Published on Ραδιόφωνο (http://radiofono.gr)

Αρχική > Νέα εγκύκλιος για το ραδιόφωνο: Μόνο για τον αρχικό νομό και στην ίδια συχνότητα οι αναμεταδότες

Νέα εγκύκλιος για το ραδιόφωνο: Μόνο για τον αρχικό νομό και στην ίδια συχνότητα οι αναμεταδότες [1]

Υποβλήθηκε από radiofono.gr [2] στις Τετ, 13/09/2017 - 06:05.

[3]

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τις δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καταργώντας την προνομιακή εγκύκλιο του Ιανουαρίου του 2016. Η νέα εγκύκλιος κάνει πιο αυστηρά τα δεδομένα, καθώς περιορίζεται εκ νέου η εμβέλεια των ραδιοφωνικών σταθμών στο επίπεδο του νομού και μόνο στην ίδια συχνότητα. Οι αναμεταδότες μπορούν να βρίσκονται και σε όμορους νομούς, χωρίς όμως να επιτρέπεται η επέκταση της εμβέλειας εκτός του αρχικού νομού. Τέλος, τα δεύτερα κέντρα εκπομπής νομιμοποιούνται αυτόματα με τη κατάθεση τεχνικής μελέτης στο Υπουργείο.

Πρόκειται για το δικαίωμα των ραδιοφωνικών σταθμών να χρησιμοποιούν δεύτερο αναμεταδότη για να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή την οποία δικαιούνται, κάτι το οποίο μέχρι το 2013 δεν επιτρέπονταν στους σταθμούς της επαρχίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε περιοχές με ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο. Η νέα εγκύκλιος προς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς [4] έρχεται να διασαφηνίσει διάφορα ζητήματα που είχαν μείνει ανοιχτά λόγω ασαφειών του νόμου 4313/2014 (επί Σαμαρά), αλλά και της ουσιαστικά «χαριστικής» εγκυκλίου που είχε εκδόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2016 [5], λόγω της έλλειψης προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Στην εγκύκλιο του 2016, είχε επιτραπεί ουσιαστικά η τοποθέτηση αναμεταδοτών σε άλλες συχνότητες, αλλά και η κάλυψη με αυτούς ολόκληρης της διοικητικής περιφέρειας. Έτσι, επέτεινε για ενάμιση χρόνο ένα καθεστώς κατά το οποίο αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί τοποθετούσαν αναμεταδότες για να καλύψουν ολόκληρες περιφέρειες και χρησιμοποιώντας μάλιστα επιπλέον συχνότητες (για το οποίο το ραδιόφωνο.gr είχε γράψει πρώτο του 2013 [6]).

Αυστηρά εντός νομού

Πέρα από την υποχρέωση εκπομπής στην ίδια συχνότητα, η νέα εγκύκλιος [4] έρχεται να συμμαζέψει ξεκάθαρα τα πράγματα εντός των ορίων του νομού για τον οποίο έχει εκδοθεί η άδεια ή έχει χορηγηθεί η βεβαίωση νομίμου λειτουργίας του. «Η χρήση δευτερευουσών θέσεων εκτός των ορίων του νομού επιτρέπονται μόνο σε όμορους νομούς δηλαδή σε νομούς με κοινά σύνορα με τον αρχικό νομό. Σκοπός της επιλογής δευτερεύουσας θέσης σε όμορο νομό πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο η κάλυψη περιοχών του νομού για τον οποίο ο σταθμός έχει λάβει τη βεβαίωση νομίμου λειτουργίας και οι οποίες δεν καλύπτονται από τη πρωτεύουσα θέση και όχι η επέκταση της κάλυψης πέραν αυτού.»

Μάλιστα, παρότι μεγάλο κομμάτι της εγκυκλίου ομοιάζει με εγκύκλιο που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013 [7], η ασαφής φράση “γεωγραφική περιφέρεια” αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τη λέξη "νομός". Επίσης εισάγεται ξεκάθαρα η περιγραφή του "όμορου" νομού, που έλειπε από την παλαιότερη εγκύκλιο, η οποία άφηνε το περιθώριο τοποθέτησης αναμεταδοτών και σε πιο μακρυνούς νομούς.

Τέλος, χαρακτηριστικό του περιορισμού στα όρια των νομών είναι ότι σε ό,τι αφορά την τεχνική μελέτη, απαιτείται εκτίμηση των επιπτώσεων στους γειτονικούς νομούς μαζί πίνακα που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 σημεία σε διασπορά περιμετρικώς του Νομού (στα σύνορα του νομού). Παράλληλα, η παλέτα που θα χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση της ραδιοκάλυψης σε χρωματική κλίμακα πρέπει να είναι τέτοια ώστε τα όρια των νομών να είναι ευδιάκριτα.

Πρέπει να παραμείνει η πρωτεύουσα θέση εκπομπής

Παραμένει ο περιορισμός ότι ο πομπός στη δευτερεύουσα θέση εκπομπής πρέπει να έχει μικρότερη ισχύ από την κύρια θέση εκπομπής. Επίσης προστίθεται η διάταξη ότι «κάθε ραδιοσταθμός που δηλώνει εκπομπή από δευτερεύουσες θέσεις οφείλει να εκπέμπει κανονικά από την πρωτεύουσα θέση του ώστε η εκπομπή από τις επιλεχθείσες δευτερεύουσες θέσεις να μην θεωρηθεί αλλαγή θέσης εκπομπής, πράγμα το οποίο δεν είναι στις προβλέψεις του νόμου».

Οι αναμεταδότες νόμιμοι χωρίς πολλή γραφειοκρατία

Η νέα εγκύκλιος φαίνεται ωστόσο να είναι συμβιβαστική ως προς το θέμα της ταχύτητας με την οποία νομιμοποιείται μια δευτερεύουσα θέση εκπομπής. Έτσι, ενώ παλαιότερα απαιτούνταν η χρονοβόρα χορήγηση άδειας από το Υπουργείο για κάθε συμπληρωματικό αναμεταδότη, πλέον αρκεί η υποβολή δήλωσης με τεχνική μελέτη στο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του δίνει μια βεβαίωση υποβολής. Η βεβαίωση υποβολής είναι το νομιμοποιητικό χαρτί για τις δευτερεύουσες θέσεις, και δεν χρειάζεται ο ραδιοσταθμός να περιμένει την έγκριση. Το Υπουργείο αναθέτει στη συνέχεια σε τεχνικό σύμβουλο την εξέταση των μελετών και την σύνταξη έγκρισης, ωστόσο δεν προκύπτει εκκρεμότητα και καθυστέρηση, όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Βέβαια, επισημαίνεται ότι το να μην ενοχλούνται άλλοι νόμιμοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην βασική τους συχνότητα και πρωτεύουσα θέση εκπομπής, παραμένει το βασικό κριτήριο για τη νομιμότητα μιας συμπληρωματικής θέσης.

άρθρα: 
πολλαπλά κέντρα εκπομπής [8]
ετικέτες: 
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής [9]
γεωγραφική τοποθεσία: 
Ελλάδα [10]

Άδεια Creative Commons Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου radiofono.gr, που παρέχεται από την συντακτική ομάδα του radiofono.gr διατίθεται για αναδημοσίευση με υποχρεωτική αναφορά προέλευσης, σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution 3.0 (Γερμανίας) , εκτός αν επισημαίνεται διαφορετικά στο κείμενο.

 

Βρείτε μας στο Google+


Source URL: http://radiofono.gr/node/43799

Σύνδεσμοι
[1] http://radiofono.gr/node/43799
[2] http://radiofono.gr/user/6
[3] http://radiofono.gr/sites/www.radiofono.gr/files/Greece%20map.png
[4] http://radiofono.gr/node/43797
[5] http://radiofono.gr/node/43798
[6] http://radiofono.gr/node/3702
[7] http://radiofono.gr/node/3759
[8] http://radiofono.gr/taxonomy/term/293
[9] http://radiofono.gr/taxonomy/term/2787
[10] http://radiofono.gr/taxonomy/term/12