Υποβλήθηκε από ανώνυμος στις .
Κυκλοφορεί το βιβλίο "Η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα: 1930-1950", ένα βιβλίο γραμμένο από έναν βαθύ γνώστη των Ελληνικών ΜΜΕ, που αποτελεί τη δεύτερη εκδοτική προσπάθεια του ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 Στο Κόκκινο. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ο Μανώλης Χαιρετάκης εξετάζει την πορεία της ραδιοφωνίας στη χώρα μας κατά την περίοδο 1930-1950 περίοδο που το ραδιόφωνο αποτέλεσε ουσιαστικό κι αναπόσπαστο κομμάτι της οικιακής τεχνολογίας πριν περάσει σε δεύτερο ρόλο με την έλευση της τηλεόρασης.
Καθώς ο αριθμός των συσκευών του ραδιοφώνου αυξανόταν, ταυτόχρονα διαμορφώνονταν τα ακροατήριά του, παράλληλα με την αύξηση των ραδιοφωνικών σταθμών και των προγραμμάτων τους. Σημαντική υπήρξε, κατά την ίδια περίοδο, η ανάμιξη της ραδιοφωνίας στην διαμόρφωση της πολιτικής, σε συνδυασμό με την ανάδειξή του σε βασικό εργαλείο προπαγάνδας.
Όπως και στις μέρες μας, μέρες αδυσώπητης παγκόσμιας διαμάχης κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, η ραδιοφωνία εμφανίσθηκε σε μια εποχή μεγάλων, τεκτονικών αλλαγών. Στη διαμόρφωση και στην ευρύτερη γνώση για τη ραδιοφωνία στην Ελλάδα ιδιαίτερα αξιόλογο ρόλο κατείχε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο -συμβολή ελάχιστα γνωστή στο ευρύτερο κοινό.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής ραδιοφωνίας διαδραμάτισε και η πλατειά γνωστή-για την ανάμιξή της σε πάμπολλες κατοπινές εξελίξεις-η Γερμανική πολυεθνική Siemens, μέσω της θυγατρικής της Telefunken. Τέλος, δεν παραλείπεται η εξιστόρηση της συνεργασίας του ραδιοφώνου με τις εφημερίδες, τόσο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και μεταπολεμικά.
Ο Μανώλης Χαιρετάκης σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε για δύο περίπου δεκαετίες σε ελληνικές και ξένες διαφημιστικές εταιρείες, σαν υπεύθυνος του τομέα του προγραμματισμού των ΜΜΕ και της έρευνας για τα ΜΜΕ. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει αρκετές δεκάδες άρθρων καθώς και πάνω από
δέκα βιβλία σχετικά με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια