Υποβλήθηκε από ανώνυμος στις .
Ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Ένα έγκλημα που συντάραξε τη μεσοπολεμική ελληνική κοινωνία, έγινε τραγούδι, θεατρικό σκετς, παράσταση θεάτρου σκιών και ο απόηχός του φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ιανουάριος 1931. Λίγες μόνο ημέρες μετά την έλευση του νέου χρόνου, στην κοίτη του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, στον Βοτανικό, εντοπίζονται δύο τρίχινοι σάκοι που κρύβουν ένα μακάβριο μυστικό. Κατά μία εκδοχή, τα ευρήματα ανακάλυψε ο Γιαννάκης Γκίκας, ένα οκτάχρονο αγόρι που έπαιζε αμέριμνο στην όχθη του ρέματος. Ωστόσο, η εφημερίδα Πατρίς (φ.07/01/1031) είχε άλλη άποψη και ανέφερε σχετικά: «Χθες την πρωΐαν οι κάτοικοι της συνοικίας Βυρσοδεψείων Ι. Κοβές, αγροφύλαξ, Ν. Νίκας επιπλοποιός και Σ. Σαμαρτζής, έμπορος, διερχόμενοι την λεωφόρον Ορφέως παρατήρησαν κάτωθι της γεφύρας της Αγίας Τριάδος της περιφερείας Τρίμη (παρά τον Βοτανικόν), δύο δέματα αρκετά μεγάλα και καλώς συσκευασμένα».
Τη διαλεύκανση της υπόθεσης ανέλαβε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής και Ολυμπιονίκης Ιωάννης Γεωργιάδης. Ήταν εκείνος που ίδρυσε το Νεκροτομείο Αθηνών (1912) και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 το Εγκληματολογικό Μουσείο, έναν πρωτοποριακό χώρο συλλογής και έκθεσης στοιχείων και ευρημάτων από εγκληματικές πράξεις. Δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό των μακάβριων ευρημάτων, αποκαλύπτεται η ταυτότητα του θύματος. Πρόκειται για τον μεγαλο-εργολάβο της εποχής Δημήτριο Αθανασόπουλο. Ο Αθανασόπουλος θεωρούταν οικονομικός παράγοντας, είχε πολλές και ποικίλες σχέσεις με την κρατική εξουσία ενώ αναλάμβανε και δημόσια έργα. Μεταξύ άλλων κατασκεύασε και τον βασικό πυρήνα του προσφυγικού συνοικισμού της Ανάστασης, στο Κερατσίνι. Παρά τις άστοχες και, ίσως, βιαστικές εκτιμήσεις για την ταυτότητα του φυσικού αυτουργού στην αρχή της υπόθεσης, στο «έγκλημα στου Χαροκόπου» εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κάποιες καινοτόμοι μέθοδοι στην εγκληματολογική ιστορία.
Για τις πτυχές της υπόθεσης που έρχεται ξανά στο φως ύστερα από 87 χρόνια, μιλούν στο Πρώτο Πρόγραμμα η Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, καθηγήτρια Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου και ο Θανάσης Κατερινόπουλος, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τεκμήρια που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του εγκλήματος. Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης. Αφηγήσεις: Άγης Γυφτόπουλος – Γιάννης Τσούτσιας
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια