Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου, από τις ειδήσεις και το δημόσιο διάλογο μέχρι τη μουσική και την ψυχαγωγία, το ραδιόφωνο συνεχίζει μέχρι σήμερα να πληροφορεί, να αιχμαλωτίζει και να εμπνέει με έναν τρόπο που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί. Αλλά το ραδιόφωνο είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν χώρο για ενημέρωση και ψυχαγωγία. Φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους σε περισσότερα μέρη από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Είναι μια γέφυρα επικοινωνίας για απομακρυσμένες κοινότητες, για την ανάπτυξη των περιφερειών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που πολλές φορές δεν έχουν καμία άλλη σύνδεση με τον έξω κόσμο. Ίσως καμία άλλη πλατφόρμα δεν μπορεί να έχει σε πραγματικό χρόνο τέτοια εμβέλεια σε λαούς και πολιτισμούς.
Το ραδιόφωνο είναι επίσης το πιο κατάλληλο μέσο για να περιηγηθεί κανείς στα νέα ψηφιακά σύνορα που πιέζουν τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας σε άγνωστα νερά. Τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο, η κινητή επικοινωνία και η αυτόματη εύρεση γεωγραφικού στίγματος έχουν αλλάξει την παραδοσιακή δυναμική εντός της οποίας λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τοποθετώντας τους νέους στο προσκήνιο ενώπιον αυτών των συγκλινουσών τάσεων, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζουν το ραδιόφωνο με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως πάντα.
Η 13η Φλεβάρη σηματοδοτεί τον εορτασμό όχι μόνο της σημασίας του ραδιοφώνου στη ζωή μας σήμερα, αλλά έρχεται να επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να αντεπεξέρχεται στις τεράστιες δυνατότητες που επιφυλάσσει για το μέλλον.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2015 στην Ελλάδα
Στην ιστορία του ραδιοφώνου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν οι Θεσσαλονίκης, με μια επίσκεψη στο Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης «Χρήστος Τσιγγιρίδης», το οποίο με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό είχε ανοιχτές τις πόρτες του από νωρίς το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το Μουσείο Ραδιοφωνίας βρίσκεται στο χώρο της ΔΕΘ και δέχεται ολόκληρο το χρόνο κατόπιν ραντεβού.
Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου στις 13 Φεβρουαρίου 2015 προχώρησε επίσης μια συνεργασία δεκατριών ελληνικών σχολείων που συμμετέχουν στο European School Radio. Στο πλαίσιο του εθνικού έργου eTwinning, "Μια Θεατρική Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο δικό μας Ραδιόφωνο European School Radio", δώδεκα δημοτικά, γυμνάσια & λύκεια από όλη την Ελλάδα μαζί με το ελληνικό δημοτικό σχολείο του Βούπερταλ παρουσιάζουν την ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου από το 1928 έως το 2009 μέσα από ένα ραδιοφωνικό θεατρικό έργο με τίτλο "Ραδιοφωνικές Πτήσεις στο Χρόνο".
Ειδικό 24ωρο πρόγραμμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου έβγαλε στον αέρα και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ρόδον FM στις Σέρρες, στον οποίο συμμετέχουν εθελοντές του προγράμματος Erasmus+ από όλη την Ευρώπη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2015 στον κόσμο
Ένα ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, από την Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Η ημέρα ξεκίνησε με το EBU RadioHack, σχετικά με τη χρήση και την ανάπτυξη λογισμικών ραδιοφώνου στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα υπήρξε τεχνικό εργαστήριο για την καινοτιμία στο ραδιόφωνο με παρουσιάσεις νέων συσκευών. Ακολούθησαν συζητήσεις για το μέλλον του ραδιοφώνου, τη σύνταξη ενημερωτικών προγραμμάτων, την προσέγγιση των νέων, την εξέλιξη του ραδιοφώνου μαζί με το ίντερνετ. Η ημέρα έκλεισε με δεκάλεπτη σύνδεση με την ραδιοφωνική εκπομπή του BBC "World Have your Say" («Ο κόσμος έχει το λόγο»), την οποία ακολούθησε συναυλία τζαζ μουσικής από το Τζαζ Σύνολο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια ώρα, ο εορτασμός λάμβανε χώρα και στο πεδίο του ραδιοερασιτεχνισμού: Ο Διεθνής Ραδιοερασιτεχνικός Σταθμός 4U1ITU της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη σήμανε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Το γεγονός αυτό επίσης σημαίνει την αρχή των εορτασμών για την 150η επέτειο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών, Tim Ellam, VE6SH, ανακοίνωσε στις 9πμ την ύπαρξη του ειδικού σήματος 4U0ITU, το οποίο θα χρησιμοποιείται μέχρι το Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοεπικοινωνιών το Νοέμβριο του 2015.
Ταυτόχρονα, η UNESCO προσκάλεσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς από ολόκληρο τον κόσμο να εκπέμψουν ζωντανά από τα κεντρικά της στο Παρίσι. Μαζί με την EBU και την ITU, βγήκε στον αέρα ένα ολοήμερο κοινό πρόγραμμα, που μεταδόθηκε και μέσω διαδικτύου. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και στις 5 ηπείρους, με αξιοσημείωτη την τεράστια συμμετοχή στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια