Η σημασία του ραδιοφώνου στις φυσικές καταστροφές [1]
Υποβλήθηκε από radiofono.gr [2] στις .
Μέσα στη θλίψη και το πένθος που έφερε η φυσική καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας, ίσως είναι η ώρα ίσως να εξετάσουμε τον ρόλο που παίζει το ραδιόφωνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Σε σχετικό άρθρο της στο Research Director, η υπεύθυνη ποιότητας Barbara Krebs πραγματοποιεί μια ανασκόπηση σε σχετικά άρθρα που γράφτηκαν για αντίστοιχες φυσικές καταστροφές στο εξωτρικό. Στο άρθρο της επισημαίνει ότι "το ραδιόφωνο ήταν ιστορικά το πρώτο καταφύγιο για άτομα που αναζητούν πληροφορίες. Χάρις στη φορητότητά του, καθώς και την ικανότητά του να λειτουργεί με μπαταρίες, το ραδιόφωνο έχει λειτουργήσει ως το πιο βασικό μέσο μετάδοσης επικοινωνίας εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Σε ένα άρθρο του συντάκτη κοινωνικών αγαθών Matt Petronzio στο mashable.com, με τίτλο «14 Gadgets για να προετοιμαστείτε για μια φυσική καταστροφή [4]» - το ραδιόφωνο είχε την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές που πρέπει κάθε άτομο να έχει πάνω του κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής, ξεπερνώντας μπαταρίες, προβολείς, συστήματα καθαρισμού νερού και πρόσθετα κινητών τηλεφώνων.
Γιατί; Άλλωστε, τη σήμερον εποχή της διάχυτης ασύρματης τεχνολογίας, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι τα καλά φορτισμένα τηλέφωνα και οι υπολογιστές θα κυριαρχούσαν. Ωστόσο, όπως έγραψε ο Petronzio, «Τα ραδιόφωνα μπορεί να φαίνονται μια πρωτόγονη τεχνολογία στην ψηφιακή εποχή, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά για τη μετάδοση πληροφοριών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι άλλες τεχνολογικές συσκευές δεν είναι βολικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε ένα άρθρο του 2014, με τίτλο «πόσο σημαντικό είναι το ραδιόφωνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; [5]», η εταιρία στρατηγικής των ΜΜΕ του Mark Ramshey επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο "ανάμεσα σε πολλά". «Το ραδιόφωνο είναι εξαιρετικό για τη μετάδοση μαζικών μηνυμάτων κρίσιμης σημασίας σε έναν ολόκληρο πληθυσμό. Είναι επίσης εξαιρετικό για τη δημιουργία της κοινής αίσθησης ότι "θα το περάσουμε όλοι μαζί"».
Το άρθρο ανέφερε ότι οι κινητές συσκευές λειτουργούν με μια λογική "άτομο-προς-άτομο". Παρέχουν τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τους αγαπημένους μας για να μας διαβεβαιώσουν ότι, παρά την καταστροφή, είναι ασφαλείς. Έτσι, το άρθρο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «... αυτό που παρέχει το ραδιόφωνο δεν είναι κατ' ανάγκη "καλύτερο", είναι απλά διαφορετικό.»
Είτε είναι διαφορετικό είτε όχι, «μετά από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, το ραδιόφωνο είναι φίλος σας», έγραψε το 2011 το ραδιοφωνικό ιστολόγιο SWLing Post, σχετικά με την ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης [6]. Το συμπέρασμά τους; «... δεν έχει σημασία πού ζείτε στον κόσμο, η επικοινωνία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο, όταν ο κόσμος γύρω σας είναι εκτός ελέγχου».
«Η επικοινωνία και η δυνατότητα να εξακολουθείς να αισθάνεσαι συνδεδεμένος, σε έναν κόσμο που έχει γυρίσει ανάποδα, σημαίνει ότι το ραδιόφωνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κάθε φορά που χτυπά η καταστροφή. Είναι γνωστό ότι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε καταστροφή, πολλοί τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες γύρω τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Από τους ενημερωτικούς μαραθώνιους, τις ζωντανές τηλεφωνικές κλήσεις, μέχρι τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από ραδιοφωνικούς παραγωγούςπου δίνουν σε πραγματικό χρόνο τους καταλόγους των ζημιών τις διαθέσιμες υποστηρικτικές υποδομές, όλα αυτά καθιστούν το ραδιόφωνο απαραίτητο όταν ο κόσμος μας καταρρέει.»
Η Barbara Krebs κλείνει την ανασκόπησή της ως εξής: «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα επακόλουθα οποιασδήποτε καταστροφής. Αλλά μπορούμε να ελέγξουμε το καντράν του ραδιοφώνου. Και με τη βοήθειά του, θα έχουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της κρίσης και στη συνέχεια να αρχίσουμε τη μακριά και αργή διαδικασία ανάκαμψης.»