Τέλος για την κεραία του Δημοτικού Ραδιοφώνου στα Τουρκοβούνια

Σε διαδικασία απομάκρυνσης και καταστροφής βρίσκονται οι παλιές ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις εκπομπής του Αθήνα 9.84 στα Τουρκουβούνια, από τις οποίες εξέπεμπε το δημοτικό ραδιόφωνο τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, την ιστορική περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Η συζήτηση για την απομάκρυνση των συγκεκριμένων εγκαταλελειμμένων ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει από το 2015, οπότε και το διοικητικό συμβούλιο του δημοτικού ραδιοφώνου ξεκίνησε να αναζητά τρόπους απομάκρυνσης του ιστού της κεραίας από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής που βρίσκονταν εντός ακινήτου του ∆ήμου Αθηναίων, ει δυνατόν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Υπέρ της απομάκρυνσης της κεραίας είχε ασκήσει πιέσεις ο Σύλλογος Οικιστών Συνοικισμού Γεωργίου Παπανδρέου που βρίσκεται κοντά στο σημείο. Όπως επισημαίνεται, «η παράληψη εξαγωγής και καταστροφής του άχρηστου υλικού αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περιοίκους και για το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας η απομάκρυνση ξεκίνησε από την ∆ιεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του ∆ήμου Αθηναίων το Μάιο του 2017. Οι εν λόγω υπηρεσίες του ∆ήμου Αθηναίων χρησιμοποιήθηκαν για την συγκεκριμένη ενέργεια, ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά ο προϋπολογισμός του ραδιοφωνικού σταθμού. Στα μέσα Δεκέμβρη κατατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο, το πρακτικό της Ειδικής Επιτροπής για την καταγραφή και την εποπτεία καταστροφής του άχρηστου υλικού της ∆.Ε.Ρ.Α., στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι εργασίες απομάκρυνσης και καταστροφής του υλικού, που έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία του ∆ήμου Αθηναίων. Η δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας με απόφασή της μάλιστα παραιτήθηκε των απαιτήσεών της από τα υλικά που παράγονται (σκραπ κ.λπ.) κατά τη διαδικασία καταστροφής ή ανακύκλωσης του άχρηστου υλικού της επιχείρησης.

Το κέντρο εκπομπής των Τουρκοβουνίων είχε χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στα τέλη της δεκαετίας του '80, την λεγόμενη εποχή της "ελεύθερης ραδιοφωνίας" (όπως το Κανάλι 15, ο Κλικ FM και ο Jeronimo Groovy). Παραμένει επισήμως ανενεργό, μετά τη θέσπιση του Υμηττού και της Πάρνηθας ως επίσημα κέντρα εκπομπής. Κατά το διάστημα που ΕΡΤ παρέμενε κλειστή τα Τουρκοβούνια είχαν χρησιμοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα για την εκπομπή της ERT Open, λόγω της οποίας είχε σημειωθεί και επέμβαση του Εισαγγελέα.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news