Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Συνεχίζονται μέχρι την Πέμπτη συνεχείς στάσεις εργασίας από τους τεχνικούς της ΕΡΤ, με απόφαση της ομοσπονδία τους. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση θα συνεχίσουν να παρεμβάλλονται μηνύματα, με κάρτες, σκρολ και ηχητικά σποτάκια, ενάντια στην ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ για την ψηφιακή τηλεόραση και την μελλοντική παραχώρησή της σε ιδιώτες.
Σε εκπομπή στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε:
"Να ζητήσουμε συγνώμη αν κάποια από το προγράμματά της ΕΡΤ δεν μεταδίδονται λόγω των στάσεων εργασίας, αλλά οι ακροατές και οι τηλεθεατές πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ανησυχούν για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο που αγαγπά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι προσπαθούμε να την προστατέψουμε από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 17 προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών σε κρατικ ραδιοτηλεοπτικ φορέα. Πρόκεται για κάτι πρωτοφανές, μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Ενώ η θυγατρική της ΕΡΤ επιδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος από τον ελληνικό λαό, και έχει κυρίαρχη θέση, ιδιώτες μπορούν να διαχειρίζονται έως και 49% έχοντας μάλιστα πρόσβαση και και ακίνητα που ανήκουν στη μητρική εταιρία, την ίδια την ΕΡΤ." (Σχόλιο δημοσιογράφου:Παράδειγμα η ΕΡΤ3 έχει ένα οικόπεδο στην Περαία, το οποίο έχει προκαλέσει πολύ ενδιαφέρον στο παρελθόν.)
"Η προέκταση είναι ότι μέσα στο περιβάλλον αυτής της ετιαρίας, θα υπάρχουν επιπτώσει στο εργασιακό περιβάλλον. Θα υπαρξει ένα περιβάλλον που εμείς δε φοβόμαστε, αλλά φοβόμαστε για αυτούς που θα έρθουν. Σίγουρα ο ιδιώτης θα έχει διαφορετική νοοτροπία από τις αρχές που ορίζει το σύνταγμα και η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Yπάρχει η εντύπωση ότι ο κόσμος θέλει χαμήλής ποιότητας προγράμματα. Το να διαμορφώνεις συνείδηση και να διαμορφώνεις κουλτούρα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναπαράγεις αυτό που δείχνουν οι μετρήσεις ως πετυχημένο."
(Απάντηση στο είδος των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν. Γιατί όχι μια απεργία που ίσως θα έκανε και πιο κατανοητή την υπάρξη της διαμαρτυρίας, όπως έχουν επικρίνει και αρκετοί δημοσιογράφοι στις εφημερίδες;)
"Θα έλεγα οι δημοσιογράφοι να κοιτάξουν λίγο τα του οίκου τους (του μέσου με το οποίο εκφράζονται συλλογικά). Πραγματικά, ως διέξοδοι στις κινητοποιήσεις υπάρχουν 2 τρόποι: Να κλείσεις τελείως το πρόγραμμα μέσα από τις γραμμές που επιτρέπουν οι δικαστικές αποφάσεις. Και το άλλο είναι να περνάει κάθε 10 λεπτά με σκρολ και κάρτες στα κανάλια, και με μηνύματα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το μέσο αυτό επελέγη γιατί δε βρισκόμαστε στην εποχή την υπεροχής της ΕΡΤ, λόγω των εναλλακτικών που υπάρχουν στην κρατική τηλεόραση. Και δεύτερο είναι η απαξίωση των εργαζομένων που δουλεύουν στα μέσα. Δεν θέλω να φέρω παραδείγματα, αλλά έχω στο μυαλό μου πόσο άσχημα συμπεριφέρονται οι διορισμένες διοικήσεις. Είναι σημαντικό ωστόσο να μπορεί ο σύγχρονος συνδικαλιστής να περνάει το μήνυμα και να θέτει εναλλακτικές."
Σχόλιο στην άποψη "Με όχημα και τους ιδιώτες η ΕΡΤ θα καταφέρει να μπει στην ψηφιακή εποχή"
Επιτρέψτεμου να διαφωνίσω για 2 λόγους. Επειδή τυγχάνει τεχνικώς να γωνρίζω περισσότερα από όσα γνωρίζει ένας μέσος πολίτης ή κι ένας βουλευτής (τεχνικό βάθος) η διείσδυση των ιδιωτών στη δημόσια τηλεόραση δεν έχει καμία θέση. Έχει τελείως διαφορετικό ρόλο και θέση και αυτή θα πρέπει να υπερασπιστεί. Υπάρχει τελευταία μια αντίληψη περί ανταγωνισμού, ενώ ανταγωνισμός δεν μπορεί να συνυπάρχει μαζί με έννοιες όπως ποιότητα, ενημέρωση, εκπαίδευση κλπ.
Κάναμε πολλά χιλιόμετρα μέσα στην Ευρώπη, για να συναντήσουμε αυτό που γίνεται σήμερα στην ΕΡΤ. Εϊναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Απευχόμεθα αυτό το πράγμα να περάσει, γιατί θα σημάνει μια διαφορετική και μια πιο σκοτεινή (άγνωστη) πορεία για τη δημόσια ρ/τ?
Θα υπάρχουν νέες κινητοποιήσεις;
Ο σχεδιασμός των κινητοποιήσεων είναι μέχρι τη μέρα της ψήφισης. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο μια απεργία να κυρηχθεί καταχρηστική, γι' αυτό οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια