Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Στο 28% ανέρχεται το ποσοστό των ενημερωτικών ραδιοσταθμών της χώρας, επί συνόλου 943 νομίμως λειτουργουσών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων που εκπέμπουν στην επικράτεια, ενώ η Θεσσαλονίκη -και όχι η Αθήνα- είναι η περιοχή με τον πιο σκληρό ανταγωνισμό στα ερτζιανά και τους περισσότερους μη ενημερωτικούς σταθμούς στο σύνολο της χώρας. Αντίθετα, πρώτος νομός σε αριθμό ενημερωτικών σταθμών είναι ο νόμος Ηρακλείου Κρήτης.
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα (06.06.2008) στοιχεία του ΕΣΡ 266 ραδιοσταθμοί σε ολόκληρη της επικράτεια δήλωσαν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιποι 677 αυτοπροσδιορίστηκαν στις σχετικές υπεύθυνες -και δεσμευτικές, υπενθυμίζεται- δηλώσεις που υπέβαλαν στην ανεξάρτητη αρχή, ως μη ενημερωτικοί. Η Θεσσαλονίκη, με συνολικό αριθμό ραδιοσταθμών 57, είναι η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό ραδιοφωνικών επιχειρήσεων και άρα με τον πιο έντονο ανταγωνισμό, ενώ ακολουθεί ο νομός Ηρακλείου στη 2η θέση με 46 σταθμούς. Η Αττική βρίσκεται μόλις στην 4η θέση, αφού με 41 νομίμως λειτουργούντες σταθμούς βρίσκεται μια θέση κάτω από το νομό Αχαΐας, ο οποίος καταλαμβάνει την 3η θέση, αφού στην περιοχή δραστηριοποιούνται 44 σταθμοί. Στην 5η θέση βρίσκεται ο νομός Δωδεκανήσων με 39 σταθμούς.
Περισσότεροι ενημερωτικοί
Από πλευράς περιεχομένου στο Ηράκλειο βρίσκονται οι περισσότεροι ενημερωτικοί σταθμοί 16 συνολικά -επισημαίνεται ότι πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνον του νομού Αττικής-, ενώ ακολουθεί ο Εβρος με 13, η Θεσσαλονίκη με 11 και η Αχαΐα, η Καβάλα και οι Κυκλάδες που έχουν από 10.
Ο νόμος Αττικής έχει 10 ενημερωτικούς σταθμούς και συγκεκριμένα τους (αλφαβητικά) Alpha, ANT1, City, Flash, Κανάλι 1, Ξένιος, Ράδιο Επικοινωνία, Real, ΣΚΑΪ και 902 Αριστερά στα FM. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο «Αθήνα 9,84», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, έχει δηλώσει μη ενημερωτικός.
Από άποψη αναλογίας μεταξύ ενημερωτικών και μη ενημερωτικών, στο νόμο Κεφαλληνίας το 80% των νομίμως λειτουργούντων σταθμών είναι ενημερωτικοί (4 στους 5), το 70% στο νομό Σάμου (7 στους 10) και το 66,6% στο νομό Ευρυτανίας (2 στους 3).
Τέλος και όσον αφορά τους μη ενημερωτικούς σταθμούς, στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι αυτού χαρακτήρα σταθμοί, συνολικά 46, ενώ ακολουθούν η Αχαΐα με 34, η Αττική με 32, τα Δωδεκάνησα με 31 και το Ηράκλειο με 30.
Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επιλογή του ενημερωτικού χαρακτήρα, δημιουργεί σημαντικές υποχρεώσεις στις ιδιοκτησίες των ραδιοσταθμών, τόσο από πλευράς απασχολούμενου προσωπικού όσο και από πλευράς μετοχικού κεφαλαίου, επενδύσεων κ.λπ. Υποχρεώσεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα και εάν όχι νωρίτερα στην περίοδο των αδειοδοτήσεων, θα εξεταστεί εάν όντως τηρούνται.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια