιστημόνων Υπολογιστών του Νεπάλ παρείχε τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια για τον επαναλήπτη και εξοπλισμό για τη χρήση του. Ο επαναλήπτης έχει εφεδρική πηγή ενέργειας από μπαταρία.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Humanity Road" διατηρεί μια επικαιροποιημένη περίληψη των ζημιών καθώς και των άμεσων αναγκών.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια