Τι δείχνουν τα 6 κριτήρια της νέας μοριοδότησης [1]
Υποβλήθηκε από radiofono.gr [2] στις .

- προηγούμενη νόμιμη δραστηριότητα
- οικονομική βιωσιμότητα
- απασχολούμενο προσωπικο
- προγραμματικής πληρότητας
- συγχώνευσης ή σύγχρηση συχνοτήτων
- αρνητική βαθμολόγηση
Τα κριτήρια (που θα διαφοροποιούνται αναλόγως για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο) προσδιορίζονται λεπτομερέστερα:
- κριτήριο νόμιμης δραστηριότητας: Ο υποψήφιος βαθμολογείται με βάση το χρόνο της δραστηριότητας του μέχρι την ημέρα της αίτησης, καθώς και την νόμιμη εμβέλεια του.
Ενώ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, το ΕΣΡ συμφωνεί ότι μπορεί να γίνει με βάσει τις υπάρχουσες άδειες, για τα ραδιόφωνα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο η βεβαίωση νομίμου λειτουργίας της 1ης/11/1999, καθώς αφενός «δεν διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία ενός ραδιοσταθμού, αφετέρου αδικεί όσους σταθμούς λειτουργούσαν αδιαλείπτως μέχρι τώρα και για κάποιο λόγο δεν είχαν ζητήσει το σχετικό έγγραφο από το Συμβούλιο».
Αντίθετα προτείνει να οριστεί ανώτατος αριθμός βαθμών (με απώτατο όριο έναρξης δραστηριότητας τα 5 χρόνια) να ελέγχεται μόνο η λειτουργία του σταθμού έως το χρόνο υποβολής της αιτήσεως και σε περίπτωση συγχωνεύσεως επιχειρήσεων να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος λειτουργίας της παλαιότερης των επιχειρήσεων ή ο μέσος όρος του χρόνου λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Το «κριτήριο παλαιότητας» όπως ήταν γνωστό στις προηγούμενες αδειοδοτήσεις, ήταν ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στο «κόψε-ράψε» της προηγούμενης λίστας των σταθμών της Αττικής, καθώς μεταβλήθηκε αρκετές φορές για προφανείς φυσικά λόγους. Όπως είναι προφανές, αν περάσει η πρόταση του ΕΣΡ, ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση άδειας από πολλούς νεοϊδρυθέντες ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς έτσι το κριτήριο αυτό θα έχει σχετικά μειωμένη συμμετοχή στη μοριοδότηση.
- κριτήριο οικονομικής βιωσιμότητας - Εδώ προτείνεται η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των υποψηφίων, καθώς και ο προϋπολογισμός τους για τη μελλοντική λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, θα λαμβάνονται υπόψιν
- 1α) τα οικονομικά αποτελέσματα του υποψηφίου κατά την τελευταία 3ετία, το καθαρό περιθώριο κέρδους, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους, η αποδοτικότητα των διατιθέμενων κεφαλαίων καθώς και ο δείκτης δυναμικότητας
- β) η οικονομική επιφάνεια όπως αυτή αποτυπώνεται στον τελευταίο ισολογισμό βάσει των ιδίων κεφαλαίων, το δείκτη δανειακής επιβάρυνσης και το δείκτη γενικής ρευστότητας.
- 2) Το επιχειρησιακό σχέδιο του υποψηφίου το οποίο αξιολογείται με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης για τα έτη διάρκειας της αδείας, ως προς την πληρότητα και τις προοπτικές κερδοφόρας δραστηριότητας
Εδώ το ραδιοτηλεοπτικό διαφοροποιείται ελάχιστα, προτείνοντας την χρήση οικονομικών και στατιστικών δεικτών με βάση τα οικονομικά της τελευταίας πενταετίας καθώς και τον έλεγχο των ισολογισμών από ορκωτούς λογιστές -ενώ για τις νέες επιχειρήσεις να εξετάζεται το επιχειρηματικό τους σχέδιο.
Φυσικά με τις προτάσεις αυτές, και οι δύο φορείς αλείφουν βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων ομίλων των media, οι οποίοι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης στα ραδιόφωνα της επαρχίας, θα είναι από τους λίγους που θα καταφέρουν να παρουσιάσουν "καθαρούς" ισολογισμούς και ελπιδοφόρα επιχειρησιακά σχέδια.
- 1α) τα οικονομικά αποτελέσματα του υποψηφίου κατά την τελευταία 3ετία, το καθαρό περιθώριο κέρδους, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους, η αποδοτικότητα των διατιθέμενων κεφαλαίων καθώς και ο δείκτης δυναμικότητας
- κριτήριο απασχολούμενου προσωπικού ή αλλιώς η αποθέωση του playlist! κι αυτό γιατί ενώ το Υπουργείο επιθυμεί να θέσει ένα κατώτερο όριο στον αριθμό των εργαζομένων, το ΕΣΡ υποστηρίζει ότι (με εξαίρεση τους ενημερωτικούς σταθμούς) κάλλιστα θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν ραδιοσταθμοί που παίζουν αυτοματοποιημένο πρόγραμμα από τον υπολογιστή και άρα, σταθμοί με υπαλλήλους μετρημένους στα δάχτυλα.
Συγκεκριμένα, αντιγράφοντας ξανά την πρόταση του υπουργείου, προτείνεται να μοριοδοτείται ανάλογα
- ο αριθμός προσωπικού που απασχολείται ή θα απασχοληθεί, εφόσον υπερβαίνει τα ελάχιστα όρια που τίθενται ως προϋπόθεση συμμετοχής και μέχρι το διπλάσιο αυτού. Ο αριθμός αυτός θα διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επιχείρησης (τηλεοπτικός σταθμός, ραδιοφωνικός), το περιεχόμενο του προγράμματος και την εμβέλεια
- το προσωπικό να διακρίνεται σε δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό
- για τους υποψήφιους που λειτουργούν ήδη επιχείρηση θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του προσωπικού πλήρους απασχόλησης καθώς και το προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί με βάση το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Το ΕΣΡ προσθέτει:
- Να λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (δήμοι, εκκλησία κλπ) «να υπολογίζονται ως εργαζόμενοι και αυτοί που προσφέρουν εθελοντική εργασία». Φυσικά εδώ χτυπάει το καμπανάκι για πολλούς ραδιοσταθμούς, κυρίως για το ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχασε την άδεια για δεύτερο σημείο εκπομπής αφού το προσωπικό που παρουσίασε ήταν... εθελοντές.
- Να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος εργαζομένων την τελευταία 3τία, γιατί στις προηγούμενες αδειοδοτήσεις αρκετοί είχαν προβεί σε αθρόες προσλήψεις λίγο πριν τη διαδικασία αδειοδότησης.
- Στις συγχωνεύσεις να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του συνόλου των εργαζομένων των συγχωνευμένων επιχειρήσεων, ενώ για τις νέες επιχειρήσεις να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός που προσδιορίζεται στην οικονομοτεχνική μελέτη, ο οποίος θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά τη λήψη της αδείας.
Το ΕΣΡ βεβαίως δεν μας θυμίζει τι κυρώσεις επιβλήθηκαν στους ραδιοσταθμούς Planet και Athens Business Radio/Orange, των οποίων η λειτουργία επετράπη με αλλαγή ύφους (από ενημερωτικό σε μουσικό) και με προσωπικό ελάχιστο σε σχέση με αυτό που είχαν δεσμευτεί.
- ο αριθμός προσωπικού που απασχολείται ή θα απασχοληθεί, εφόσον υπερβαίνει τα ελάχιστα όρια που τίθενται ως προϋπόθεση συμμετοχής και μέχρι το διπλάσιο αυτού. Ο αριθμός αυτός θα διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επιχείρησης (τηλεοπτικός σταθμός, ραδιοφωνικός), το περιεχόμενο του προγράμματος και την εμβέλεια
- Κριτήριο προγραμματικής πληρότητας. Προτείνεται και από τους 2 φορείς να αξιολογείται η διάρκεια και η συχνότητα των εκπομπών ενός σταθμού ανάλογα με το είδος του και την εμβέλειά του, ορίζοντας παράλληλα ένα κατώτατο όριο όλων των παραπάνω το οποίο η κάθε επιχείρηση θα πρέπει με το κατατεθέν πρόγραμμά της να υπερβαίνει. Επίσης θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος μετά την αδειοδότηση. - Ένα κριτήριο που ορθώς σε προηγούμενες μοριοδοτήσεις έχει χαρακτηριστεί λάστιχο, καθώς δεν είχε οριστεί κανένα αντικειμενικό κριτήριο του όρου "πληρότητα" και φυσικά τα μόρια πήγαιναν... όπου ήθελαν.
- Κριτήριο συγχώνευσης. Δυο ή περισσότερα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν νομίμως βαθμολογούνται στο κριτήριο αυτό ανάλογα με την εμβέλεια των σταθμών που λειτουργούν σε συνδυασμό με την εμβέλεια της άδειας για την οποία υποβάλλουν υποψηφιότητα. Φαίνεται ως μια ρύθμιση που φαίνεται ότι αφορά κυρίως τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, όπου αρκετοί τοπικοί σταθμοί θα πρέπει να ενωθούν με άλλους, γειτονικών νομών, προκειμένου να διεκδικήσουν άδεια σε περιφερειακό επίπεδο.
- Κριτήριο αρνητικής βαθμολόγησης, όπου... όλα πληρώνονται! Θα υπολογίζονται αρνητικά στο υποψήφιο τυχόν κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το ΕΣΡ και την τελευταία πενταετία και δεν έχουν ανακληθεί, ή ανασταλεί ολικώς ή μερικώς. Το ΕΣΡ προσθέτει η επιβάρυνση να είναι ανάλογη της σοβαρότητας του παραπτώματος για το οποίο έχει τιμωρηθεί η επιχείρηση. Πολύ σωστά ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ διαφώνησε επισημαίνοντας ότι αρκετές φορές δεν επιβλήθηκαν στο σύνολο των παρανομούντων αλλά σε κάποιους από αυτούς, αφετέρου γιατί αρκετές σοβαρές ποινές του Συμβουλίου εκκρεμούν να κριθούν από το ΣτΕ χωρίς να υπάρχει αναστολή τους. Επίσης τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση της βαρύτητας των ποινών, γιατί κατά την ιεράρχηση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυθαιρεσίας από την πλευρά του ΕΣΡ.