Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2008
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΡΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Καλή σας ημέρα,
[img_assist|nid=1494|title=|desc=|link=none|align=right|width=295|height=197]Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Με τη σημερινή παρουσίαση του χάρτη συχνοτήτων για την οριστική ψηφιακή εκπομπή στην τηλεόραση και αυτού της αναλογικής εκπομπής στο ραδιόφωνο ολοκληρώνεται μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο να βάλουν τάξη στο επί σειράν ετών άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Όπως γνωρίζετε, η παρουσίαση των συγκεκριμένων χαρτών είναι ένας ακόμη κρίκος μιας μακράς αλυσίδας δράσεων για τις οποίες είχαμε, εξαρχής, δεσμευθεί. Αυτή η δέσμευση αφορούσε, βεβαίως, μια υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 2012 έχει οριοθετηθεί ως χρονιά για την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή. Συνιστούσε, όμως, και έναν εθνικό στόχο έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχει η νέα τεχνολογία. Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, χρειάστηκε μακρά προετοιμασία με την συνδρομή των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών –και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συμβολή του σε αυτό τον συνάδελφο Κωστή Χατζηδάκη- και φυσικά του Καθηγητή κ. Χρήστου Καψάλη και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του τομέα Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι εργάστηκαν επί μήνες αόκνως με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν (μεταξύ αυτών και πολλούς συνεργάτες μου) με αυτή τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα την οποία ανέφερα προηγουμένως, έτσι ώστε με σταθερά βήματα να μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε με αποτελεσματικότητα και κοινωνικά ωφέλιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η νέα τεχνολογία.
Το πρώτο βήμα είχε ήδη γίνει από την δημόσια ραδιοτηλεόραση και την πιλοτική εκπομπή των τριών ψηφιακών καναλιών, του ΣΠΟΡ+ , του ΣΙΝΕ+ και επιτρέψτε μου την ιδιαίτερη αναφορά λέγοντας, κυρίως, του ΠΡΙΣΜΑ+ τον Απρίλιο του 2006. Ήδη μέσα από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης και το ΠΡΙΣΜΑ+ οι συμπολίτες μας με αναπηρία -με προβλήματα ακοής και όρασης- έχουν πρόσβαση στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Παραλλήλως έχει, ήδη, ανακοινωθεί από την διοίκηση της ΕΡΤ η δυνατότητα παροχής επιπλέον υπηρεσιών στους τηλεθεατές, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί οδηγοί προγραμμάτων και οι αμφίδρομες υπηρεσίες μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες.
Το δεύτερο βήμα έγινε τον Μάϊο του 2006 στη Διάσκεψη της Γενεύης, όπου η χώρα μας κατοχύρωσε περίπου 2.500 συχνότητες εκ των οποίων οι 357 είναι ψηφιακές. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος αυτής της επιτυχίας, πρέπει να σημειώσει ότι η χώρα μας είχε μόλις 137 συχνότητες αναλογικής εκπομπής κατοχυρωμένες το 1961 και έκτοτε ουδέν. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική «κατάκτηση», γιατί με βάση αυτές τις συχνότητες είμαστε σήμερα σε θέση να κάνουμε λόγο και να προχωρούμε στην ψηφιακή εκπομπή.
Το τρίτο βήμα αφορούσε στο θεσμικό πλαίσιο: Μετά από μακρόχρονη διαβούλευση με 49 φορείς από όλη τη χώρα, ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2007 ο νόμος 3592 σχετικά με την συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης. Ένας νόμος, ο οποίος αντιμετώπισε χρόνιες στρεβλώσεις και λαμβάνει υπ’ όψιν του τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Το τέταρτο βήμα έγινε το Σεπτέμβριο του 2007 με την ολοκλήρωση και ανακοίνωση του χάρτη συχνοτήτων για την μεταβατική περίοδο: Την περίοδο παράλληλης αναλογικής και ψηφιακής εκπομπής – η οποία θα αρχίσει πιλοτικά από την 1η Νοεμβρίου του 2008, δηλαδή σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα. Θέλω να θυμίσω ότι ο χάρτης έτυχε ευρείας διαβούλευσης και αποδοχής από τους φορείς, απεστάλη στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβούλευση, η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, διατυπώθηκε η γνώμη της ΕΕΤΤ και αποστέλλεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση εμού και του συναδέλφου Κωστή Χατζηδάκη.
Και φτάσαμε στο σημερινό πέμπτο βήμα: Την ολοκλήρωση και παρουσίαση του χάρτη συχνοτήτων εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης, ελεύθερης λήψης και συνδρομητικής, κατά την οριστική ψηφιακή εποχή, αλλά και του χάρτη συχνοτήτων εκπομπής αναλογικού ραδιοφώνου. Και με αυτό το βήμα, η ψηφιακή εποχή είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας. Παράλληλα, κλείνει και μια ακόμη εκκρεμότητα: Η κατάρτιση του χάρτη συχνοτήτων για την εκπομπή αναλογικών ραδιοφώνων.
Θα μπορούσαμε όλα αυτά τα ζητήματα να τα έχουμε ρυθμίσει βεβιασμένα και αποσπασματικά, με τον κίνδυνο να επιτείνουμε την υπάρχουσα αναρχία στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Το δρόμο αυτό δεν τον ακολουθήσαμε. Και αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή. Συνειδητή και συνάμα υπεύθυνη. Αδιαπραγμάτευτος στόχος ήταν και παραμένει να μπει οριστικά τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Όπως οφείλαμε, προετοιμάσαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την υιοθέτηση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή για τα Mέσα στην Ελλάδα.
Θα παρακαλέσω τώρα τον συνάδελφο μου, κ. Κωστή Χατζηδάκη να πει και αυτός δύο λόγια εισαγωγικά πριν δώσουμε το λόγο στον Καθηγητή, κ. Καψάλη και την ομάδα του προκειμένου να μας παρουσιάσουν τους νέους χάρτες.
Σας ευχαριστώ.
[img_assist|nid=1492|title=|desc=|link=none|align=left|width=296|height=197]ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, δίνουμε έμφαση στις νέες τεχνολογίες, ένα τομέα στον οποίο η χώρα μας μπορεί να έχει το προβάδισμα. Στην προσπάθειά μας αυτή, για να ωθήσουμε την Ελλάδα στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων, εντάσσονται και οι δύο μελέτες που παρουσιάζονται:
-Ο χάρτης συχνοτήτων για την οριστική εκπομπή ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα.
-Ο χάρτης συχνοτήτων για το αναλογικό ραδιόφωνο.
Το ΥΜΕ είχε την τεχνική και πολιτική ευθύνη για την παραγωγή της μελέτης σε σχέση με την ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς και των τεχνικών ρυθμίσεων που αναγγέλλουμε σήμερα για το ραδιόφωνο.
1) Ο Χάρτης για την ψηφιακή τηλεόραση
Τον Σεπτέμβριο του 2007 κάναμε ήδη το πρώτο βήμα προς την ψηφιακή τηλεόραση με την παρουσίαση του σχεδίου για την μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή, όπου θα συνυπάρχουν αναλογική και ψηφιακή τηλεόραση. Σήμερα το σχέδιο αφορά την επόμενη ημέρα, όταν θα έχουμε εκπομπή μόνο ψηφιακής τηλεόρασης.
Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη με στόχο την κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού στο σύνολό του και παράλληλα την διασφάλιση της σωστής χρήσης του φάσματος. Σήμερα θέτουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ελληνική τηλεόραση να περάσει στην ψηφιακή εποχή.
Ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων περιλαμβάνει 158 Κέντρα Εκπομπής σε 11 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Με το χάρτη αυτό, διασφαλίζουμε την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή, τόσο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και για τους Έλληνες τηλεθεατές, καθώς όλα τα σημεία εκπομπής της μελέτης είναι ίδια με τα ήδη υπάρχοντα για την αναλογική τηλεόραση που εκπέμπει σήμερα.
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση εμφανίζει ποικίλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την υπάρχουσα αναλογική:
-Η νέα ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει βελτιωμένους και φθηνότερους τρόπους τηλεοπτικής μετάδοσης. Για να στηθεί και να λειτουργήσει το δίκτυο που θα καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα απαιτούνται, ανά κέντρο εκπομπής, λιγότερες κεραίες, λιγότερα μηχανήματα, και λιγότερη τεχνική υποστήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό.
-Εκπομπή περισσοτέρων προγραμμάτων στον ίδιο δίαυλο – εξοικονόμηση φάσματος. Στην ανάλυση που σήμερα εκπέμπουν τα αναλογικά τηλεοπτικά κανάλια απαιτείται ένας δίαυλος εκπομπής ανά τηλεοπτικό πρόγραμμα. Με την ψηφιακή τεχνολογία κάθε δίαυλος μπορεί να «χωρέσει» έως και 4 τηλεοπτικά προγράμματα με την ίδια και καλύτερη ποιότητα εκπομπής. Έτσι είναι φανερό ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρή εξοικονόμηση φάσματος μόλις περάσουμε στην πλήρη μετάβαση.
-Μεγαλύτερη ανοχή στις παρεμβολές – λήψη χωρίς χιόνια και είδωλα. Με την ψηφιακή εκπομπή, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Έλληνας τηλεθεατής στον τομέα της εικόνας και του ήχου καταργούνται. Η ψηφιακή τηλεόραση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να λαμβάνεται από όλους χωρίς κανένα «ψεγάδι» στην εικόνα και τον ήχο.
-Δυνατότητα υπηρεσίας τηλεόρασης σε φορητές και κινητές συσκευές (DVB-H).
Οι δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τηλεόραση είναι πολλές και ποικίλες:
-Νέα πρότυπα βασισμένα στην ψηφιακή τεχνολογία μας δίνουν την δυνατότητα να βλέπουμε τηλεόραση όχι μόνο από τον καναπέ του σπιτιού μας αλλά και ενώ κινούμαστε, όπως π.χ. στο κινητό μας τηλέφωνο.
-Βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και ήχου. Όπως ίσως πολλοί έχουμε δει τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ έχουν καλύτερη εικόνα από την υπάρχουσα αναλογική λήψη. Με την ψηφιακή τηλεόραση μπορούμε να πλησιάσουμε την ποιότητα εικόνας του dvd.
-Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV). Η ψηφιακή τηλεόραση μας δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στο μέλλον όπως η εκπομπή τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HDTV) η οποία μας δίνει 4 φορές καλύτερη ποιότητα εικόνας από την σημερινή!
-Εισαγωγή νέων πρωτοποριακών υπηρεσιών.
Η ψηφιακή τηλεόραση μας δίνει δυνατότητες πρωτόγνωρες για όλους όπως:
-Υπηρεσίες για ΑΜΕΑ, ηλεκτρονικό οδηγός προγράμματος, δυνατότητα επιλογής υποτιτλισμού και μεταγλώττισης, διαδραστική τηλεόραση, αποθήκευση και επεξεργασία του περιεχομένου .
Πέρα από αυτά καθ’ αυτά τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, μέχρι το 2015, να εγκαταλείψει την αναλογική εκπομπή και να προχωρήσει στην ψηφιακή, ακολουθώντας τις διεθνείς αποφάσεις και υποχρεώσεις που έχει υιοθετήσει η ITU ήδη από το 2006. Μάλιστα, ειδικά στην Ευρώπη, υπάρχει η προτροπή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως το 2012. Ήδη άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει στην εκπομπή ψηφιακής τηλεόρασης. Το Λουξεμβούργο και η Φιλανδία ήδη από το 2006, ενώ η Σουηδία και η Ελβετία από το 2007 εκπέμπουν ψηφιακά. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα μείνει πίσω. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε έγκαιρα για να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή.
2) Ο χάρτης για το αναλογικό ραδιόφωνο
Η δεύτερη μελέτη αφορά το χάρτη συχνοτήτων για το αναλογικό ραδιόφωνο. Ρυθμίζουμε οριστικά την μπάντα των FM σε όλη την Ελλάδα:
-Ο νέος χάρτης συχνοτήτων FM περιλαμβάνει 117 κέντρα εκπομπής κατανεμημένα σε 81 διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές.
-Εξασφαλίζουμε την κάλυψη σχεδόν ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού χρησιμοποιώντας κύρια και δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.
-Δίνουμε την δυνατότητα αδειοδότησης ακόμα περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών από την ήδη υπάρχουσα κατανομή.
-Ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός πλέον έχει την σιγουριά ότι θα λαμβάνεται από τους ακροατές του σε όλη την περιοχή κάλυψής του καθαρά, χωρίς παρεμβολές και αλληλοεπικαλύψεις.
-Προστατεύονται αποτελεσματικά τα ραδιοβοηθήματα αεροπλοήγησης, ώστε τα αεροδρόμιά μας να είναι ακόμα περισσότερο ασφαλή.
Η Ελλάδα επιταχύνει το βηματισμό της αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη και να αλλάξουμε το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό τοπίο της χώρας προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Σήμερα γίνονται δυο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί. Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.
*Η παρουσίαση του κ. Καψάλη που ακολουθεί, διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (αρχείο pdf).
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ τον κ. Καψάλη και την ομάδα του για τη δουλειά που έχουν κάνει και για την παρουσίαση.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα ήθελα τρεις διευκρινιστικές ερωτήσεις να κάνω. Πρώτον, ποιος θα δίνει τις συχνότητες, δεύτερον, τι ρόλο θα παίξει η εταιρεία που θα γίνει και στην οποία θα συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες και τρίτον, σε σχέση με τα ραδιόφωνα και την αδειοδότηση, πότε υπολογίζεται –γιατί αυτό το ακούμε χρόνια- ότι θα γίνουν οι προκηρύξεις, θα βγει και Υπουργική Απόφαση, δηλαδή θα ξεκινήσει η διαδικασία και πότε θα ολοκληρωθεί περίπου;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε, δηλαδή ότι τα ακούτε χρόνια. Τουλάχιστον από αυτή την κυβέρνηση δεν τα ακούτε. Ενδεχομένως ακούγατε πολλά χρόνια ότι θα γίνουν πράγματα που δεν είχαν γίνει. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αριθμός των συχνοτήτων που κατοχυρώθηκαν, σε ό,τι αφορά την τηλεόραση, που αποδεικνύει το έργο. Τα πέντε βήματα μέχρι σήμερα, επίσης αποδεικνύουν ότι έχει γίνει πάρα πολύ σοβαρή και μακρά δουλειά. Η σημερινή παρουσίαση έχει να κάνει με τους χάρτες συχνοτήτων. Ακολουθούν κάποια βήματα, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα, τα ανέφερα στην εισαγωγική μου ομιλία. Είναι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να εκδοθούν σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο. Είναι δύο οι κοινές υπουργικές αποφάσεις: Η μια αφορά το χάρτη αυτόν καθεαυτό, πρέπει να περιληφθεί σε ΚΥΑ ο χάρτης. Η επεξεργασία γίνεται αμέσως. Δηλαδή, πιστεύω ότι εντός του επομένου διμήνου -το αργότερο- θα είναι έτοιμη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και η δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει να κάνει με το οικονομικό αντάλλαγμα, γιατί και τα ραδιόφωνα θα πληρώνουν οικονομικό αντάλλαγμα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρέπει να γίνει για το οικονομικό αντάλλαγμα που αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και σε ό,τι αφορά το ερώτημα για το επόμενο βήμα στην ψηφιακή τηλεόραση -σας θυμίζω ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον ολοκληρωμένο- χρειάζεται μια ακόμα κανονιστική πράξη, το Προεδρικό διάταγμα το οποίο θα ακολουθήσει. Ελπίζω ότι εντός του επομένου εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος. Βεβαίως, θα θέσω εδώ μια επιφύλαξη, διότι γνωρίζετε πολύ καλά, ότι κάθε Προεδρικό Διάταγμα τυγχάνει επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και θα πρέπει να έχουμε την επεξεργασία του από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μπορέσουμε να το εκδώσουμε. Σε ό,τι αφορά τις συχνότητες είναι γνωστά αυτά, δεν αλλάζει κάτι από τους νόμους.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Για την εταιρεία δεν μου είπατε.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τον φορέα. Ο φορέας προβλέπεται επίσης από τον 3592/07-2007. Είναι δηλαδή, διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Διαβούλευση μεταξύ της ΕΡΤ και των εθνικής εμβέλειας καναλιών. Στη διαβούλευση αυτή δεν συμμετέχει η κυβέρνηση. Ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα γιατί αυτό ουσιαστικά είναι που θα βοηθήσει δραστικά να προχωρήσει η ψηφιακή τηλεόραση.
ΦΑΝΙΔΗΣ: Έχω μια ερώτηση για τον καθένα σας. Θα ξεκινήσω από εσάς, κύριε Εκπρόσωπε: Ήθελα να ρωτήσω για τον μαγικό αριθμό 40. Δηλαδή, γιατί 40; Είναι μια πολιτική απόφαση ή είναι μια επιστημονική απόφαση; Και το λέω αυτό γιατί: Γιατί αν θυμάμαι καλά από το 2001 και μετά, τότε που ο κ. Ρέππας είχε πει ότι μόνο 20 συχνότητες αντέχει ο χάρτης, φτάσαμε στις 28, στις 35, στις 39 και σήμερα λειτουργούν 42 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Οι άδειες, λοιπόν, είναι 40. Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση έλεγε στην επιστημονική επιτροπή ότι θέλω 50 ή 60 άδειες, αυτό θα ήταν ακατόρθωτο ή έχει συμβεί ώστε να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς με τη λειτουργία των ήδη υφιστάμενων σταθμών;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και άλλη ερώτηση ή είναι αυτή μόνο;
ΦΑΝΙΔΗΣ: Για σας είναι μόνο αυτή, έχω και μια επιστημονική για τον κ. Καψάλη.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σκηνή ζηλοτυπίας γιατί θυμάστε τι δήλωσε ο κ. Ρέππας, αλλά δεν θυμάστε τι είχα δηλώσει εγώ ως Εκπρόσωπος Τύπου της αντιπολίτευσης. Θα σας παραπέμψω στο αρχείο και θα διαπιστώσετε ότι από τότε σε συνεργασία με πολλούς καλούς τεχνικούς, σε δήλωσή μου είχα αναφέρει, ότι στην Αττική χωράνε τουλάχιστον 39 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Έγινε πάρα πολύ δουλειά, μπορεί να σας την αναλύσει ο κ. Καψάλης και είναι καθαρά τεχνική η αποτύπωση. Δεν υπάρχει δηλαδή, κανενός είδους άλλη σκέψη εδώ. Αυτός είναι ο αριθμός των ραδιοφώνων τον οποίο χωράει η Αττική. Εχετε κάτι περισσότερο κ. Καψάλη;
[img_assist|nid=1506|title=|desc=|link=none|align=right|width=296|height=197]ΚΑΨΑΛΗΣ: Απλώς να σας πω το εξής: Πρώτον, όπως στην Αττική θα έχετε δει στο κείμενο που έχετε, υπάρχει ένα μεικτό σενάριο όπου υπάρχουν δύο σταθμοί (για ιδιωτικούς μιλάμε), στην Πάρνηθα και οι 38 νομίζω ότι είναι στον Υμηττό. Δεύτερον: Όπως έδειξα και προηγουμένως, η μελέτη έλαβε υπόψη της τα εξής και θα δείτε ας πούμε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, ότι η συχνότητα σταματάει αυτή που θα παίζει από τον Χορτιάτη στο 101, αν θυμάμαι καλά. Και γιατί δεν προχωράει παραπάνω; Οι παρενοχλήσεις στο αεροδρόμιο, στα γινόμενα ενδοδιαμόρφωσης, είναι πάρα πολύ σοβαρή. Οτιδήποτε να προσθέσετε και σας το λέω είναι ψαγμένο 100 – 100 Κhrz, οτιδήποτε και να προσθέσετε από εκεί και πάνω άνετα θα μου πείτε, ωραία, από το 101 μέχρι το 108 δεν βάζω να παίξουνε, πόσοι χωράνε γιατί δεν τους έβαλες; Η απάντηση είναι αυτή και μόνο που σας λέω: Ό,τι και να πάτε να βάλετε, βάλτε σε ένα οποιοδήποτε εργαλείο σχεδιασμού, μια συχνότητα ακόμα από αυτές που είναι, βάλτε μια όποια θέλετε εσείς, εάν δεν ξεχειλίσει το ποτήρι, και θα βρείτε 30 χτυπήματα στο αεροδρόμιο, δεν θα βρείτε ένα, θα βρείτε 30 γιατί είναι οι συνδυασμοί που σας έδειξα. Λίγα μαθηματικά αν ξέρετε, θα πάτε το 29 ανά 2 και 29 ανά 3, θα δείτε δεκάδες χιλιάδες από συνδυασμούς από πίσω ανά 2 των 29 ή των 40 και ανά τριών των 40. Θα βρείτε λοιπόν χτύπημα, δεν είναι καπρίτσιο κανενός να σταματήσει τη ζώνη στο 101, είναι τεχνική ανάγκη.
[img_assist|nid=1507|title=|desc=|link=none|align=left|width=143|height=250]
ΦΑΝΙΔΗΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο εσάς. Έχετε προβλέψει πώς θα αντιμετωπίσετε τις παρεμβολές στα Δωδεκάνησα, για παράδειγμα, που γίνονται από τη Τουρκία με τις εκπομπές πολύ ισχυρών αναλογικών σημάτων;
ΚΑΨΑΛΗΣ: Προσέξτε, για τα Δωδεκάνησα και γενικότερα για τις όμορες περιοχές αυτό το οποίο ελήφθη υπόψη στην ITU ήταν: Στην ITU στη Διεθνή Τηλεπικοινωνιακή Ένωση, που είναι και η Ελλάδα και η Τουρκία κ.λ.π., υπάρχει μια βάση δεδομένων όπου μπαίνουν οι καταχωρήσεις των κρατών. Οι καταχωρήσεις, όχι επειδή απλώς πάει ένα κράτος και δηλώνει ότι έχω αυτούς τους σταθμούς να παίζω, όχι. Με συμφωνίες μεταξύ των κρατών και όχι μόνο και με κανόνες τις ITU έτσι ώστε το να κερδίσεις μια συχνότητα η οποία θα μπει στη βάση δεδομένων, της Γενεύης 84 για το ραδιόφωνο ή της Στοκχόλμης 61 παλαιότερα για την αναλογική τηλεόραση ή της Γενεύης 06 για την ψηφιακή τηλεόραση, αυτό είναι πραγματικά μια δουλειά η οποία πρέπει να γίνεται καθημερινώς. Ο έλεγχος που έχει γίνει για τα Δωδεκάνησα, μα για όλες τις περιοχές με τα όμορα κράτη, έχει να κάνει με τις επίσημες καταχωρήσεις της Τουρκίας, που είναι στη Γενεύη 84. Αυτές όντως δεν παρενοχλούν τις ελληνικές, αυτές που θα πρέπει και εμείς από τη μεριά μας να προσπαθήσουμε να τις περάσουμε μέσα στη βάση δεδομένων.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρωματικά αν μου επιτρέπετε σ’ αυτό, προ μηνός ίσως και λίγο παραπάνω περίπου, είχα την ευκαιρία απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που μου υπεβλήθη στη Βουλή να δώσω συγκεκριμένα στοιχεία για το εύρος της επέκτασης, στην οποία έχει προβεί η ΕΡΤ σε περιοχές όπως αυτές που αναφέρετε, προκειμένου να καλύπτονται από την δημόσια τηλεόραση. Και αν θυμάμαι καλά είναι παρόντες εδώ οι της ΕΡΤ ήδη, γύρω στις 170 τουλάχιστον επεκτάσεις, εννοώ τοποθετήσεις κεραιοσυστημάτων, για να μπορεί να έχει καλή κάλυψη η ΕΡΤ, έγινε σε δύσκολες περιοχές. Τα υπόλοιπα τεχνικά (δεν ακούγεται) στον κ. Χατζηδάκη.
ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Χατζηδάκη και κ. Υπουργέ οι Λαζάρηδες, αν δεν κάνω λάθος, είναι αρχαιολογικός χώρος στην Αίγινα. Η Αφαία είναι πάνω σε αρχαίο συνοικισμό.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, άλλο οι Λαζάρηδες, άλλο η Αφαία.
ΦΑΝΙΔΗΣ: Δεν είναι οι Λαζάρηδες, λοιπόν…
ΚΑΨΑΛΗΣ: (δεν ακούγεται)
ΦΑΝΙΔΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΣΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα ένα ερώτημα σε σας να απευθύνω κ. Ρουσόπουλο και ένα στον καθηγητή. Κατ` αρχήν, να ξεκινήσω με μία διευκρίνιση. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Κορίνθου αναφέρετε 15 άδειες στον Οσιο Πατάπιο και άλλες 7 στο Κανάρι. Στην ίδια περιοχή δηλαδή, μιλάμε για 22 αθροιστικά ή για 15 συν 7 δευτερεύουσες που πλεονεκτικά θα δοθούν σε κάποιους από τους 15;
ΚΑΨΑΛΗΣ: Μιλάμε για 15 από τον Οσιο Πατάπιο, δυνατότητες, όχι άδειες, με την έννοια ότι μπορεί οι άδειες να είναι ποιος θα αδειοδοτηθεί. Δεν το ξέρω εγώ αυτό καθόλου. Εγώ ξέρω ότι έχουμε δυνατότητα 15 συχνοτήτων από τον Οσιο Πατάπιο, άρα εν δυνάμει 15 άδειες και 7 εν δυνάμει από το Ξυλόκαστρο.
ΜΑΣΟΥΡΗΣ: Προς τον κ. Ρουσόπουλο. Η προκήρυξη αυτών των αδειών θα σημάνει και την ενεργοποίηση του νέου νόμου που έχει ψηφιστεί, ο οποίος γνωρίζετε βέβαια πως έχει κάποιες αδικίες. Για παράδειγμα, σε ενημερωτικούς σταθμούς υποχρεώνει σε έξι άτομα προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι έξι άτομα είναι το ίδιο βάρος για όλους τους σταθμούς, είτε αυτοί εδρεύουν στην Κόρινθο, στο Αργος, σε μικρές περιοχές, είτε στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα ή στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε περιοχές με ισχυρότερη οικονομία, που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό είναι μια παράμετρος. Και μια δεύτερη, πώς θα διαφυλάξετε τη συνέχεια αυτών των αδειών; Δηλαδή, κάποιοι μπορεί να πουν «ναι, θα τα κάνουμε», θα πάρουν την άδεια και μετά από δύο χρόνια θα διώξουν τον κόσμο που έχουν προσλάβει, δεν θα πληρώνουν το αντίτιμο στο Υπουργείο, αλλά θα συνεχίζουν να εκπέμπουν;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ν.3592 έχει μια σειρά προβλέψεων, οι οποίες απαντούν και στα δύο ερωτήματά σας. Κατ` αρχάς, εσείς θυμάστε τον αριθμό έξι, προφανώς γιατί αναφέρεται στη δική σας περιοχή. Ωστόσο, ο Ν.3592 έχει κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό, την πληθυσμική κάλυψη. Και με βάση αυτές τις κατηγορίες, ορίζει τον ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων, προσωπικού -τεχνικού ή άλλου προσωπικού- το οποίο πρέπει να εργάζεται, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που έχει μια τέτοιου είδους ευαίσθητη και ιδιαίτερου χαρακτήρα επιχείρηση. Σε ό,τι αφορά την τήρηση του νόμου: Η τήρηση του νόμου είναι αποτέλεσμα βούλησης της Πολιτείας, η οποία έχει αποδειχθεί και θα αποδειχθεί ακόμη περισσότερο όταν ξεκαθαρίσει πια το τοπίο. Διότι, αντιλαμβάνομαι την πλευρά των επιχειρηματιών σε οποιαδήποτε μέρος της Ελλάδας όταν, είτε αυξάνουν τα κιλοβάτ, είτε αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κινήσεις που στο νέο χάρτη συχνοτήτων μέχρι τώρα δεν ήταν νόμιμες, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα επιχείρημα. Η Πολιτεία δεν όρισε το τοπίο, άρα και εμάς δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε τους περιορισμούς που λέτε. Τώρα, επιβάλλονται περιορισμοί, αφού η Πολιτεία έχει ορίσει το τοπίο. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι Ανεξάρτητη Αρχή για το περιεχόμενο του προγράμματος, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα ελέγξει με τις τεχνικές δυνατότητες που διαθέτει -και είναι μοντέρνες από ό,τι γνωρίζω- την τήρηση και το νόμου και του χάρτη φυσικά, ούτως ώστε να μην μπορεί κάποιος παράνομος, ή οποιοσδήποτε παράνομος, να καταλύει το περιβάλλον του χάρτη, να υπονομεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα οποιασδήποτε μικρής ή μεγαλύτερης επιχείρησης και φυσικά να υπονομεύει και τον πλουραλισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (δεν ακούγεται)
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπονται από το νόμο και σας θυμίζω ότι έχουμε πρόβλεψη και για την επόμενη αδειοδότηση αρνητικής μοριοδότησης. Υπάρχει, δηλαδή, αρνητική μοριοδότηση ανάλογα με τις ποινές τις οποίες δίδονται σε κάποιο ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα επί τεχνικών ζητημάτων. Μιλάμε για 357 συχνότητες, οι οποίες μπορούν να φέρουν 1328 κανάλια, πανελλαδικά; Είναι έτσι; Το λέω σωστά; Στον κ. Καψάλη απευθύνομαι.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Μην μπερδέψουμε τα δύο, το 457 αναφέρεται σε περιοχές απονομών, όπως λέγονται. Τώρα, πλέον, έχουμε περάσει στις εκχωρήσεις. Εδώ, πλέον, μια συχνότητα μπορεί να παίξει από 10 κέντρα εκπομπής, ενώ προηγουμένως μέσα σε μια περιοχή αυτό θα ήταν μια συχνότητα σε μια απονομή, τώρα είναι 10 συχνότητες, 10 εκχωρήσεις. Το καταλάβατε;
ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατανομή των καναλιών…
ΚΑΨΑΛΗΣ: Επειδή είναι τεχνικό, όπως το ζητήσατε, δεν ξέρω αν το καταλάβατε.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή δεν το κατάλαβα και φαντάζομαι ότι δεν το κατάλαβαν και άλλοι συνάδελφοι μαζί μου…
ΚΑΨΑΛΗΣ: Για να το καταλάβετε, σας λέω το εξής: Υπάρχουν δύο πράγματα στην ITU. Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει και πιο εύκολο. Υπάρχουν δύο πράγματα: Το ένα λέγεται «απονομές», το άλλο λέγεται «assigment». Για να το καταλάβουμε. Το «απονομές» σημαίνει ένα κομμάτι περιοχής, μια συχνότητα. Και αυτό σημαίνει ότι έξω από αυτή την περιοχή –στην IΤU, τώρα, μιλάω, έτσι- δεν πρέπει να βγει το σήμα πάνω από κάποια όρια. Σας το λέω όσο πιο περιγραφικά μπορώ. Το «assigment» σημαίνει βουνοκορφή, κεραία, πομπός και συχνότητα. Κατά συνέπεια, για να καλύψω εγώ την «απονομή» πλήρως, μπορεί να χρειαστώ μία βουνοκορφή, δύο βουνοκορφές, πέντε βουνοκορφές. Στην ψηφιακή τηλεόραση, αυτό μπορεί να γίνει στην ίδια συχνότητα, αλλά ο αριθμός, η μια «απονομή» που μπορεί να αντιστοιχίζεται σε περισσότερα του ενός «assigments», ισχύει. Μπορεί μία «απονομή» να είναι δέκα «assgments».
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας το πω εγώ πιο δημοσιογραφικά. Αυτό που θέλετε να γράψετε αύριο, ότι ο Ρουσόπουλος φτιάχνει 1500 κανάλια για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση ότι φτιάχνει πολλά κανάλια, δεν προκύπτει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να καταλάβουμε τι γίνεται.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αστειευόμαστε κιόλας, αγαπητή μου.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Αντίθετα. Ρωτώ, ακριβώς το αντίθετο. Πόσα κανάλια δίνει ο Ρουσόπουλος;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο βγαίνει, είναι 8 ανά περιφέρεια και όπως ορθώς επισήμανε, είναι περίπου 8. Σε δύο περιφέρειες μόνο είναι, νομίζω, 12 συχνότητες.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Δώδεκα συχνότητες.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Τριάντα έξι κανάλια, δηλαδή.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ψηφιακές εννοώ.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Για να κατανοήσω, επειδή το είπατε τεχνικά, αλλά δεν εννοούσατε αυτό.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Για πείτε μου.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Εσείς θέλατε τον αριθμό των καναλιών.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Και αυτό θέλω. Και το ένα και το άλλο.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Το άλλο, είναι έτσι όπως σας το είπα. Δυστυχώς, καλύτερα δεν γίνεται. Όσον αφορά τον αριθμό των καναλιών, υπάρχει στο τέλος της παρουσίασης που βλέπετε ποια συχνότητα, πόσες συχνότητες θα πάνε για να καλυφθεί το πρόγραμμα της ΕΡΤ, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών κ.ο.κ. Έχουμε, λοιπόν, σε κάθε περιοχή 12 συχνότητες, 12 layers, στρώματα δηλαδή. Γιατί μια περιοχή, αν κοιτάξετε μια οποιαδήποτε περιοχή, θα δείτε ότι έχει δύο sfl, για να δείτε πώς γίνεται η αριθμητική. Σε κάθε ένα από αυτά τα δύο sfl, είναι 12 συχνότητες. Για να καλύψει μια τετράδα σταθμών όλη αυτή την περιοχή, χρειάζεται δύο συχνότητες, επειδή καλύπτεται από δύο sfl. Κατά συνέπεια, αν κάνετε την απλή άθροιση, θα δείτε ότι κάθε περιοχή χωράει 12 κανάλια ολόκληρα. Δώδεκα κανάλια, όχι τηλεόρασης. Μέσα σε κάθε κανάλι, μπορεί να παίξουν από ένας έως τέσσερις σταθμοί. Αν είναι, ας πούμε, το χρηστικό κανάλι ή αν είναι το dvdx, θα έχει άλλες υπηρεσίες.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Για όλη τη χώρα.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Για όλη τη χώρα, λοιπόν, έχουμε 12 στρώματα. Εκτός από το βόρειο Αιγαίο που έχουμε 10 και το Καστελόριζο που έχουμε 8.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ :Να προσθέσουμε ότι μεγάλο μέρος των συχνοτήτων, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Καψάλη, το είπε και ο κ. Χατζηδάκης. Θα χρησιμοποιηθεί για άλλες δράσεις. Επίσης, να σημειώσουμε ότι είναι άλλο ο αριθμός τον οποίο χωράει και άλλο ο αριθμός των αδειών. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυτό δεν ορίζεται σήμερα στο χάρτη.
ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτή η άρτια τεχνικά μελέτη θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον ως προς την πολιτική να έχουμε περιφερειακά κανάλια και τοπικά ραδιόφωνα, αν την προωθήσετε στον κ. Παυλόπουλο να κάνει τον «Καποδίστρια ΙΙ», σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, διότι με την (δεν ακούγεται) που μας λέει εδώ στο χάρτη, η περιφέρειά μας, ο σταθμός μας μπορεί πλέον να καλύψει όχι όλη τη Φθιώτιδα, σχεδόν όλη τη Βοιωτία, λίγο από Φωκίδα, σχεδόν ολόκληρη την Ευρυτανία και 1/3 της Εύβοιας χωρίς την Χαλκίδα. Στο ραδιόφωνο, που είναι ενημερωτικό, έχουμε τρεις πιθανότητες να επιλέξουμε για να πάρουμε μια άδεια, γιατί μια δικαιούμαστε. ΄Η να καλύψουμε τη Λαμία και τη δυτική Φθιώτιδα βάσει ενός χάρτη ή να καλύψουμε από το Χλωμό τη δυτική Λοκρίδα, είτε να επιλέξουμε να πάμε στη Βλυχάδα και να καλύψουμε μόνο το πέταλο του Μαλιακού. Ούτε το νομό Φθιώτιδας ολόκληρο δεν μπορούμε να καλύψουμε. Σας ρωτώ, λοιπόν: Υπάρχει πρόθεση να υπάρξει μια ευελιξία, ώστε ένας ενημερωτικός σταθμός που θέλει να καλύψει τον υπάρχοντα νομό, εκτός αν αλλάξουν τα πράγματα, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μόνο το νομό του και τίποτα παραπέρα; Είναι πολύ σοβαρό αυτό το ζήτημα στο συγκεκριμένο παράδειγμα που σας λέω. Τι θα ενημερώσουμε; Τους Λαμιώτες και τη δυτική Φθιώτιδα, το πέταλο του Μαλιακού ή τη δυτική Λοκρίδα, Τιθωρέα, Ελάτια και τους λοιπούς; Και όσον αφορά την τηλεόραση, εμείς συρρικνωνόμαστε, αν και νομίζω ότι είμαστε ένας σταθμός που έχει παρουσιάσει έργο, τώρα αναγκαζόμαστε να περιοριστούμε και να εξηγήσουμε σε όλους αυτούς που μας βλέπουν μέχρι σήμερα, γιατί δεν θα μας βλέπουν αύριο, εκτός του το ότι έχουμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία συνεχώς καταθέτει αιτήματα στο σταθμό μας «να σας βλέπουμε και εμείς». Και αυτό είναι φυσικό, όταν σε βλέπει η βόρεια Βοιωτία, γιατί να μη σε βλέπει και η Βοιωτία του Κορινθιακού.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέσατε πολλά θέματα μαζί. Θα σας απαντήσω γενικά: Πρώτον, είναι γνωστό ότι οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι τώρα, έχει γίνει κατόπιν διαβούλευσης. Αρα, λοιπόν, και πριν κατατεθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, να υπογραφεί, θα ακολουθήσει κάποιου είδους διαβούλευση. Μη συγχέουμε το τεχνικό μέρος, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει ερωτήματα –προβλήματα κατά τη γνώμη σας- ζητήματα που ανακύπτουν, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει μεν το τεχνικό αυτό μέρος, αλλά θα έχει προηγηθεί κάποιου είδους διαβούλευση. Εγώ, λαμβάνω πάντα υπόψη μου –και όλη η κυβέρνηση πιστεύω- τις παρατηρήσεις που γίνονται. Δεύτερον, αντιλαμβάνομαι τη θέση σας (παρότι θα μπορούσαμε να συζητούμε το ίδιο και με άλλους από τις διάφορες περιοχές της χώρας μας), αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι όταν έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, η επανατοποθέτηση πάνω στο χάρτη αρχίζει και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, αλλά και ωφελήματα. Γιατί δεν είναι μόνο προβλήματα που δημιουργούνται, εγώ πιστεύω ότι δημιουργούνται μεγαλύτερα ωφελήματα. Για παράδειγμα, στις περιφερειακές τηλεοράσεις, όταν σταματάς πια το φαινόμενο της τοπικής τηλεόρασης που πρέπει να είναι και παγκόσμιο φαινόμενο και δίνεις τη δυνατότητα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό να είναι περιφερειακής εμβέλειας, να μπορεί να έχει μεγαλύτερο κοινό, περισσότερα έσοδα, καλύτερη αποτελεσματικότητα επιχειρηματική και ουσιαστικότερη ψυχαγωγία και ενημέρωση, δημιουργείς καλύτερες συνθήκες. Η προβληματική την οποία αναπτύσσετε δεν μας αφήνει αδιάφορους. Είμαι βέβαιος ότι στη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών θα υπάρξουν συζητήσεις που μπορούν, όχι να αλλάξουν το χάρτη συχνοτήτων -γιατί ο χάρτης συχνοτήτων είναι ένα τεχνικό ζήτημα, δεν είναι πολιτική επιλογή, πολιτική απόφαση, όπως ερωτήθην προηγουμένως- ο χάρτης είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Αυτή είναι η χώρα, έτσι γίνεται. Γιατί θα μπορούσε κάποιος να πει «αντί να κάνετε 8 ή 10 περιφέρειες, κάντε τις 4 ή 3». Πίσω από το ερώτημά σας κρύβεται αυτό που επί χρόνια –γιατί έτσι μεγαλώσαμε όλοι- συνηθίσαμε. Μεγαλώσαμε με τη λογική του νομού και της νομαρχίας. Αυτή η λογική, όπως σωστά είπατε, και στον «Καποδίστρια ΙΙ» αλλάζει. Δεν έχει ταυτιστεί το ένα με το άλλο. Γιατί είναι βέβαιον ότι οι περιφέρειες και στη μια περίπτωση και την άλλη, είναι και θα είναι διαφορετικές. Εννοώ περιφέρειες χαρτών συχνοτήτων και περιφέρειες διοικητικής διαίρεσης της χώρας. Θέλω, όμως, να σημειώσω το εξής: Είπα κάτι για την τηλεόραση, η οποία γνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια επιχείρηση πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από ό,τι το ραδιόφωνο. Επιχειρήσαμε και επιχειρούμε –πέραν των εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών- να έχουμε ευρύτερης περιφερειακής εμβέλειας σταθμούς. Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο που είναι επιχείρηση μικρότερου κόστους και κυρίως άλλου χαρακτήρα, θέλω να υπενθυμίσω ότι στη χώρα μας διατηρεί τον τοπικό του χαρακτήρα. Αλλιώς αντιμετωπίζεται το ένα θέμα και αλλιώς το άλλο. Δεν ξέρω πόσο σας ικανοποιεί η απάντηση που σας έδωσα, αλλά πάντως η μέχρι τώρα πράξη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταξύ μας διαβούλευση και με τους συνεργάτες μου, έχει αποδείξει ότι η κυβέρνηση στη διάρκεια των τεσσερισήμισι ετών έχει συζητήσει πολύ ανοικτά, έντονα μερικές φορές, αλλά με τάση να τείνει ευήκοον ους προς την άλλη πλευρά, θεωρώντας ότι δεν είναι η άλλη πλευρά αντιπάλων, αλλά ουσιαστικά όλοι μαζί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Όταν αφήνεις και γιγαντώνεται ένα φαινόμενο, δημιουργούνται προϋποθέσεις, μικρά ή μεγάλα συμφέροντα –η έννοια «συμφέρον» δεν έχει κατά ανάγκη πολιτικό χαρακτήρα τουλάχιστον στη δική μου γλώσσα- είναι πολύ δύσκολο να ξαναθέσεις τα πράγματα σε μια νέα τάξη, από την αρχή. Η προσπάθεια, πάντως, δεν έχει τελειώσει.
ΧΡΟΝΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Στις κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, όπως μας είπατε, θα υπάρχουν και κάποια μέτρα που θα αποτρέπουν αυτούς που σήμερα παρανομούν στο φάσμα των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να υπάρχουν μέτρα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, γιατί υπάρχουν ήδη στους νόμους. Αυτό ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα αναλάβει καλύτερη δράση γιατί της λύνονται πια τα χέρια. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν έχεις ένα νομοθετικά ορισμένο τοπίο, είναι πολύ δύσκολο να επέμβει μια Ανεξάρτητη Αρχή και να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται.
ΧΡΟΝΑ: Γι` αυτό και υπάρχει και μεγάλη δράση παρανομούντων.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το ερώτημα με την κότα και το αυγό. Από τη στιγμή που ξεκίνησε, εδώ και μια 20ετία, η ραδιοφωνία που ονομάστηκε «ελεύθερη ραδιοφωνία», τότε –«μη κρατική» την ονόμαζα πάντοτε, παρόλο που ήμουν και μέλος του πρώτου πειράματος τότε, του Αθήνα 9,84- αλλά συνεχίστηκε με άναρχο τρόπο, και άργησε η Πολιτεία να ορίσει το τοπίο, δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα. Ακούστηκε προηγουμένως το ερώτημα για τους χάρτες συχνοτήτων, αρχικά ήταν 20-25 ο αριθμός και η ίδια κυβέρνηση τότε το πήγε στο 35. Ήρθε το ΣτΕ και νομιμοποίησε με την απόφαση που πήρε –δεν την κρίνω- αλλά ήταν απόφαση του ΣτΕ και μπήκαν και άλλοι στο χάρτη. Έρχεται σήμερα το Πολυτεχνείο και λέει «βάζω την υπογραφή μου κάτω από ένα σοβαρό εγχείρημα, γιατί δεν δέχομαι να συμβεί το οτιδήποτε στην αεροναυτιλία». Και το θεωρώ πολύ σοβαρή προσέγγιση. Επιτέλους!
ΧΡΟΝΑ: Επειδή οι γνώσεις μας δεν είναι πολύ εξειδικευμένες γύρω από όλα αυτά και προσπαθήσαμε λίγο να τα καταλάβουμε, αν μπορείτε να μας ανακεφαλαιώστε πόσες συχνότητες τηλεοπτικού σήματος, πόσες εκπομπές τηλεοπτικού σήματος σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να έχουμε με αυτό το χάρτη και πόσες ραδιοφωνικές αναλογικές.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διαβάσετε τις τελευταίες σελίδες του κειμένου που ανέφερε προηγουμένως ο κ. Καψάλης, θα το διαπιστώσετε. Κατ` αρχάς, ο χάρτης περιλαμβάνει τις περιφέρειες και εν συνεχεία βλέπετε σε κάθε περιφέρεια τον αριθμό των συχνοτήτων που είναι διαθέσιμες.
ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ: Κατ` αρχήν, αυτός ο χάρτης ψηφιακών έχει εγκριθεί, γιατί ήταν στα γραφεία της Ε.Ε., σύμφωνα και με ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προς έγκριση. Αυτός έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση ήρθε καθυστερημένα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είχε ήδη εγκριθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ήταν ο χάρτης για τη μετάβαση. Αυτός είναι ο χάρτης της οριστικής ψηφιακής Ελλάδας. Έτσι θα είναι η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή. Αυτό, όπως είπα προηγουμένως, θα περάσει από την ίδια διαβούλευση, με τους φορείς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ: Άρα, έχει εγκριθεί ο μεταβατικός χάρτης που περιέχει τα 22 σημεία και όχι τα 158.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο προηγούμενος ο οποίος αρχίζει να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου. Την 1η Νοεμβρίου, φέτος, τα κανάλια μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά με βάση το χάρτη που παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβρη και ο οποίος ήδη έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Είναι διαφορετικά στάδια, λίγο πολύπλοκο -πιστέψτε- και για εμάς.
ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω λίγο πρακτικά. Είπατε τώρα μόλις ότι από 1η Νοεμβρίου μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά τα κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι ένας τηλεοπτικός σταθμός ο ΑΝΤ1 ή το MEGA, ένας μεγάλος, μπορεί από 1η Νοεμβρίου να χρησιμοποιήσει κάποια από τα 22 σημεία εκπομπής αφού πρώτα βεβαίως καταργηθεί η αναλογική συχνότητα που εκπέμπει από εκεί και να εκπέμψει μόνος του;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς αυτό, όπως το διατυπώσατε. Η δυσκολία, εκτός των άλλων που είπα προηγουμένως ότι δηλαδή έχουμε ένα τοπίο που διαμορφώθηκε, αφού, λοιπόν, διαμορφώθηκε και γέμισε η μπάντα, να το πω έτσι όσο πιο απλά μπορώ, έπρεπε να έρθει η Πολιτεία και να φτιάξει ένα χάρτη συχνοτήτων για το αναλογικό περιβάλλον. Αυτό που σήμερα ξέρουμε ως τηλεόραση: Η αναλογική τηλεόραση. Αυτός έγινε πριν από ένα χρόνο και πλέον. Έπρεπε να έρθει να φτιάξει -και αυτό ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα- ένα δεύτερο χάρτη συχνοτήτων, ο οποίος θα προβλέπει την ταυτόχρονη μετάδοση και σε αναλογικό περιβάλλον και σε ψηφιακό. Αφού έγινε αυτό, διότι έπρεπε ουσιαστικά να περιορίσει το κομμάτι του αναλογικού και να αρχίσει να αναπτύσσεται το κομμάτι του ψηφιακού, εγκρίθηκε η ΚΥΑ που σας είπα προηγουμένως και αρχίζει από 1η Νοεμβρίου. Αυτό αρχίζει από 1η Νοεμβρίου. Η παράλληλη μετάδοση. Οι τηλεοράσεις θα μεταδίδουν και ψηφιακά, όσες το επιθυμούν, και αναλογικά, όσες δεν το επιθυμούν ή μόνο αναλογικά όσες δεν το επιθυμούν. Ωστόσο στον 3592 προβλέψαμε ότι μετράει η εμπειρία αυτών που έχουν ψηφιακή πιλοτική μετάδοση για την αδειοδότηση. Κατά συνέπεια, εκτιμώ πως αν όχι όλα τα κανάλια -κάθε επιχείρηση έχει συμφέρον να αρχίσει από την 1η Νοεμβρίου, 30 Νοεμβρίου, πάντως μέσα στο χρόνο- να γράφει ώρες ή μόρια να το πω έτσι πιο εκλαϊκευμένα.
ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ: Με συγχωρείτε που κάνω συνεχείς ερωτήσεις, για να διαφωτιστούμε.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα πρόβλημα. Γιατί ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Αυτό μπορεί να γίνει πριν δημιουργηθεί ο φορέας διαχείρισης δικτύου; Δηλαδή, ο φορέας διαχείρισης δικτύου που κάνουν τώρα η ΕΡΤ μαζί με τους πανελλαδικούς σταθμούς, δεν πρέπει να προηγηθεί κάπως (δεν ακούγεται).
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε να γίνει και έτσι, αλλά θα μπορούσα να σας πω ότι η ημερομηνία - κλειδί της 1ης Νοεμβρίου, είναι και μια ημερομηνία η οποία θα πιέσει τόσο την ΕΡΤ όσο και τους ιδιώτες να προχωρήσουν πιο γρήγορα.
ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ: Ένα τελευταίο θα ήθελα να ρωτήσω. Για τα ραδιόφωνα. Για την Αττική βλέπω ότι υπάρχουν σύνολο 40 αδειών. Φαντάζομαι σε αυτές είναι εκτός τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, η Βουλή –που μάθαμε σήμερα ότι πρόκειται να βγάλει ραδιοφωνικό σταθμό- και είναι και τα κομματικά ραδιόφωνα;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΡΤ είναι ούτως ή άλλως εκτός. Τα υπόλοιπα θα είναι εντός.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Και η Βουλή.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Συγνώμη, ΕΡΤ και Βουλή. Για τη Βουλή θέλω να σας κάνω μια ειδική αναφορά. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που υπήρχε πρόβλεψη σε νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αν θυμάμαι καλά ήταν ο 2328/95, που προέβλεπε ραδιόφωνο μέσα από την ΕΡΤ, όπως προέβλεπε και τηλεόραση μέσα από την ΕΡΤ. Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή, επί εννέα χρόνια ακριβώς, δεν έγινε το ραδιόφωνο της Βουλής. Θεωρούμε ότι είναι σημαντική υποχρέωση να ενημερώνει και για τις επιτροπές και για την Ολομέλεια, φυσικά, της Βουλής τους πολίτες σε όλη τη χώρα και γι` αυτό προχωρούμε με την πολύ καλή συνεργασία όλων ημών και του Προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα στη δημιουργία προϋποθέσεων για να μπορεί να εκπέμψει ραδιόφωνο της Βουλής.
ΜΑΛΑΣ: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει γενικώς μια πολύ μεγάλη κουβέντα σε σχέση με τη χρήση των συχνοτήτων που θα περισσέψουν από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και για την κάλυψη του γεωγραφικού ψηφιακού χάσματος και για άλλες χρήσεις. Εδώ σήμερα, ακούω μόνο κάτι για χρηστικές υπηρεσίες και αναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν και άλλου είδους χρήσεις από άλλου είδους τεχνολογίες, ίσως mobile broadband. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλω να ξέρω ποια είναι η σκέψη εδώ. Δεύτερον, αναφορικά με το DVBH υπάρχει ένας δίαυλος που θα αφιερωθεί σε αυτό το κομμάτι. Πώς σκοπεύετε να το διαχειριστείτε; Δηλαδή, θα υπάρξουν τέσσερα κανάλια mobile TV που θα είναι διαθέσιμα, το οποίο θα το διαχειρίζεται κάποιος φορέας; Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό γιατί είναι μόνο ένας; Τώρα αν θα έχει μέλλον αυτή η ιστορία είναι άλλο θέμα.
ΚΑΨΑΛΗΣ: Θα σας απαντήσω εάν θέλετε εν μέρει, όσον αφορά το τεχνικό μέρος της ερώτησης. Όσον αφορά το ψηφιακό μέρισμα, το οποίο το έχετε και μπροστά σας, που είναι οι άλλες υπηρεσίες, σας είπα και προηγουμένως, ότι ήδη αυτή τη στιγμή στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU, γίνονται μελέτες. Έχουν συγκροτηθεί πολλές ομάδες εργασίας της ITU από τεχνικούς καθαρά, οι οποίοι προσπαθούν να συντάξουν προδιαγραφές για τη συλειτουργία μέσα στην ίδια ζώνη των UHF συχνοτήτων και άλλων broadband υπηρεσιών. Αυτό είπα και προηγουμένως. Επομένως αυτή τη στιγμή σε καμία χώρα το ψηφιακό μέρισμα, ενώ όπως θα δείτε με βάση αυτό το χάρτη συχνοτήτων, θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι ψηφιακό μέρισμα είναι ότι δεν βλέπετε εδώ είναι ψηφιακό μέρισμα σε κάθε περιοχή. Το αντιλαμβάνεστε; Σε κάθε περιοχή βλέπετε 12 συχνότητες να χρησιμοποιούνται από το σύνολο των 46. Λες: Το υπόλοιπο τι είναι; 24 χρησιμοποιούνται; Μέχρι τις 46 πόσες είναι; 22 κανάλια. Επί της ζώνης σου αυτό είναι μέρισμα. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι και το μέρισμα για να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να μην παρενοχλεί την τηλεοπτική λήψη. Και γι` αυτό το λόγο η ITU –και πιστέψτε το- έχει ομάδες εργασίας που δουλεύουν από Κορέα μέχρι Σιγκαπούρη και Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλο τον κόσμο ομάδες εργασίας γιατί είναι παγκόσμιος οργανισμός, όπως σας είπα, οι οποίες προσπαθούν ακριβώς να δουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τη συλειτουργία των broadband και της ψηφιακής τηλεόρασης στην ίδια ζώνη συχνοτήτων.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γίνεται όντως συζήτηση για το ψηφιακό υπόλοιπο, μέρισμα αλλά δεν έχει καταλήξει πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς, αν και φαίνεται πολύ κοντά το 2012 ή το 2015. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια θα ακολουθήσουμε κι εμείς συζητώντας με τους εταίρους μας την πολιτική αυτή η οποία θα συναποφασιστεί και ελπίζω, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει συναποφασιστεί αυτή η πολιτική. Δεν προτιθέμεθα δηλαδή να κινηθούμε σε άλλες λογικές από αυτές που θα κινηθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο που είπατε, ανακοινώνουμε σήμερα το ότι υπάρχει μια συχνότητα για το DVBH, δηλαδή μια συχνότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τέσσερα κανάλια που είπατε, αλλά λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η χρήση αυτής της συχνότητας, με τι τρόπους, με τι οικονομικά ανταλλάγματα, με τι διαδικασίες, θα ανακοινωθούν όταν θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα. Σήμερα είμαστε έτοιμοι -και θεωρώ πάρα πολύ γρήγορα- πολύ γρηγορότερα απ` ότι ανέμενε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και πολλοί άλλοι ίσως στη χώρα μας- για το σημαντικό ζήτημα της ολοκλήρωσης των βημάτων για να πάμε στην καθαρά ψηφιακή εποχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί του διαδικαστικού θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Σύμφωνα με το νόμο για τη συγκέντρωση για την πιλοτική λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην ψηφιακή τηλεόραση, δεν απαιτείται άδεια από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινώς δεν το θυμάμαι. Δεν είμαι πρόχειρος αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος, απαιτείται (δεν ακούγεται)…
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω –δεν το θυμάμαι ακριβώς- αλλά ίσως είναι μια δήλωση ότι προχωράει σε αυτή την ψηφιακή εκπομπή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι νομίμως λειτουργούντες σταθμοί μπορούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περάσουν δηλαδή από τη διαδικασία της αίτησης του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσοι θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσοι θα θελήσουν να κάνουν ψηφιακή τηλεόραση θα περάσουν μετά το Προεδρικό Διάταγμα στην υποψηφιότητα. Όσοι θελήσουν να μπουν στη μετάβαση, οι νομίμως λειτουργούντες μπορούν να μπουν, θα χρειαστεί να κάνουν μια πολύ απλή διαδικασία, αν θυμάμαι καλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι απλοί όντως.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί, όπως θα διαπιστώσετε, στον 3592 σε πάρα πολλά θέματα από το παρελθόν, για να βοηθηθεί η αδειοδότηση και για τα ραδιόφωνα και για τις τηλεοράσεις.
ΚΟΚΚΙΝΗΣ: Ήθελα να πω το εξής: Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συζήτηση σχετικά με τον πάροχο που γίνεται από τους σταθμούς της εθνικής εμβέλειας με την ΕΡΤ. Στη συζήτηση αυτή και στο διάλογο θα συμμετέχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας ή θα πρέπει να αναζητήσουν μια λύση σε ό,τι αφορά τον πάροχο; Δηλαδή, θα πρέπει εμείς να απευθυνθούμε κάπου αλλού, να κάνουμε κάτι μόνοι μας ή θα μπούμε κι εμείς στο γενικότερο πακέτο; Το ένα θέμα είναι αυτό και το άλλο θέμα είναι ότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο χάρτης αυτός των συχνοτήτων των περιφερειών ιδιαίτερα, είναι ένας χάρτης τηλεπικοινωνιακής κάλυψης. Δηλαδή, σε πολλές περιπτώ[img_assist|nid=1508|title=|desc=|link=none|align=right|width=385|height=208]σεις δεν καλύπτονται, η περιφέρεια Θεσσαλίας σε μας δηλαδή, όπως τα (δεν ακούγεται) του νομού Λάρισας ή το Ανατολικό Πήλιο. Αυτό το θέμα που ετέθη κιόλας και στην επιστημονική ομάδα ήταν αν μπορεί να καλυφθεί με αναμεταδότες ή εντός περιοχής κάλυψης ή εκτός περιοχής κάλυψης για την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη της περιοχής μας. Γιατί με τα κέντρα εκπομπής, αυτά που υπάρχουν, που δίδονται στη Θεσσαλία, δεν καλύπτεται ο νομός Λάρισας εξολοκλήρου ή ο νομός Μαγνησίας. Ένα θέμα είναι αυτό. Η τρίτη ερώτηση είναι η εξής: Μια επιχείρηση μπορεί σύμφωνα με το νέο νόμο 3592, μπορεί να υποβάλει αίτηση για έναν ενημερωτικό σταθμό και για τρεις μουσικούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή πάλι ο νέος χάρτης συχνοτήτων, το νέο πλαίσιο αδειοδότησης αφορά τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και όχι ευρύτερη κάλυψη του νομού. Το ερώτημά μας που αφορά την περιφέρεια και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία είναι το εξής: Επειδή εμείς καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι από την περιοχή του Πηλίου, το οποίο αυτή τη στιγμή φεύγει από το κέντρο εκπομπής, θέλουμε να ρωτήσουμε γενικότερα, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε τρεις – τέσσερις περιοχές σε όλη την Ελλάδα: Εάν ένας ενημερωτικός σταθμός που απασχολεί δημοσιογράφους –που εμείς έχουμε πάνω από 50–60 άτομα προσωπικό- έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει, στο ραδιόφωνο πάντα, έως τρεις όμορες περιοχές, να υποβάλει αίτηση για αδειοδότηση, όπως συμβαίνει στους μουσικούς σταθμούς; Δηλαδή, αν εγώ καταθέσω αίτηση ως μουσικός σταθμός, εάν πληρώ τις προδιαγραφές, μπορώ να πάρω τρεις άδειες στη Θεσσαλία; Σε τρεις νομούς να εκπέμπω, αυτό αν μπορεί να γίνει στο ενημερωτικό ραδιόφωνο που έχει και μια έννοια στο πλαίσιο της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, εν πολλοίς, έχει δοθεί απάντηση νωρίτερα. Ισχύουν τα ίδια. Στο τρίτο σκέλος του ερωτήματος, θέλω να σας πω ότι δεν είναι ένα καπρίτσιο της Πολιτείας, είναι το 14/9 του Συντάγματος, έτσι ακριβώς όπως ερμηνεύθηκε στο νόμο 3592. Απαντάει, λοιπόν -και εκεί ο 3592- ότι ζητήματα συγκέντρωσης ορίζονται με τον τρόπο που είπαμε. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί κάποιος να έχει περισσότερους ενημερωτικούς σταθμούς. Μπορεί να έχει περισσότερους ψυχαγωγικούς σταθμούς συν τον ενημερωτικό σταθμό, ακριβώς γιατί θα σκόνταφτε διαφορετικά στο νόμο για την συγκέντρωση και κατά συνέπεια και στο 14/9 του Συντάγματος. Είναι δηλαδή βασική συνταγματική αρχή η δυνατότητα αυτή. Σας θυμίζω ότι το 14/9 αναφέρει ότι δεν μπορεί να έχει κάποιος περισσοτέρων του ενός ενημερωτικών μέσων επικοινωνίας. Περισσοτέρων του ενός. Είναι σαφές αυτό. Τώρα, το πρώτο κομμάτι που είπατε για το φορέα, είπα και προηγουμένως, ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την ΕΡΤ ως ανώνυμη εταιρεία που συνεργάζεται με άλλες ανώνυμες εταιρείες. Είναι βέβαιο, και πιστεύω ότι θα το διαπιστώσετε στην πράξη, ότι μπορείτε να συζητήσετε με την ΕΡΤ, με τους ιδιώτες, να διευκρινίσετε, να συμμετάσχετε με τους τρόπους εκείνους που επιχειρηματικά πια θα βρείτε μεταξύ σας. Δεν μπορεί να παρέμβει, ούτε είναι δόκιμο να παρέμβει η Πολιτεία σε αυτό. Θυμίζω πάντως ότι ο 3592 προβλέπει όχι έναν ενιαίο φορέα. Θα μπορούσε να συγκεντρωθεί και μια σειρά επιχειρηματιών είτε είναι στην Αθήνα, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα και να δημιουργήσουν ένα δικό τους φορέα. Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον ήδη υπάρχοντα, θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι οικονομοτεχνικά τους συμφέρει να πληρώνουν κάποιο ενοίκιο. Δεν ξέρω, δεν θέλω να μπω στη διαδικασία αυτή γιατί δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα λύσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει βάλει το βασικό πλαίσιο στο νόμο και από κει και πέρα είναι ένα θέμα συζητήσεων μεταξύ σας.
ΦΕΛΟΥΡΗΣ: Τυγχάνει να είμαι και πρόεδρος του Συνδέσμου Χειριστών Ιδιοκτητών Αεροσκαφών Ελλάδος. Οπότε ερχόμενος στο σημείο της παρεμβολής και της παρενόχλησης, μάλλον, των συχνοτήτων, πάρα πολύ σωστά ο κ. Καψάλης έχει κάνει καταπληκτική δουλειά και είμαι υποχρεωμένος από τη θέση και των δύο ιδιοτήτων, να του δώσουμε συγχαρητήρια για τον κόπο που έχει κάνει και αυτός και οι συνεργάτες του. Για ένα άλλο ακόμα που δεν έχει λεχθεί είναι ότι κατάφερε να κερδίσουμε έναντι των γειτονικών χωρών πάρα πολλές συχνότητες που πραγματικά ήταν χαμένες. Και αυτό το ξέρουν οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι. Εγώ, λοιπόν, είμαι υποχρεωμένος να τον ευχαριστήσω για τον κόπο που έχει κάνει. Είναι γεγονός βέβαια ότι στην ανάλυση των περιοχών και συχνοτήτων μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές. Δεν σας κρύβω ότι με ικανοποίησε –εμένα προσωπικά και θέλω να πιστεύω το σύνολο των συναδέλφων- η δήλωσή σας, κύριε Ρουσόπουλε, που είπατε ότι θα υπάρξουν κάποιες διαβουλεύσεις που μέσα από αυτές θα μπορέσουμε να διορθώσουμε ή να συμπληρώσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποια κακώς κείμενα, πράγματα που εκ λάθους ή από παραδρομή και ποτέ δεν σκεφθήκαμε ότι είμαστε σε αντιπαράθεση. Απλώς, είπατε τη λέξη συμφέροντα που πραγματικά με την καλή έννοια τα δεχόμεθα και έχουμε πραγματικά τα συμφέροντα τα οποία περισσότερο έχουν αντίκτυπο στο να διατηρηθεί το μέσον που εμείς διαχειριζόμαστε και επιτελούμε κάποιο σκοπό. Ο σκοπός είναι η ενημέρωση βασικά και η επιμόρφωση των κατοίκων σε όλα αυτά τα θέματα που δεν μπορούν τα πανελλαδικής και εθνικής εμβέλειας να αντιμετωπίσουν. Γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα με την περιοχή μας, διότι μας ξέρουν, τους ξέρουμε, ξέρουν το γείτονά τους. Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να κρατήσω σαν πρόεδρος της ΕΤΕΠ και του ΣΧΙΑ τη δική σας δήλωση ότι θα έχουμε κάποιες διαβουλεύσεις, πριν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία, ούτως ώστε να προλάβουμε αυτά που οι διάφοροι συνάδελφοι παρουσίασαν και χθες στη διαβούλευση που είχαμε και σήμερα οπωσδήποτε εσείς τα τονίσατε.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν ολοκληρωθεί η κανονιστική διαδικασία, απλώς θέλω να σημειώσω κάτι για να καταγραφεί και να είναι σαφές: Δεν θεωρώ ότι έγινε λάθος -και δεν έγινε λάθος- επειδή χρησιμοποιήσατε τη λέξη λάθος. Είναι άλλο το να πει κάποιος «αντί γι` αυτή την περιοχή που έχεις βάλει δύο περιφέρειες μπορείς να τις ενώσεις και να γίνουν μια»…
ΦΕΛΟΥΡΗΣ: Συμφωνώ, έχετε δίκιο. Πιο σωστό είναι αυτό που λέτε.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, αντί για 10 ραδιόφωνα να βγουν 5. Είναι άλλο αυτό και άλλο το τεχνικό κομμάτι. Το τεχνικό κομμάτι είναι χαρακτηριστικά τα οποία δεν αλλάζουν.
ΦΕΛΟΥΡΗΣ: Όχι, δεν είπα, προς Θεού, για τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να διευκρινιστεί προς όλους –γιατί τυχαίνει άλλοι να γνωρίζουν καλύτερα, άλλοι λιγότερο καλά, την υπόθεση αυτή. Είναι πολλών τεχνικών λεπτομερειών και αρκετά δύσκολη. Άρα, λοιπόν, κρατάτε αυτό που σας είπα, αλλά να διευκρινιστεί ότι εδώ δεν μιλάμε για κάποιου είδους λάθος, μιλάμε για διαφορετική προσέγγιση. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι οι δύο περιοχές μπορούν να γίνουν μια ή οι τρεις μία ή οι πέντε τέσσερις. Αυτό είναι μια άλλη προσέγγιση.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εδώ δεν πάμε να κοροϊδέψουμε κανέναν. Όλα γίνονται με διαφάνεια και θα υπάρξει και ο διάλογος ο οποίος απαιτείται. Ο κ. Καψάλης είναι εμπειρότερος απ` όλους μας σε αυτή την αίθουσα, αλλά ενδεχομένως και σε όλη την Ελλάδα, στο θέμα το οποίο σήμερα συζητάμε. Και αυτό που πάμε να κάνουμε είναι κάτι το οποίο να θυμίζει Ευρώπη. Είναι μια τίμια προσπάθεια να μπει μια τάξη στο σκηνικό το οποίο υπάρχει σήμερα και να περάσουμε στην επόμενη σελίδα, στη νέα εποχή, στην ψηφιακή εποχή. Και νομίζω είναι ξεκάθαρο απ` όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα ότι προς τα εκεί κινούμαστε. Η Πολιτεία είναι στη διάθεσή σας για να κουβεντιάσει, αλλά δεν μπορούμε άλλο να αναβάλουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις διότι υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στην ITU, αλλά υπάρχουν και υποχρεώσεις απέναντι στους εαυτούς μας και στους Έλληνες πολίτες. Έτσι θα προχωρήσουμε. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να κλείσω με μια ευχή: Εύχομαι, στις συνεντεύξεις που δίνω για την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, να δέχομαι τόσες πολλές ερωτήσεις όσες και σήμερα.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα ήθελα να πω ότι πάμε να κάνουμε κάτι που θα είναι Ευρώπη, στο σκληρό της πυρήνα πλέον, για να συνεχίσω αυτό που είπε ο Κωστής. Γιατί πιστεύω ότι αν προχωρήσουμε τα βήματα που έχουμε οργανώσει, θα μπούμε στον σκληρό πυρήνα.
Σας ευχαριστώ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Το πραγματικό ελληνικό φαινόμενο...
Σχετικός με το ... replied on Μόνιμος σύνδεσμος
This comment has been moved here.
Και κάτι για της συχνότητες της ΕΡΑ...
Σχετικός με το ... replied on Μόνιμος σύνδεσμος
This comment has been moved here.
Δείτε και τους
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος